Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ρουσφέτια στην ΕΛ.ΑΣ. με άνωθεν εντολές


Aναίσχυντη ρουσφετολογία καταγγέλλουν οι περισσότερες Ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων της χώρας, μετά τη δημοσιοποίηση των τακτικών μεταθέσεων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις εξηγούν ότι -για άγνωστους λόγους που δεν δικαιολογούνται από υπηρεσιακές ανάγκες- οι μεταθέσεις γίνονται κυρίως σε Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία. Για την μεν Μεσσηνία υπενθυμίζεται ότι είναι η εκλογική περιφέρεια του Αντώνη Σαμαρά. Για την δε
Αιτωλοακαρνανία επισημαίνεται πως είναι ο τόπος καταγωγής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Ν. Παπαγιαννόπουλου.

Όπως καταγγέλουν, το Υπουργείο, με τις αποφάσεις του, εμπαίζει τους πολίτες και θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Οι αστυνομικοί που μετατέθηκαν στους περισσότερους νομούς δεν ξεπερνούν τους πέντε (!), με αποτέλεσμα οι οργανικές ελλείψεις που παρατηρούνται στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα (ειδικά της επαρχίας) να είναι τεράστιες.

Ενδεικτικό της ανεπάρκειας είναι το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι περιοχές που τα περιπολικά, λόγω έλλειψης προσωπικού, παραμένουν ακίνητα για βδομάδες, αφού οι λιγοστοί ένστολοι έχουν επιφορτιστεί με το έργο φύλαξης των αστυνομικών κτηρίων.

Τόσο το Υπουργείο, όσο και η ηγεσία της Αστυνομίας, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις για την τραγική κατάσταση αστυνόμευσης που επικρατεί, τηρούν μέχρι στιγμής ρόλο παρατηρητή, καταδικάζοντας τους πολίτες σε καθεστώς ανασφάλειας.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους...

Σε περιφέρειες όπως η Λάρισα, τοποθετείται ένας αστυνομικός, ενώ στη Μεσσηνία 20. Άκρως δικαιολογημένες είναι οι μεταθέσεις στην Ορεστιάδα, λόγω του μεταναστευτικού, όπως και στη Θεσσαλονίκη, η οποία αριθμεί περισσότερους από 1.000.000 κατοίκους. Στην Αιτωλοακαρνανία τοποθετήθηκαν όμως συνολικά 19 αστυνομικοί.



«Ένας ίσον κανένας»

Στα κάγκελα βρίσκεται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, καθώς η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής ενισχύθηκε -κατά τις έκτακτες μεταθέσεις- μόνο με έναν αστυνομικό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ηλίας Παναγούλης, μιλώντας στη zougla.gr, περιγράφει την κατάσταση ως τραγική, καθώς τα οργανικά κενά της διεύθυνσης αγγίζουν το 25%.

«Για μας ένας ίσον κανένας. Έχουμε σχεδόν 25% οργανικά κενά. Αν συνυπολογίσουμε ότι στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας υπάρχουν 18 Διοικήσεις Αξιωματικών, που σημαίνει ότι υπάρχουν 18 ξεχωριστές υπηρεσίες, τότε καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αστυνόμευση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σταγόνα στον ωκεανό»

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας, κ. Νίκου Ίμβρου.

Αν και η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής αντιμετωπίζει κενά της τάξεως του 30%, το υπουργείο έκρινε ότι πρέπει να σταλούν στη περιοχή μόνο τρεις αστυνομικοί.

Ο κ. Ίμβρος εξηγεί στη zougla.gr, ότι ο νομός αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα αστυνόμευσης, ενώ κάνει λόγο για παντελή αδιαφορία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο αν και ενημερωμένο δεν έπραξε τα δέοντα.

«Οι ελλείψεις φτάνουν τα 130 άτομα, δηλαδή 30%. Στον νομό ήρθαν μόνο τρία άτομα. Όλα τα αστυνομικά τμήματα υπολειτουργούν. Για μας οι τρεις μεταθέσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Είναι σαν να μην έχει έρθει κανείς», αναφέρει ο πρόεδρος μεταξύ άλλων.

«Ένας για 45.000 κατοίκους»

Άγρυπνοι πρέπει να μένουν τα βράδια οι 45.000 κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, καθώς το τμήμα ασφαλείας της περιοχής διαθέτει μόνο έναν αστυνομικό. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στο νομό Κοζάνης μετατέθηκε μόνο ένα άτομο.

Την στιγμή που τα οργανικά κενά της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νομού αγγίζουν το 22%, οι αρμόδιοι φορείς έκριναν ότι μόλις ένας αστυνομικός θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης, κ. Θανάσης Γκλαβίνας, μιλώντας στη zougla.gr, εξηγεί ότι η ένωση είχε τονίσει επανειλημμένως στο υπουργείο την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, ωστόσο αυτό δεν ανταποκρίθηκε.

«Οι ελλείψεις μας φτάνουν τα 195 άτομα. Δηλαδή 22%. Έχουμε πρόβλημα στην αστυνόμευση. Τελικά το αρχηγείο έβγαλε μόνο μία θέση αστυφύλακα για τον νομό. Να φανταστείτε ότι υπάρχουν υπηρεσίες με ένα άτομο. Η ασφάλεια Πτολεμαΐδας περιφρουρείται από ένα άτομο. Μιλάμε για 45.000 κατοίκους. Είχαμε ενημερώσει και το Αρχηγείο αλλά τίποτα», σημειώνει.

«Τέσσερα τμήματα δεν λειτουργούν»

Παρόμοια κατάσταση βιώνουν και οι κάτοικοι του νομού Φθιώτιδας. Με τα οργανικά κενά της Αστυνομικής Διεύθυνσης να φτάνουν τα 116 άτομα, οι δύο αστυνομικοί που μετατέθηκαν ως ενίσχυση φαντάζουν ανύπαρκτοι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Φθιώτιδας, κ. Δημήτρης Γεωργαντάς, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν τέσσερα αστυνομικά τμήματα στο νομό, τα οποία, ουσιαστικά, δεν λειτουργούν καθόλου, καθώς οι λιγοστοί αστυνομικοί έχουν επιφορτιστεί με το έργο της φύλαξης των αστυνομικών κτηρίων.

«Υπάρχουν τέσσερα αστυνομικά τμήματα που δεν λειτουργούν. Πηγαίνουν οι αστυνομικοί, φυλάνε το κτήριο και λόγω του μειωμένου προσωπικού δεν μπορούν να βγάλουν το περιπολικό. Τα οργανικά μας κενά είναι 116 άτομα. Δεν καλύπτονται με τίποτα. Μιλάμε για ανύπαρκτη αστυνόμευση», καταλήγει.
www.zougla.gr