Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Σοκ …..κατά την εκκαθάριση


Ισχυρό σοκ προκαλούν τις τελευταίες ημέρες τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας. Τεράστια αύξηση στην φορολογία  σχεδόν στο σύνολο των εισοδημάτων. Οκτώ στους δέκα έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα  από την μείωση του αφορολόγητου στα 5000 € , αναδρομικά από την 1-1-2011. Οι πιο επιβαρυμένοι αυτοί  που μέχρι πέρσι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο εισοδήματος, δηλαδή όσοι δήλωναν μέχρι 12.000 € ετήσιο εισόδημα, αλλά και οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι για τους οποίους υπήρξε δραματική μείωση του αφορολόγητου. Δυσάρεστες ακόμα μεταβολές έχουν γίνει  καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων που μέχρι πέρσι λειτουργούσαν ευνοϊκά, ενώ από φέτος δεν προσφέρουν καμία έκπτωση στον φόρο. Ο μόνος λόγος πλέον για να προσκομίζονται οι αποδείξεις είναι για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο καθώς σε περίπτωση που δεν θα αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος που θα δηλωθεί, επιβάλλεται πρόστιμο της τάξεως του 10%. Μεγάλη μείωση συντελείτε και στις λεγόμενες φοροαπαλλαγές, όπως ιατρικές αποδείξεις, οι τόκοι των  στεγαστικών δανείων , τα έξοδα για φροντιστήρια και ενοίκια κ.λ.π. καθώς το ύψος τους έχει μειωθεί περίπου στο 50% σε σχέση με πέρσι.

Ένας Συνάδελφος που θα δηλώσει 10.000€ ήταν πέρσι αφορολόγητος. Φέτος για πρώτη φορά εκτός φορολογίας μένουν μόνον οι 5000€ από το εισόδημα του, ενώ στα υπόλοιπα 5000€ επιβάλλεται φόρος 10%, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει 500€. Παράλληλα θα πρέπει να υποβάλλει με την φορολογική δήλωση το 25% των 10.000€, δηλαδή 2.500€ σε αποδείξεις για να μην του επιβληθεί πρόσθετος φόρος. Αν υποβάλλει 1.500€ αντί για 2.500€ θα «τιμωρηθεί» με επιπλέον φόρο 100€ για τα 1000€ που δεν υπέβαλε.

Επίσης θα πρέπει ακόμα να συνυπολογίσουμε ότι με την εκκαθάριση του οικονομικού έτους 2011 πληρώνουμε και το υπόλοιπο της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2011.  

Μέσα στο ζοφερό περιβάλλον της μείωσης των εισοδημάτων , των διαφόρων χαρατσιών που έχουν επιβληθεί , της αύξησης του κόστους ζωής είναι ερώτημα κατά πόσον θα μπορούν να ανταποκριθούμε στις φορολογικές μας υποχρεώσεις.

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