Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Κρατήσεις ποινικών κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια - Μεταγωγές

Το σοβαρό ζήτημα της κράτησης ποινικών κρατουμένων και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, στα αστυνομικά κρατητήρια αναδεικνύει η πλήρως κατατοπιστική και επμεριστατωμένη ανακοίνωση της ΠΟΑΞΙΑ .

Θέσεις ανάλογες και με επιτάσεως έχει κατά καιρούς αναδείξει η Α.Σ.Π.Α , αλλά και όλο το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε όλη την Ελλάδα, πλην όμως το πρόβλημα αντι να αμβλύνεται καθημερινά διογκώνεται.
 
Κύριε Υπουργέ,
Κατόπιν των επανειλημμένων οχλήσεων, εγγράφων και προφορικών από το σύνολο σχεδόν των πρωτοβάθμιων ενώσεων μας, απευθυνόμαστε για ακόμα μια φορά σε σας με αγωνία και απόγνωση σημαίνοντας πλέον καμπάνες, αφού οι κώδωνες του κινδύνου δεν εισακούγονται με την ελπίδα ότι το ακανθώδες πρόβλημα της υπερπλήρωσης των Αστυνομικών κρατητηρίων από ποινικούς κρατουμένους δε θα προσκρούσει εκ νέου σε ώτα μη ακουόντων.

Πιο συγκεκριμένα κ. Υπουργέ, το ισχύον Π.Δ 141/1991 καταστρατηγείται συστηματικά από τις Υπηρεσίες Σωφρονισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεταφέροντας το κόστος των συνεπαγόμενων προβλημάτων για ακόμα μια φορά στο πολύπαθο αστυνομικό προσωπικό.

Ειδικότερα το άρθρο 66 παρ. 6 του ανωτέρου Π.Δ., καθορίζει ως υπεύθυνη και αρμόδια για την προσωρινή φύλαξη των ποινικών κρατουμένων την Ελληνική Αστυνομία για τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο.
Παρά ταύτα, σκανδαλωδώς και παραβιάζοντας κάθε αρχή νομιμότητας, οι Διευθυντές πλείστων Σωφρονιστικών Καταστημάτων επικαλούμενοι διαφόρους λόγους (συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες υπαλλήλων, υπερπληθυσμό κρατουμένων, αρνούνται να παραλάβουν άμεσα είτε όλους, είτε μέρος των μεταγόμενων κρατουμένων από τις αστυνομικές υπηρεσίες μεταθέτοντας την αυτονόητη αυτή ενέργεια σε απροσδιόριστο μελλοντικό χρόνο. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις μεσολαβεί χρονικό διάστημα δυο (2) μηνών και περισσότερο μέχρι την παραλαβή τους …!!!!!
Τα προβλήματα ως εκ τούτου που ανακύπτουν είναι εύλογα και εξόχως σημαντικά, ήτοι :

Α) Απασχόληση μεγάλου αριθμού αστυνομικών σε υπηρεσίες φύλαξης κρατουμένων, την στιγμή που η εγκληματικότητα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ακόμη και ένας επιπλέον αστυνομικός στο δρόμο κρίνεται απολύτως απαραίτητος.
Β) Λογω των προβλημάτων κράτησης με αυξημένες πιθανότητες απόδρασης, άπαντες οι Διοικητές και τα στελέχη των υπηρεσιών είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι. Περαιτέρω τα υπερφορτωμένα αστυνομικά κρατητήρια τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές για μακροχρόνια κράτηση, δε παρέχουν δυνατότητες προαυλισμού ασφαλούς επίσκεψης και άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Γ) Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών τόσο μεταξύ των κρατουμένων όσο και στο αστυνομικό προσωπικό που έχει διατεθεί για τη φύλαξή τους. Ένα υπερπλήρες αστυνομικό κρατητήριο αποτελεί πέρα από κάθε αμφιβολία μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα η οποία απειλεί το ήδη επιβαρυμένο οικονομικά και θεσμικά προσωπικό μας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας πάνω στο ακανθώδες αυτό θέμα έχει δημιουργήσει τα εύλογα παράπονα πέρα των μελών μας, των ίδιων των κρατουμένων αλλά και των συγγενών αυτών.
Η Ομοσπονδία μας ευελπιστεί, ότι έστω και την ύστατη στιγμή η Πολιτική Ηγεσία θα αναλάβει τις ευθύνες τις για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Προς τούτο καλεί και το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε άμεση συνεννόηση για εδώ και τώρα λύση του προβλήματος. Μολονότι δε, λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον υπηρεσιακό χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης, δηλώνει επαγρυπνούσα και επιφυλασσόμενη οποιασδήποτε θεσμικού και ποινικού δικαιώματος προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών της.
Προς τούτο καλούμε τους συναδέλφους-διοικούντες Αξιωματικούς, να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τον νόμο περί Υγιεινής και Ασφάλειας, αναφέροντας-ενημερώνοντας αφενός τις προϊστάμενες υπηρεσίες για τα υπάρχοντα προβλήματα των Υπηρεσιών που διοικούν και αφετέρου τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές αλλά και την Ομοσπονδία μας.
Επιβάλλεται επιτέλους, να γίνει από όλους κατανοητό ότι η χωρητικότητα των κρατητηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τον προβλεπόμενο αριθμό κρατουμένων καθώς αποτελούν αποκλειστικά χώρους προσωρινής και μόνο κράτησης και όχι να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών με ότι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται…

http://www.poaxia.gr


Α.Σ.Π.Α