Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Χρ. Φωτόπουλος: Οι τακτικές της πολιτείας τείνουν να οδηγήσουν τους αστυνομικούς στο περιθώριο


Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2013
-Ο πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ., Χρ. Φωτόπουλος, χθες στην Καβάλα
Παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), Χρήστου Φωτόπουλου και συνεργατών του, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Χρ. Φωτόπουλος είπε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης τα παρακάτω: «Τα νέα που θα μεταφέρουμε από το κέντρο στους συναδέλφους στην Καβάλας δεν είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τον αγώνα, για να υπάρξει μία αχτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας. Θα ενημερώσουμε, λοιπόν, τους συναδέλφους για ότι συμβαίνει στον εργασιακό χώρο μας, πάνω στα θεσμικά, στα εργασιακά και οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τους ένστολους. Βλέπουμε μία παρελκυστική τακτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση σ’ αυτά τα ζητήματα και μια απαξίωση του θεσμικού ρόλου μας.

Αξίζουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους αστυνομικούς, Δυστυχώς, όμως, οι τακτικές που ακολουθούνται από την πολιτεία, τείνουν να τους οδηγήσουν, για μία ακόμα φορά, στο περιθώριο. Η χρησιμοποίηση του αστυνομικού σε άλλους ρόλους, πλην της βασικής αποστολής του, που είναι η πρόληψη και η καταστολή της εγκληματικότητας, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Εμείς, θέλουμε τους αστυνομικούς να είναι αφοσιωμένοι στο καθήκον τους και την πολιτεία να τους παρέχει όλα τα εφόδια, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε ατομικό επίπεδο, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην αποστολή που προανέφερα. Όμως, η περικοπή των δαπανών έχει πλήξει, σε μεγάλο βαθμό, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας και είμαστε εδώ, για να δούμε πως θα αντιστρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα. Οι αστυνομικοί είμαστε υποχρεωμένοι να συνταχθούμε με την υπόλοιπη κοινωνία, διότι αποτελούμε ένα κομμάτι αυτής, να αγωνιστούμε για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και να στείλουμε το μήνυμα, ότι στον αγώνα των άλλων εργαζομένων δεν θα επιτρέψουμε να μας χρησιμοποιούνε ως κατασταλτικό μηχανισμό. Αν η πολιτεία δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των πολιτών, πρέπει να τους πείθει ότι δεν μπορεί να το κάνει. Και όχι να προσπαθεί να καλύψει την αδυναμία της, χρησιμοποιώντας την καταστολή των κινητοποιήσεων. Από κει και πέρα, η οικονομική κατάσταση των συναδέλφων είναι άσχημη, ενώ θα ακολουθήσουν πιο οδυνηρά μέτρα. Θα πρέπει να καταλάβει η κοινωνία, ότι ο απαξιωμένος αστυνομικός, που δεν αισθάνεται επαγγελματική ασφάλεια, δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια στον πολίτη. Αν δεν εμπεδωθεί η ασφάλεια στην κοινωνία, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Γι’ αυτό, η πολιτεία οφείλει να βάλει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, την καλλιέργεια του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών.

Επανειλημμένα υπομνήματα, από τους συναδέλφους της περιφέρειας, προς την πολιτική και τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για τις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή και τις άσχημες συνθήκες στους χώρους εργασίας, δεν απαντήθηκαν. Οι αστυνομικές υπηρεσίες στην περιφέρεια «μαραζώνουν» και οι αστυνομικοί ταλαιπωρούνται». Ειδικά για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης τόνισε: «Καμία άλλη υπηρεσία στην Ελλάδα δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο μείζον πρόβλημα, αλλά το «χρεώθηκε» κι αυτό η Ελληνική Αστυνομία. Με πιο αντιστάθμισμα; Να απασχολούνται, καθημερινά, οι συνάδελφοι με τη φύλαξη των συνόρων και των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται. Έχουμε προτάσεις να καταθέσουμε, ώστε να γίνει πιο αποδοτική η δουλειά μας. Θέλω να πιστεύω, ότι οι προτάσεις αυτές θα εισακουστούν». Λίγο αργότερα, μιλώντας στους αστυνομικούς της Καβάλας, είπε ότι είναι υποχρέωση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων να περιοδεύουν στις υπηρεσίες της περιφέρειας και να αφουγκράζονται τα προβλήματα που υπάρχουν, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί και να διαμορφώσουν το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου. 

http://www.k-tipos.gr