Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΠΟΑΣΥ για εξαίρεση από τη νέα τεχνική βάση υπολογισμού εφάπαξ βοηθήματος


Ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΠΟΑΣΥ για εξαίρεση από τη νέα τεχνική βάση υπολογισμού εφάπαξ βοηθήματος
Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ,

Όπως γνωρίζετε, με την υπ' αριθ. 30854/3809 (ΦΕΚ Β΄3498) από 31-12-2012 απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που εκδόθηκε σε εφαρμογή της υποπαραγράφου ΙΑ5, προσδιορίστηκε η νέα τεχνική βάση υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος από τους τομείς πρόνοιας , με
εφαρμογή από την 01/01/2014.

Κατά την εκτίμησή μας, η ανωτέρω απόφαση δεν αφορά και δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στους τομείς πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «η θέσπιση νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ σε όλους τους φορείς - τομείς πρόνοιας ήταν επιβεβλημένη μετά τη ρητή μνημονιακή δέσμευση του Ν. 4046/2012 για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στους φορείς πρόνοιας», γεγονός που δεν συμβαίνει στους τομείς πρόνοιάς μας.

Το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η νέα τεχνική βάση στους τομείς πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ θα είναι μέτρο άδικο και μεροληπτικό σε βάρος των συναδέλφων μας που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στη μάχη κατά της εγκληματικότητας. Πέραν τούτου θα οδηγήσει στην πρόωρη έξοδο από την ΕΛ.ΑΣ. εντός του 2013, το σύνολο των συναδέλφων μας που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ανεξάρτητα εάν δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης όσοι είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΑΣ, με ό,τι επιπτώσεις αυτό επιφέρει τόσο στον Οργανισμό, όσο και στο ασφαλιστικό μας ταμείο.

Προς τούτο, σας καλούμε με την θεσμική σας ιδιότητα να παρέμβετε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να αποτυπωθεί το συντομότερο σε νομοθέτημα της Κυβέρνησης η διατύπωση, «ότι η νέα τεχνική βάση υπολογισμού του εφάπαξ, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί στην υπ' αριθ. 30854/3809 (ΦΕΚ Β΄3498) από 31-12-2012 απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δεν αφορά τους τομείς πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ».
/www.poasy.gr