Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

Αγαπητοί συνάδερφοι-σες χαίρεται.

Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό όλων των συναδέρφων οι οποίοι υπηρετούν σε Αστυνομικά Τμήματα και εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας και σκοπού κρατητηρίων.
Μόλις πληροφορήθηκα από τον Αξ. Υπηρεσίας του Α.Τ. Πλ. Δημοκρατίας ότι στο



κρατητήριο υπάρχει κρατούμενος ο οποίος θα έπρεπε να έχει μεταχθεί εδώ και δύο μήνες στις φυλακές όπου είναι ειδικά σωφρονιστικά καταστήματα κατάλληλα για εγκλεισμό κρατουμένων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό γίνεται λόγω του ότι οι φυλακές δε δέχονται κρατουμένους λόγο πληρότητας και σε πολλές από αυτές λόγο υπερπληθυσμού (παραπάνω κρατούμενοι από όσους μπορούν να υποδεχθούν).

Τα αστυνομικά κρατητήρια όμως δε πληρούν τις προϋποθέσεις για μακρά κράτηση και δε μπορούν να προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι απόπειρες αυτοκτονίας να είναι συχνό φαινόμενο στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων.
Προ 15νθημέρου ενημερώθηκα ότι μια απόπειρα αυτοκτονίας έγινε στα κρατητήρια του Α.Τ.  Πλ. Δημοκρατίας όπου ο κρατούμενος κρεμάστηκε με το σεντόνι. Τον γλίτωσαν οι συνάδερφοι με την έγκαιρη επέμβασή τους. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο ένστολος αστυνομικός είναι απέναντι σε προβλήματα τα οποία δημιουργεί το νοσηρό Ελληνικό «σύστημα» και για τα οποία αυτός δε φέρει καμία ευθύνη!!!
Κάποιο λένε ότι και γι αυτό το πρόβλημα φταίει η Τρόικα. Πραγματικά αναρωτιόμαστε για τις ευθύνες που υπάρχουν και βαραίνουν τους υπευθύνους (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Δικαιοσύνης) οι οποίοι ενώ δε πράττουν τίποτα ουσιαστικό, τις συνέπειες τις επωμίζονται οι χαμηλόβαθμοι συνάδερφοι (σε περίπτωση αυτοκτονίας εντός κρατητηρίου κατηγορούνται ο Αξιωματικός Υπηρεσίας και οι υπόλοιποι συνάδερφοι που εκτελούν υπηρεσία εντός του Τμήματος).
Είναι επιτακτικό να δοθεί μια λύση στο ανωτέρω πρόβλημα σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς επίσης και τα δικαιώματα των κρατουμένων που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Σίσκος Γεώργιος
Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Μέλος Α.Σ.Π.Α.