Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Εργασίες διακοπείσας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΑΣΥ της 09-03-2013.Ποιοι αποχώρησαν...


Τετάρτη, 13 Μάρτιος 2013
-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα 12 Μαρτίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 200/3/34

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου της 09-03-2013
Πραγματοποιήθηκε την 09-03-2013 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανήμερα του Α΄ Ψυχοσάββατου, όπου η Ομοσπονδία μας με καταστατική διάταξη τιμά την μνήμη των ηρωικά πεσόντων εν ώρα καθήκοντος αστυνομικών, η δέηση των οποίων τελέσθηκε ώρα 10.00 στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παρουσία και μελών του Δ.Σ της Ομοσπονδίας μας.
Με το πέρας της τελετής και περί ώρα 12.30 άρχισαν οι εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου με τα θέματα ημερήσιας διάταξης ως είχαν τεθεί από το προεδρείο του Δ.Σ :
1) Ενημέρωση από Εκτελεστική Γραμματεία.
2) Εξέλιξη οικονομικών ζητημάτων (εφάπαξ, μισθολόγιο, νυχτερινή αποζημίωση, οδοιπορικά, ΤΕΑΠΑΣΑ) – Προτάσεις.
3) Εξέλιξη θεσμικών ζητημάτων (απογραφή αστυνομικών στην κατηγορία Τ.Ε., ανακοίνωση Υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, αναδιάρθρωση Υπηρεσιών, υγιεινή και ασφάλεια, ηλεκτρονική εφαρμογή υπολογισμού σύνταξης) – Προτάσεις.
4) Συνδικαλιστικός Νόμος – Συνδικαλιστικές διώξεις.
5) Λοιπά Θέματα μελών.
Εκτός ημερήσιας διάταξης, αποφασίσθηκε να συζητηθούν ,μετά τη λήξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, θέματα που είχαν προταθεί από εννέα (9) τα οποία έχουν ως εξής:

1) Ποινικές υποθέσεις μελών Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
2) Νομική εκπροσώπηση των μελών του Δ.Σ.
3) Λειτουργία Εκτελεστικής Γραμματείας και Διοικητικού Συμβουλίου
4) Εφημερίδα.

Ύστερα από την πολύωρη συνεδρίαση, λόγω της σπουδαιότητας των ζητημάτων που απασχόλησαν το Δ.Σ, αυτό κατέληξε ως εξής:


Για το 1ο θέμα

Έγινε συνοπτική ενημέρωση για τη δράση της Ομοσπονδίας το προηγούμενο διάστημα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους τόσο γενικού όσο και τοπικού ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και επιπρόσθετα έγινε συζήτηση και διεξοδική αναφορά σχετική με τον περιοδικό έλεγχο και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Για το 2ο θέμα

