Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΑΣΥ: Επιστολή στην Πρόεδρο της EuroCop για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα-Ζητείται η παρέμβαση



--Επιστολή στην Πρόεδρο της EuroCop (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αστυνομικών Συνδικάτων) για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα - Ζητείται η παρέμβαση της EuroCop 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα 18 Οκτωβρίου 2012
Αρ. Πρωτ.:600/9/66

Προς: Την Πρόεδρο EuroCop κα. Anna Nelberg

Θέμα: « Οικονομική κρίση στην Ελλάδα – παρέμβαση EuroCop»

Κατά την τελευταία τριετία (2010-2012) που η Ελλάδα βρέθηκε στο μηχανισμό στήριξης (Τρόικα) η οικονομία στη Χώρα μας βιώνει μια μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αστυνομία η απώλεια στις αποδοχές τους ανήλθε μέχρι σήμερα κατά μ.ο. στο 30 % είτε μέσω της επιβολής οριζόντιας μείωσης των μισθών τους είτε μέσω της αύξησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων και της επιβολής διάφορων έκτακτων εισφορών επί των ετήσιων εισοδημάτων τους.
Παράλληλα συρρικνώθηκε ο ετήσιος προϋπολογισμός των λειτουργικών δαπανών που δεν εστιάζεται μόνο στην αναστολή προμήθειας νέων υλικοτεχνικών μέσων αλλά επεκτείνεται και στη μείωση κονδυλίων ανελαστικών δαπανών όπως των προμηθειών καυσίμων, την προμήθεια ανταλλακτικών για την επισκευή των υλικών μέσων με αποτέλεσμα να υπάρχει το τραγικό φαινόμενο της ακινητοποίησης μεγάλου ποσοστού υπηρεσιακών οχημάτων ακόμα και λόγω έλλειψης κονδυλίων για την προμήθεια καυσίμων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση διεξάγει νέες συζητήσεις με την Τρόικα για τους όρους και τις προθέσεις των νέων περικοπών που θα επιβληθούν στους εργαζομένους. Η νέα μείωση στους μισθούς μας, όπως μας δήλωσε στην συνάντηση που είχαμε αρχές Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Οικονομικών θα ανέλθει το 2012 κατά μ.ο. στο 6% και για το 2013 επιπρόσθετα στο 5,6%, ήτοι συνολικά κατά μ.ο. 11,6% .

Εάν τελικώς συμφωνηθούν οι μειώσεις αυτές και ισχύσουν, ο Έλληνας αστυνομικός θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης καθώς δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα βασικά έξοδα του ιδίου αλλά και της οικογένειάς του. Κατ' εκτίμηση μας ο μ.ο. των μηναίων αποδοχών μας θα κυμανθεί στο ακαθάριστο ποσό των 1.200 € επί το οποίο υπόκειται κρατήσεις της τάξεως του 36% για εργασία 6 ημερών την εβδομάδα, δηλαδή οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές για 6 ημέρες εργασίας την εβδομάδα θα κυμανθούν στα 768 €.

Η Ομοσπονδία μας μέχρι σήμερα όπως γνωρίζετε έχει εκδηλώσει με διάφορους τρόπους την αντίδραση των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία όπως με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αποστολή επιστολών στους εκπρόσωπους της Τρόικας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον Γερμανό Πρέσβη κ.λ.π.

Εκτιμούμε όμως αναγκαίο ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Φθινοπωρινής Συνόδου του 2012 το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στις Νότιες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας στο οποίο να καταγγέλλεται η βίαιη επίθεση στα εισοδήματα των Αστυνομικών. Ακόμη να συζητηθούν και να αποφασιστούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι δράσης από την Εκτελεστική Επιτροπή αλλά και γενικότερα από τα μέλη της EuroCop.

Αναμένουμε απάντησής σας.
http://www.poasy.gr