Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

«Χάνουμε τη μάχη κατά του εγκλήματος»


ΑΠΟ ΤΟ NEWSBEAST.GR
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012,  17:27 

Αγωνία των αξιωματικών και αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.

Αμεσο ανασχεδιασμό της Αστυνομίας, με ενίσχυση των τμημάτων Ασφαλείας, και αναδιοργάνωση των δυνάμεων για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εγκληματικότητα που καλπάζει, ζητούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα στην ΕΛ.ΑΣ. οι υποδομές καταρρέουν, ελάχιστα περιπολικά κυκλοφορούν, τα καύσιμα μοιράζονται με το σταγονόμετρο, και ο εξοπλισμός που έχει παλιώσει δεν ανανεώνεται», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών κ. Δημήτρης Γεωργατζής.



Αναφερόμενος στη δολοφονία του 52χρονου φαρμακοποιού Σπύρου Πουκαμισά στον Ρέντη, δίπλα στο σημείο όπου πριν από 15 μήνες δολοφονήθηκαν δυο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ο κ. Γεωργατζής αποκαλύπτει πως κανονικά η περιοχή θα έπρεπε να αστυνομεύεται μόνιμα από 4 περιπολικά.

Αντ' αυτών όμως υπήρχε μόλις ένα! «Οταν η Αστυνομία δεν εμφανίζεται, ο κακοποιός αποθρασύνεται. Ο σχεδιασμός όμως για την αστυνόμευση της περιοχής άλλαξε για να εξυπηρετούν άλλες ανάγκες», συμπληρώνει.

Οπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί της Ασφάλειας, «δημιουργούνται στην ΕΛ.ΑΣ. συνεχώς νέες υπηρεσίες οι οποίες αντλούν κόσμο από τα τμήματα.

Το αποτέλεσμα είναι κεντρικά τμήματα Ασφαλείας που θα έπρεπε να έχουν 40-50 άτομα στην υπηρεσία, να μαζεύουν πληροφορίες και να προλαμβάνουν καταστάσεις, να έχουν μόλις 20 με 22 άτομα τα οποία ίσα- ίσα που αρκούν για τη φύλαξη και τις γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις της ίδιας της υπηρεσίας».

Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και εγκληματολόγοι είχαν παραδώσει στις αρχές του 2000 έκθεση που ανέφερε πως στην Ελλάδα αναπτύσσονται όλα τα χαρακτηριστικά του «εγκλήματος του δυτικού τύπου», όπως είχαν χαρακτηριστεί οι βίαιες επιθέσεις με όπλα σε Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία.

«Βλέπαμε όλο αυτό το κακό να έρχεται και ενώ είχαμε προειδοποιήσει πως είναι κομβικής σημασίας η αυστηροποίηση των ποινών για οπλοκατοχή όπως έκαναν οι Αγγλοι και οι Γερμανοί που κατάφεραν να πετύχουν μια σημαντική μείωση στους δείκτες της εγκληματικότητας.

Αντ' αυτού όμως το μόνο που βλέπαμε ήταν να περνούν συνεχώς νόμοι που έριχναν στα μαλακά την οπλοκατοχή, την οπλοχρησία και «έκλειναν» το μάτι στους εγκληματίες», λέει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στην εκπόνηση των μελετών.

«Αυτό που γίνεται πλέον στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Το έγκλημα έχει ξεφύγει διότι χάσαμε το παιχνίδι των όπλων. Στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ληστείες αλλά όχι τόσοι νεκροί στη διάρκειά τους».

Παρόμοιες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν πολλές φορές στην Κατεχάκη. Οι δείκτες εξέλιξης τους εγκλήματος έδειχναν πως στην Ελλάδα η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο.

Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσαν την ενίσχυση των τμημάτων Ασφαλείας, τα οποία χαρακτηρίζονται από τους ένστολους «κύτταρα της αστυνομίας» γιατί με τις πληροφορίες που μπορούν να πάρουν, όπως έχει δείξει η εμπειρία από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, είναι σε θέση να προλαμβάνουν το έγκλημα.

«Αντ' αυτού λαμβάνονταν αποφάσεις που τα μετέτρεψαν σε καρκινικά κύτταρα της Αστυνομίας και αδύναμο κρίκο στην αστυνόμευση», υποστηρίζει ανώτερος αξιωματικός με μακρά προϋπηρεσία σε κεντρικό τμήμα Ασφαλείας.

Οταν οι ετήσιες εκθέσεις της Europol έδειχναν πως η Ελλάδα ακολουθεί από το 2005 και ύστερα ανοδική πορεία σε ορισμένα σκληρά είδη εγκλήματος όπως οι ανθρωποκτονίες και οι ένοπλες ληστείες, τα στελέχη της Κατεχάκη αγνόησαν την πραγματικότητα.

Στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ τα οποία κατόπιν πρόσκλησης των ελληνικών Αρχών είχαν έρθει να δώσουν τις δικές τους συμβουλές για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων τύπων εγκλημάτων, είχαν υποστηρίξει ένθερμα την ανασύσταση των τμημάτων Ασφαλείας, την ευρύτερη χρήση καμερών, αλλά και την ενσωμάτωση στην καθημερινή αστυνόμευση λογισμικών που θα επέτρεπαν στους αστυνομικούς να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία υπόπτων.

Οι Βρετανοί επίσης απόρησαν με τον αριθμό των ελλήνων ενστόλων που ήταν χρεωμένοι με πάρεργα. «Δυστυχώς ελάχιστες από τις επισημάνσεις των Βρετανών υιοθετήθηκαν.

Κάποια πράγματα όπως υπολογιστές σε περιπολικά για την αναγνώριση στοιχείων περιορίστηκαν σε ορισμένο αριθμό οχημάτων, μέτρα για τις κάμερες που θα έφεραν οχήματα και μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. έμειναν στις εξαγγελίες», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι αστυνομικοί ως βασική προϋπόθεση για την αναχαίτιση του εγκλήματος αναφέρουν τον ανασχεδιασμό των δυνάμεων Ασφάλειας και την πιο εμφανή αστυνόμευση στις περιοχές όπου η εγκληματικότητα χτύπησε κόκκινο.

Θεωρητικά μια τέτοια ανάλυση γίνεται από το police online, το σύστημα άμεσης ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. για τις περιοχές δράσης των κακοποιών. Στην πράξη όμως πολλές περιοχές μένουν αφύλακτες.