ΕΦΑΠΑΞ

Καυτηριάστηκε και καταγγέλθηκε η χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης που έχει εξαγγελθεί από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, όπως η Ε.Γ. προχωρήσει σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες για αναθεώρηση της οικονομοτεχνικής έκθεσης της Δ/νσης αναλογιστικών μελετών του ΥΠΕΚΑ, βάσει της οποίας επεβλήθησαν οι ποσοστιαίες μειώσεις με τον Ν. 4093/2012, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή την οικονομική έκθεση και οι έκτακτες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τα έσοδα από τα γήπεδα, ΟΔΙΙΕ κ.λ.π.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Θεωρείται θετική η εξέλιξη της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την αναδρομική περικοπή των συντάξεων από 01-08-2012. Ιδιαίτερη όμως ανησυχία εκφράστηκε για την έλλειψη βούλησης ενημέρωσης από πλευράς της Πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών για το σχεδιαζόμενο περιεχόμενο του νέου μισθολογίου που προβλέπεται στον Ν. 4093/2012, αλλά και στην διατύπωση του μνημονίου συνεργασίας του 2010 για την αυτόματη κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών από το 2014. Ομόφωνα το Δ.Σ. αποφάσισε να θέσει ως κόκκινη γραμμή την άσκηση των πιέσεων που απαιτούνται, ώστε να μην υπάρξει η περικοπή των 88.000.000 ευρώ που προβλέπεται από τον Ν. 4093/2012.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Η μείωση του συνολικού αριθμού ωρών απασχόλησης για το έτος 2013 στις 16.000.000 ώρες και με δεδομένο ότι έως τον Αύγουστο του 2012 είχαν απαιτηθεί 18.000.000 ώρες, αλλά και η αύξηση των αναγκών για νυχτερινή απασχόληση, δημιουργούν βάσιμη ανησυχία ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθεί η ηγεσία σε αδυναμία να καταβάλει την αποζημίωση των νυχτερινών ωρών απασχόλησης του προσωπικού. Αποφασίσθηκε ομόφωνα όπως η Ε.Γ. προχωρήσει σε ενέργειες για την αύξηση των ωρών για το 2013 και εξουσιοδοτήθηκε η οικονομική επιτροπή της Ομοσπονδίας όπως μέχρι τέλη μηνός Μαρτίου υποβάλλει πρόταση που θα στοχεύει στη διασφάλιση της νυχτερινής αποζημίωσης σε όσους πραγματικά την δικαιούνται-εργάζονται.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Επισημάνθηκε η μείωση των κονδυλίων αναφορικά με τα οδοιπορικά έξοδα που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, τα καθημερινά προβλήματα που αφορούν τη σύνταξη – διεκπεραίωση και εξόφληση των οδοιπορικών εξόδων, αλλά και η αδυναμία του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων να διαθέσει άμεσα χρήματα στις παγίες προκαταβολές των Υπηρεσιών, προκειμένου να εξοφληθούν οι μετακινήσεις των συναδέλφων προς τις Δ/νσεις Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, αλλά και να δοθούν από τις παγίες των υπηρεσιών προκαταβολές για τις νέες μετακινήσεις που θα πραγματοποιηθούν αρχές Απριλίου. Αποφασίσθηκε ομόφωνα:

α) Να υπάρξει παρέμβαση στην ηγεσία για σύσταση υπηρεσιακής επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας μας, η οποία να εξετάσει την συμπλήρωση – τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού καθεστώτος αναφορικά με τα οδοιπορικά έξοδα του προσωπικού.
β) Να εκδηλωθούν ενέργειες από την Ε.Γ. για τη μείωση του αριθμού των συναδέλφων που θα μετακινηθούν στην περιοχή του Έβρου, με δεδομένα τη μείωση του αριθμού εισόδου λαθρομεταναστών μετά και την κατασκευή του φράχτη, αλλά και τη διαπιστωμένη αδυναμία να καλυφθούν τα οδοιπορικά έξοδα των μετακινουμένων στην περιοχή αυτή.

Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε επίσης, κατά πόσον θα πρέπει να καταργηθεί μόνο στην περιοχή του Έβρου ο χρονικός περιορισμός που τίθεται από το Π.Δ. για τις αποσπάσεις.

ΤΕΑΠΑΣΑ

Από πλευράς του προέδρου της Ομοσπονδίας ζητήθηκε ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκεται η μήνυση την οποία έχει καταθέσει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κατά προσώπων μελών Δ.Σ. ΤΕΑΠΑΣΑ, προκειμένου η από πλευράς Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας συνταχθείσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση Δ.Σ. ( 6-2-2013 ), υποβληθεί προς συσχέτιση.

