Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Έρχονται και άλλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των ενστόλων!!!!


Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι των αμέσως προηγούμενων μειώσεων (Μνημονίου 3) και καν εφαρμοστούν οι περικοπές μισθών που επεβλήθησαν (αναδρομικά από 1.8.2012),  το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καλέσει τις επόμενες μέρες σε «διάλογο» τους εκπροσώπους όλων των σωμάτων στρατού και ασφαλείας, με προφανή στόχο την κατάργηση των μισθολογικών διαφοροποιήσεων, που παραμένουν ως σήμερα ανάλογα με τον κλάδο όπου υπηρετεί κάθε ένστολος (στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό). 
Στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της «κοινωνικής δικαιοσύνης» ουσιαστικά επιχειρείται η κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και η πλήρης εξομοίωση των αποδοχών για κάθε βαθμίδα της ιεραρχίας, για όλα τα σώματα. 
 Στο υπουργείο Οικονομικών λέγεται όμως πως έχουν εντοπίσει και άλλες αμοιβές και επιδόματα, που λαμβάνουν π.χ. αστυνομικοί «ειδικών καθηκόντων» κ.λπ., οι οποίες θα επαναξετασθούν από μηδενική βάση. 

Προφανώς το νέο καθεστώς θα επιβαρύνει και τις συντάξεις των αποστράτων. Ήδη οι συντάξεις των ενστόλων έχουν υποστεί μειώσεις έως 25% λόγω της μείωσης των μισθών των εν ενεργεία υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς υπάρχει οργανική σύνδεση μεταξύ συντάξεων και μισθών κάθε βαθμίδος. Για παράδειγμα, ο συνταξιούχος που φέρει τον βαθμό του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ από 2.500 ευρώ, έχει κατέβει στα 1.700 ευρώ. Αν πληγούν και πάλι οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών με το υπό διαμόρφωση νέο ειδικό μισθολόγιο, τότε θα υποστούν και πάλι περικοπές οι συντάξεις των αποστράτων, που αντιμετωπίζουν ήδη περικοπές και στα μερίσματα των Μετοχικών τους Ταμείων (50% σε δύο χρόνια). 

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι ένστολοι έρχονται αντιμέτωποι και με νέες μεγάλες μειώσεις του εφάπαξ τους, που ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και το 20%. Αν και αυτό το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Οικονομικών, ο υπολογισμός του εφάπαξ βοηθήματος που δικαιούται το στρατιωτικό προσωπικό με την αποστρατεία του ενδέχεται, πλέον, να γίνεται με βάση το νέο μισθολόγιο που ισχύει από 1/1/2013, αλλά και τα νέα μειωμένα επιδόματα που αυτό προβλέπει. Ήδη όμως εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη του Στρατεύματος… 
Πηγή Πρώτο Θέμα
Α.Σ.Π.Α