Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Π.Ο.ΑΣ.Υ.: Επιτέλους να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και στους αστυνομικούς !


-
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αθήνα 2 Απριλίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 800/6/15

Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Συνάδελφοι,

Με αφορμή τις τελευταίες εξαγγελίες των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισόδου και διαμονής στη χώρα απροσδιόριστου και σε κάθε περίπτωση τεράστιου πλέον αριθμού μη νόμιμων αλλοδαπών, επισημαίνονται εκ μέρους μας οι τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας και το όψιμό της ενδιαφέρον, χωρίς και πάλι να γίνεται η στοιχειώδης έστω αναφορά στην προστασία της ζωής των συναδέλφων μας που καθημερινά ζουν την ανασφάλεια και την εγκατάλειψη της Πολιτείας, ερχόμενοι σε επαφή με εκατοντάδες αλλοδαπούς.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η Πολιτεία παρά τις επανειλημμένες μας προειδοποιήσεις και αναφορές για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τόσο στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών όσο και στα αστυνομικά κρατητήρια, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι αποσπασματικά έως ανύπαρκτα.

Ακόμα και ο θεσμός του «Ιατρού εργασίας», αναγκαίος όρος λειτουργίας οποιασδήποτε σύγχρονης εταιρείας ή οργανισμού, για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί έννοια άγνωστη. Εδώ και δυο χρόνια, καίτοι έχει ζητηθεί μετ' επιτάσεως εκ μέρους μας να τύχει εφαρμογής και στο χώρο μας με προσλήψεις αναγκαίου αριθμού ιατρών, οι αρμόδιοι χάνονται στις διαδικασίες, καίτοι ο αστυνομικός παραμένει εκτεθειμένος σε νέους κινδύνους, αλλά και απροστάτευτος στις χρόνιες επαγγελματικές ασθένειες.


Επειδή για άλλη μια φορά, όπως και σεις διαπιστώνετε, η Πολιτεία, περί άλλων τυρβάζει, σας καλούμε να ανατρέξετε στις ανακοινώσεις μας για το Γενικό Συμβούλιο της 27 Μαΐου 2011 (Αρ. Πρωτ.: 200/3/16), όπου αναδείξαμε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης του αγώνα μας και λήψης σειράς νέων πρωτοβουλιών για να εφαρμοστεί πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά τις προσλήψεις ιατρών εργασίας, τεχνικών ασφαλείας στις υπηρεσίες, αλλά και για την εκλογή συναδέλφων ως μελών σε Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, με στόχο τη στενή καταγραφή – ανάδειξη των συναφών προβλημάτων και την απαίτηση εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των παντοειδών κινδύνων και των επαγγελματικών ασθενειών στο χώρο μας.

Παρακαλούμε, να αναπτύξετε σχετικές πρωτοβουλίες και με αφορμή τις εκτεταμένες επιχειρήσεις ελέγχου αλλοδαπών, μεριμνήσετε ώστε από την Υπηρεσία τους οι συνάδελφοι που απασχολούνται, να είναι πλήρως εφοδιασμένοι, τουλάχιστον με σχετικές μάσκες ή και ειδικές φόρμες, εφόσον τούτο θεωρείται σκόπιμο.

Είναι αδιανόητο να δηλώνεται από τον υπουργό Υγείας ότι «το 35% των χρηστών ναρκωτικών στην Ομόνοια είναι οροθετικοί και εμείς έχουμε γίνει παρατηρητές όλο αυτό το χρονικό διάστημα» και την ίδια ώρα να μην αρθρώνεται λέξη για τους κινδύνους που διατρέχουν οι αστυνομικοί που αστυνομεύουν την περιοχή.

Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να σταματήσει η υποτίμηση και η υποβάθμιση της ζωής του Έλληνα Αστυνομικού.

Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ψηφίζονται για να εφαρμόζονται και όχι για να μας κάνουν να εφησυχάζουμε.

http://www.poasy.gr