Για το 3ο θέμα

Αναφορικά με τα ζητήματα α) της απογραφής αστυνομικών στην κατηγορία Τ.Ε., β) ανακοίνωση Υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, γ) λέσχες εστίασης, αποφασίσθηκε η αξιοποίηση του έσχατου μέσου της απεργίας πείνας, η διαρκής παρουσία στο Υπουργείο και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο προκειμένου τύχουν επίλυσης. Για την αναδιάρθρωση υπηρεσιών κατατέθηκε στο Δ.Σ. η τελική πρόταση της αρμόδιας Ομάδας εργασίας και εξουσιοδοτήθηκε η Ε.Γ. προκειμένου καταθέσει αυτή στην Πολιτική και Φυσική ηγεσία όταν και από πλευράς τους έλθει το θέμα προς συζήτηση και αφού προηγουμένως γνωστοποιήσουν και τις δικές τους υπηρεσιακές θέσεις. Όσον αφορά το ζήτημα της Υγιεινής και ασφάλειας, γνωστοποιήθηκαν οι μέχρι σήμερα ενέργειες από την αρμόδια επιτροπή και αποφασίσθηκε η συνέχιση των εργασιών αυτής με πραγματοποίηση ακόμη και σχετικής ημερίδας με συμμετοχή εξειδικευμένων στο αντικείμενο προσώπων και σε συντρέχουσα περίπτωση να υπάρξει σχετική γνωστοποίηση των κακώς κειμένων στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Επιπλέον, πέραν των ανωτέρω, καταγγέλθηκε η μεγάλη χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται αναφορικά με την προμήθεια οχημάτων μέσω ΕΣΠΑ. Εξουσιοδοτήθηκε η Ε.Γ. να προχωρήσει σε κάθε πρόσφορη ενέργεια για την επίσπευση των διαδικασιών.

Για το 4ο θέμα

Αφού έγινε η τοποθέτηση και καταγραφή των απόψεων – θέσεων των μελών του Δ.Σ., επαναβεβαιώθηκε κατά πλειοψηφία η προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. (6-2-2013) με την οποία ζητάμε την απόσυρση της επιχειρούμενης αρνητικής ρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, επαναφέροντας το προηγούμενο νομικό καθεστώς για τη λειτουργία των σωματείων, ήτοι σωματεία ανά νομό και κατάργηση της απλής αναλογικής, αποκλείοντας έτσι από τα όργανα τη μειοψηφία και κάθε διαφορετική άποψη.

Όσον αφορά τις συνδικαλιστικές διώξεις, αποφασίσθηκε ομόφωνα η εκδήλωση κάθε ενέργειας, ακόμη και του έσχατου μέσου της απεργίας πείνας, η διαρκής παρουσία στο Υπουργείο και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο, προκειμένου ακυρωθούν οι διώξεις σε βάρος της Προέδρου και μελών του Δ.Σ. της Ε.Α.Υ. Ροδόπης, του Οργανωτικού Γραμματέα της Ένωσης Αξιωματικών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Προέδρου της Ε.Α.Υ. Πιερίας.

Με την ολοκλήρωση και του 4ου θέματος (περί ώρα 17.55) και πριν ξεκινήσει η συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης τεσσάρων θεμάτων που τέθηκαν από εννέα μέλη του Δ.Σ., υπήρξε ταυτόχρονη αποχώρηση πέντε (5) μελών του Δ.Σ εκ των εννέα (9) που είχαν θέσει προς συζήτηση αυτά. Προηγούμενα, είχαν αποχωρήσει σταδιακά οχτώ (8) μέλη του Δ.Σ. μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα (4) μέλη που συμπεριλαμβάνονταν στα εννέα (9) που κατέθεσαν τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ανάπτυξη αυτών, αφού οι ίδιοι που τα έθεσαν, είχαν προηγούμενα αποχωρήσει. Επομένως, σύμφωνα με τα ανωτέρω αλλά και επειδή δεν είχε κατατεθεί καμία έγγραφη εισήγηση για τα λοιπά θέματα των μελών, τα θέματα αυτά δεν συζητήθηκαν. Τέλος, λόγω του προχωρημένου της ώρας, της εξάντλησης των θεμάτων της ημερησίας διάταξης και της έλλειψης πλέον απαρτίας, η συνεδρίαση έληξε.

http://www.poasy.gr