Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Προ των πυλών το 4ο εκστρατευτικό σώμα Έβρου, Πόσοι θα είναι και με ποιες δαπάνες θα μετακινηθούν;


Προ των πυλών το 4ο εκστρατευτικό σώμα Έβρου, Πόσοι θα είναι και με ποιες δαπάνες θα μετακινηθούν;
Έρχεται το 4ο εκστρατευτικό Έβρου για την παράνομη μετανάστευση. Διαβάστε στο bloko.gr τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του προβλήματος για το μέγεθός του οποίου, προβληματίζεται έντονα η ηγεσία.
Στις 2 Απριλίου οι 1.000 αστυνομικοί που στελέχωσαν το 3ο εκστρατευτικό σώμα Έβρου επιστρέφουν στις "πατρογονικές" τους εστίες. Το τελευταίο σειρά σώμα των ακριτών, συγκροτήθηκε στις αρχές της χρονιάς και όπως τα δύο προηγούμενα συγκροτήθηκε για
τρεις μήνες.
Σαφώς μειωμένο από την αρχική δύναμη που είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2012 και αριθμούσε σε 1.880 αστυνομικούς, παρότι έκτοτε προστέθηκαν στην αρμοδιότητα τα τρία νέα στρατόπεδα κράτησης, δηλαδή οι αστυνομικές σχολές Ξάνθης και Κομοτηνής, καθώς και το παλιό στρατόπεδο του Παρανεστίου στη Δράμα,  όπου πλέον απαιτείται για τη λειτουργία τους αρκετά μεγάλος αριθμός αποσπασμένων αστυνομικών. 
Το ερώτημα πλέον είναι το τι θα κάνει η ηγεσία της Αστυνομίας από τις 2 Απριλίου και μετά, πάντα 
βέβαια υπό τις εντολές του παντεπόπτη και ... νεφεληγερέτη Δένδια. Η καλή εικόνα που έπλασε στις πλάτες των αστυνομικών η κυβέρνηση και ο Δένδιας προς τους ευρωπαίους εταίρους σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, δεν είναι απαραίτητο να αντισταθμίζεται με μια πάγια οικονομική χορήγηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ταμείου εξωτερικών συνόρων προς την χώρα μας .
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν επισημάνει πως παρόλο που τα χρήματα υπάρχουν, δεν μπορεί να συνεχιστεί η δαπάνη για δράσεις και μετακινήσεις προσωπικού εσαεί. Οπότε, αν κοπεί η χρηματοδότηση υπάρχει οξύτατο πρόβλημα για τη βιοσιμότητα του μέτρου και τη εξελικτική προοπτική του.
Στο πλαίσιο αυτό και όπως το bloko.gr έχει αποκαλύψει απαριθμώντας τις προμήθειες για την ηλεκυτρονική- τεχνολογική θωράκιση των συνόρων, αναζητούνται λύσεις που επικεντρώνονται περισσότερο στην κατεύθυνση της παροχής σύγχρονων εξοπλιστικών μέσων ( κάμερες, ραντάρ κλπ), παρά σε δαπάνες μετακινήσεων προσωπικού που και μεγάλες αλλά και πρόσκαιρες με αμφίβολης σταθερότητας γενικά αποτελέσματα.
Με βάση την πολιτική αυτή θεωρία, πληροφορίες σημειώνουν ότι η ηγεσία προσανατολίζεται στην περαιτέρω μείωση του 4ου εκστρατευτικού Σώματος προκειμένου να μην δώσει και παραπάνω δικαιώματα στους ευρωπαίους αλλά και να μην εξωθήσει και το προσωπικό των αστυνομικών και συνοριακών σε περαιτέρω αντιδράσεις.
Άλλος ένας λόγος  πού το αρχηγείο σκέφτεται την περαιτέρω μείωση των μετακινούμενων είναι και για επιχειρησιακούς λόγους, αφού πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί , τα νούμερα των εισροών είναι ελάχιστα ή μηδενικά και αυτό που απαιτείται είναι απλά η συνέχιση αυτού του κλίματος. Μοναδικό επιχείρημα για την αύξηση του αριθμού των μετακινούμενων είναι η περίοδος που ακολουθεί αφού από τον Απρίλιο και μετά οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μεταναστευτικές ροές.
Ένα πάντως θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο. Με την υπάρχουσα μόνιμη δύναμη των αστυνομικών και συνοριακών στον Έβρο , είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες χωρίς καθόλου αποσπάσεις στην περιοχή.  Αγκάθι στο όλο εγχείρημα συνεχίζει να αποτελεί το «μπόνους» των αστυνομικών που από το καλοκαίρι  και παρόλες τις υποσχέσεις του Υπουργού και των στρατηγών ακόμη δεν έχει δοθεί. Και για να ακριβολογούμε εννοούμε τις εκκαθαρίσεις των υπομνημάτων των δαπανών του προσωπικού που από 15 ημέρες που είχε υποσχεθεί η ηγεσία έχουν περάσει 6 μήνες χωρίς ακόμα οι αποσπασμένοι να δουν «φώς».
Εντός των ημερών σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθεί απόφαση και να κοινοποιηθεί για το νέο εκστρατευτικό Σώμα δείχνοντας παράλληλα και το δρόμο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και το καλοκαίρι στο καυτό ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Πηγή: bloko.gr