Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

"Με την πλάτη στον τοίχο"


zaxariudakis
Αντιπρόεδρος Οικονομικών Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ Αντώνης

Με την πλάτη στον τοίχο

  Όπως είναι ευρέως γνωστό, τεχνικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 44 δις ευρώ είναι η επαναγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω εθελοντικού προγράμματος. Η χώρα μας αναμένεται από την 13η Δεκεμβρίου και μετά να χρησιμοποιήσει 10 δις ευρώ από το νέο πακέτο διάσωσης για να αγοράσει χρέος ύψους 30 δις ευρώ, λίγους μήνες μετά από το καταστροφικό όπως αποδείχτηκε PSI, για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία.
  Σήμερα τα ασφαλιστικά Ταμεία στην χώρα μας φέρεται να κατέχουν ομόλογα περίπου 7 δις ευρώ που αφορούν 20 εκδόσεις ομολόγων των οποίων η λήξη εκτείνεται από το 2023 έως και το 2042. Οι διοικήσεις των Ταμείων βρίσκονται για μια ακόμα φορά με την πλάτη στον τοίχο καθώς εάν κληθούν να συμμετάσχουν μάλλον δεν θα έχουν πολλά περιθώρια ελιγμών μια και η συμμετοχή στο «εθελοντικό» πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα νέο πατριωτικό καθήκον. Ήδη σε δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών προβάλλεται το επιχείρημα ότι εάν δεν γίνει η επαναγορά τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική ενίσχυση της Χώρας μας από την Ε.Ε. και τα Δ.Ν.Τ.
  Με κανέναν τρόπο όμως δεν πρέπει να επιβληθεί στις Διοικήσεις των Ταμείων, η συμμετοχή στην επαναγορά των ομολόγων. Ήδη τα Ταμεία έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό «κούρεμα» του Μαρτίου μεγάλο πλήγμα και χωρίς μάλιστα να προβλέπεται για αυτά καμία απολύτως ενίσχυση από την δόση.
  Εάν ήθελαν να βοηθήσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία και να μειώσουν κάπως τις απώλειες που έχουν, θα μπορούσαν να τους δώσουν ένα ποσό σε μετρητά από τα 44 δις προκειμένου να επαναγοράσουν από την δευτερογενή αγορά ομόλογα και να περιμένουν την εξόφληση τους στην ονομαστική τους αξία καρπωνόμενα στο μεσοδιάστημα έσοδα από τους τόκους των ομολόγων, αλλά και την οποιαδήποτε υπεραξία τους.

http://askapoasy.blogspot.gr