Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η πικρή αλήθεια


Του Αντώνη ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ
Αντιπρόεδρου Οικονομικών της ΠΟΑΣΥ

          Η επόμενη των εκλογών, η 7 Μαΐου θα φέρει στην πρώτη γραμμή την επιταγή της Τρόικας για άμεση εφαρμογή πενήντα νέων σκληρών μέτρων. Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιπλέον  των περικοπών που επεβλήθησαν με το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του περυσινού Ιουνίου , που μοιραία θα οδηγήσουν στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Μέτρα της τάξεως των 11,7 δισ. ευρώ τουλάχιστον που περιγράφονται στα παραρτήματα των οκτακόσιων και κάτι σελίδων  του  Ν4046/21012 και τα οποία θα κληθεί να υλοποιήσει η Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές:
- Νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τον Ιούνιο- Μείωση κατά Μ.Ο. 10% στα ειδικά μισθολόγια η οποία θα θεσπιστεί νομοθετικά μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2012 και θα επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξεως των 114 εκατ. ευρώ τουλάχιστον (με αντίκτυπο μεταφοράς 226 εκατ. ευρώ το 2013) . Η περικοπή των 114 € αφορά το καθαρό ποσό αφού ληφθεί υπόψη η επίπτωση επί των φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
- Περιορισμός των προσλήψεων στις στρατιωτικές και αστυνομικές Ακαδημίες σύμφωνα με τον κανόνα «μια πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις από την Υπηρεσία». Μάλιστα εάν παραστεί ανάγκη, η κυβέρνηση θα θεσπίσει προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων.

- Φορολογική μεταρρύθμιση με απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων έως τον Ιούνιο 2012, δηλ κατάργηση των εκπτώσεων από δαπάνες στον τον φόρο εισοδήματος όπως ιατρικές αποδείξεις , τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λ.π.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για το 2011 η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μέσω των αποδοχών μας έγινε ως εξής:
 για το χρονικό διάστημα από 1-1 έως 31-8 με αφορολόγητο ποσό τα 12.000 ευρώ,
 για χρονικό διάστημα από 1-9 έως 31-12 με αφορολόγητο ποσό τα 8.000 ευρώ.
Η οριστική εκκαθάριση όμως μέσω των φορολογικών δηλώσεων μας θα γίνει για το έτος 2011 με αφορολόγητο τα 5.000 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε κατά την εκκαθάριση να πληρώσουμε επιπλέον φόρο από αυτόν που ήδη μας έχει παρακρατηθεί. Όσοι δηλώσουν π.χ. 12.000 θα κληθούν να πληρώσουν 700 €.
Για πρώτη φορά θα  πληρώσουν φόρο εισοδήματος και όσοι έχουν εισόδημα 420€ το μήνα που μέχρι πρότινος απαλλασσόταν. Ταυτόχρονα καταργήθηκαν τα αυξημένα αφορολόγητα για τους έγγαμους με παιδιά (αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 2.000 € για κάθε παιδί) με μεγάλους χαμένους τους τρίτεκνους.
-Μισθολογικές ωριμάνσεις στο Δημόσιο Τομέα: προβλέπεται ότι εκτιμώνται εκ νέου και αν προκύψει οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές, λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στους δημοσίους υπαλλήλους ,οι κανόνες προαγωγής αναπροσαρμόζονται προ του τέλους του 2012.
- Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης: «δημιουργία βασικών οριζόντιων δομών σε κάθε υπουργείο με διαχείριση των ανθρώπινων πόρων» έως τον Μάιο του 2012, με «ανακατανομή των θέσεων προσωπικού και κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε προφανώς και η πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου μας για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών.
- Συντάξεις: «αναπροσαρμογή των παροχών (κύρια –επικουρική) ανά τρίμηνο ώστε να εξαλείφονται οι τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες» και  «άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων με σκοπό την εξάλειψη ελλειμμάτων των Ταμείων και εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ (αφορά καθαρό ποσό εξαιρούμενη της επιπτώσεις φόρων – εισφορών κοινωνικής ασφάλισης)».
Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε η πρόσθετη περικοπή του 12% από την 1.1.2012  για το ποσό της κύριας σύνταξης από τα 1300€ και άνω, καθώς και η μείωση των επικουρικών για ποσά άνω των 250€ και άνω με ποσοστό που ξεκινά από το 10%. Οι αναδρομικές κρατήσεις θα γίνουν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τον Ιούνιο
-Λειτουργικές δαπάνες. Ήδη μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 15% με το Ν. 4051/2012 στους ΚΑΕ700 (λειτουργικές δαπάνες), ΚΑΕ800 (προμήθειες αγαθών) και ΚΑΕ1000 (διάφορες άλλες δαπάνες).ήδη βρίσκονται στον «αέρα» τα οδοιπορικά του 2012 μετά την μείωση που υπέστη το προϋπολογισμένο κονδύλιο για το 2012 και με δεδομένο ότι τα χρήματα για το 2011 που είχαν προϋπολογιστεί δεν ήταν σε αντιστοιχία με τις μετακινήσεις που έγιναν.
- Νέες παρεμβάσεις στην φαρμακευτική δαπάνη και μείωση αυτής τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ το 2012 , που θα προέλθει και από την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους. .
- Εφάπαξ «αναπροσαρμογή των ποσών που καταβάλλονται κατά την συνταξιοδότηση εφόσον δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Στα πλαίσια αυτά ήδη το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην εκτίμηση των εισφορών – παροχών, λαμβάνοντας υπόψη και κριτήρια όπως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, τις ωριμάνσεις των μισθών κ.λ.π. Δεν λήφθηκαν όμως υπόψη οι κοινωνικοί πόροι καθώς και η πρόσφατη αύξηση των εισφορών για το πρώην ΤΑΑΣ και νυν ΤΠΑΣ. Η διαφορά για τα ταμεία μας που χορηγθούν εφάπαξ όπως ανακοινώθηκε ανέρχεται :
 για το ΤΠΑΣ (πρώην χωρ/κη) στο 1,94% (εισφορές 55 χιλιάδες ευρώ περίπου , εφάπαξ 56 χιλιάδων ευρώ με Μ.Ο. τα 27 έτη Υπηρεσίας)
για το Ταμείο της πρώην Α.Π. 46% (εισφορές 19 χιλιάδες ευρώ,  εφάπαξ 36 χιλιάδες ευρώ με Μ.Ο. τα 27 έτη Υπηρεσίας)
             Δυστυχώς η αλήθεια είναι πικρή. Η νέα επέλαση στους μισθούς και στις συντάξεις είναι «προ των πυλών». Ο φαύλος κύκλος της λιτότητας θα επιδεινωθεί. Προσπαθούν να μας κάνουν φτωχότερους. Χρειάζεται σθεναρός ενωτικός μαχητικός αγώνας για να αποκρούσουμε την λαίλαπα που έρχεται σε μερικές μέρες……... 






Α.Σ.Π.Α