Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Βασικές Θέσεις της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Νομού


Σάββατο, 26 Ιανουάριος 2013
-ΕΝΩΣΗ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Ένωση θέλει να επισημάνει και να ενημερώσει υπεύθυνα, εκπροσωπώντας το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών υπαλλήλων του Νομού Θεσσαλονίκης, σχετικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της Γ.Α.Δ.Θ., τα εξής:
Δυστυχώς και πάλι βλέπουμε ότι  σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Συγκεκριμένα ακούμε καθημερινά για την επικείμενη αναδιάρθρωση, που θα επηρεάσει άμεσα την απόδοση των Υπηρεσιών Ασφαλείας και την υπηρεσιακή ζωή  όλων μας, και οι αρμόδιοι θεσμοί, η Φυσική και Πολιτική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ακόμα, μέχρι και σήμερα 26/01/2013, δεν έχουν ζητήσει και την επίσημη θέση και άποψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Εμείς ως Ένωση ζητάμε και απαιτούμε όπως:
-Η στέγαση των αστυνομικών Υπηρεσιών να γίνετε αποκλειστικά σε σύγχρονα κτίρια, ιδιοκτησίας του δημοσίου, τα οποία θα πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.
-Οι Υπηρεσίες επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος να καλύπτουν γεωγραφικά, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, τη γεωγραφική περιφέρεια των νέων Δήμων του Καλλικράτη, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που ιδιαίτεροι λόγοι  όπως εγκληματικότητας, γεωγραφίας και οδικού δικτύου, επιβάλλουν την τροποποίηση της εδαφικής αρμοδιότητας των ανωτέρω Υπηρεσιών.
-Να μειωθεί επιτέλους, η γραφειοκρατία και ιδιαίτερα οι περιοδικές αναφορές, που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα στη σύγχρονη εποχή μας, ενώ εξάλλου, η σύγχρονη τεχνολογία μέσω του POL, χρειάζεται να αξιοποιηθεί περισσότερο και να απαλλαχθούν, ιδιαίτερα οι Γραμματείες και τα Επιτελεία επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος, Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης, Αστυνομικής Διεύθυνσης, Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, των Περιφερειακών και Αυτοτελών Υπηρεσιών, καθώς και  των Υπηρεσιών των Κλάδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, από αναφορές, περιοδικά και έγγραφα, που το μόνο που κάνουν είναι να εμποδίζουν την πραγματική αστυνόμευση και την αποτελεσματικότητα όλων των Υπηρεσιών.
-Σε κάθε περίπτωση, το γενικό πλάνο και ο βασικός στόχος, να είναι να βρίσκονται, όσο το δυνατόν, περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο, για την άμεση ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των συμπολιτών μας.
-Η Ελληνική Αστυνομία να απαλλαγεί βάσει νέας νομοθεσίας από τα λεγόμενα «πάρεργα», όπως είναι οι επιδόσεις δικογράφων, έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, διάφορα μέτρα σε αθλητικές συναντήσεις, έλεγχος Γ.Ο.Κ. και εξάλλου προτείνουμε την άμεση τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ειδικότερα την αποποινικοποίηση διαφόρων παραβάσεων βαθμού πταίσματος ή ακόμα και πλημμελήματος και τη μετατροπή τους σε διοικητικές παραβάσεις  επιβολής διοικητικού προστίμου, προκειμένου να απαλλαχθούν οι δικαστικές Υπηρεσίες, αλλά και να εξυπηρετηθεί και το δημόσιο συμφέρον. Επίσης η Δημοτική Αστυνομία, πρέπει άμεσα, να αναλάβει τα θεσμικά της καθήκοντα και υποχρεώσεις, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να ασχοληθεί μόνο με την εγκληματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όπως, πριν από οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, να προηγηθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικώς διάλογος με το συνδικαλιστικό κίνημα, για το ευρύτερο καλό όλων μας.

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
ΠΡΟΣ:
1)  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
2)  ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
3)  Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΚΟΙΝ:
1)    ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2)    ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                             ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