Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Καταγγελία της Ένωσης Θεσσαλονίκης για την μέθοδο των αποσπάσεων


Δευτέρα, 26 Νοέμβριος 2012
-Η Ένωση καταγγέλει τη συνήθη πρακτική που εφάρμοσε η τοπική ηγεσία του Σώματος, σχετικά με το πρόβλημα που ανέδειξε η Ένωση με τις 1.000 οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) στο προσωπικό που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.
Εμείς, ως επίσημο συνδικαλιστικό όργανο, ζητήσαμε να εφαρμοστεί η κειμένη νομοθεσία που διασφαλίζει πλήρως τη χορήγηση των ημερήσιων αναπαύσεων στο αστυνομικό προσωπικό, δηλαδή το Π.Δ. 394/2001 και οι σχετικές διαταγές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτές βεβαια οι διατάξεις είναι δεσμευτικές για τη Διοίκηση και σίγουρα θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη έρευνα και έλεγχος για το ποιος ή ποιοι από τις ανώτερες, από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου Υπηρεσίες, δεν τις εφαρμόζουν.
Ενημερώσαμε ότι απαιτείται η  αποδέσμευση και η απαλλαγή ορισμένων υποχρεώσεων από το προσωπικό της ανωτέρω Υπηρεσίας. Αυτή είναι η οριστική και μόνιμη, σε μακροχρόνιο χρονικό διάστημα, λύση στο πρόβλημα αυτό.

Η τακτική με τις αποσπάσεις, δυστυχώς, δεν λύνει το πρόβλημα με τα ρεπό, μόνιμα και μακροχρόνια. Σε μία σύγχρονη Αστυνομία, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και του κακού συντονισμού και καταμερισμού της εργασίας μόνο με αποσπάσεις.  Η ηγεσία διέταξε 25 Αστυνομικούς από διάφορες Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ. να αποσπαστούν για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, ακόμα και από Υπηρεσίες εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, χωρίς βέβαια να λάβει υπόψη την οικονομική κρίση, τις μειώσεις των μισθών και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε ορισμένους συναδέλφους.
-  Αλήθεια, μετά τον ένα μήνα τι θα γίνει με το πρόβλημα της Υπηρεσίας αυτής;
- Από τις Υπηρεσίες που θα μετακινηθούν οι συνάδελφοι, έγινε έλεγχος εάν αυτές αντέχουν να αναταπεξέλθουν στις ανάγκες τους, τώρα που πλησιάζουν και οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας και υπάρχουν πολλά υπόλοιπα οφειλόμενων προγραμματισμένων αδειών, (κανονικής και βραχείας άδειας). Μάλλον στην ουσία γίνεται μεταφορά  του προβλήματος από το συγκεκριμένο Α.Τ., σε άλλες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.
- Γιατί δεν εφαρμόστηκε το σίγουρο και αποτελεσματικό μέτρο,το οποίο έχει γίνει και σχετική πρόταση, της απαλλαγής ορισμένων φυλασσόμενων στόχων (σκοπών) από το ανωτέρω Α.Τ. και η φύλαξη από άλλες Υπηρεσίες;
- Γιατί δεν απαλλάσουν το ανωτέρω Α.Τ., που έχει τις περισσότερες σκοπιές, μέτρα και ανάγκες, από τα διάφορα μέτρα τάξης που διατάσσεται, σχεδόν  καθημερινά, να διαθέτει, όπως γήπεδα, δικαστήρια, συγκεντρώσεις - συναθροίσεις κτλ;
Καλούμε την ηγεσία να μας απαντήσει, αφού γνώριζε το πρόβλημα με τις 1.000 οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις, είναι γνωστό ότι υπάρχει τακτικό περιοδικό από κάθε Α.Τ., στο οποίο αναφέρονται οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις τακτικά,  σε τι μέτρα και τι  σε ενέργειες είχε προβεί, εκτός από τις τελευταίες αποσπάσεις. Τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν αμέσως.
Ποιος άραγε ευθύνεται για την άσχημη αυτή εξέλιξη, που παρουσιάζει το Α.Τ. που αστυνομεύει την περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης; Η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, που είναι και η αρμόδια Υπηρεσία, θα αναμένουμε να μας δώσει κατατοπιστικές απαντήσεις, αφού είναι σίγουρο ότι μερικοί δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία, στην περίπτωση αυτή.
Τέλος, οι κινήσεις ορισμένων συνδικαλιστών, που εξυμνούν την τοπική ηγεσία για τις αποσπάσεις, είναι σίγουρο ότι δεν βοηθούν στην οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και αποδυναμώνουν το συνδικαλιστικό κινημα γενικότερα, και  στην πραγματικότητα δίνουν το έναυσμα στη Διοίκηση, να εφαρμόζει το μέτρο των μετακινήσεων με απόσπαση περισσότερο, κάτι για το οποίο είναι αντίθετη η Ένωση, αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα. Σπάνια στον εργασιακό μας κλάδο έχουν δοθεί πραγματικές λύσεις, με τη μέθοδο των αποσπάσεων. Οι αποσπάσεις πάντοτε παραβιάζουν στοιχειώδη εργασιακά,οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα και δικαιώματα των συναδέλφων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                                 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

http://www.eayth.gr