Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ... ΤΖΑΜΠΑ !!!!!

Με την έναρξη του 2012 έγινε σαφές ότι οι εργαζόμενοι στην χώρα μας μπαίνουν σε έναν νέο αγώνα δρόμου για να διασφαλίσουν όσο είναι δυνατόν τις ήδη «κουτσουρέμενες» ετήσιες αποδοχές τους. Η έλευση στις 16 Ιανουαρίου της τρόικας και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή τον Μάρτιο του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης όπως όλα δείχνουν θα επιφέρει νέες βίαιες και επώδυνες ανατροπές.
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα πολλαπλασιάζονται καθημερινά τα απειλητικά σύννεφα όσον αφορά το πολυδιαφημιζόμενο «νέο» ειδικό κλαδικό μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς και τους υπηρετούντες στα σώματα

ασφαλείας. Με καθημερινές αναφορές στα ΜΜΕ διάφορες «πηγές» του οικονομικού επιτελείου δίνουν  ποσοστιαία μείωση του εισοδήματος μας από 10 έως και 25% υπό το πρίσμα και του μύθου που έντεχνα καλλιεργούν του προνομιούχου ένστολου .
Καλό λοιπόν θα ήταν να θυμηθούμε τις περικοπές την τελευταία διετία. Περικοπές που ξεπέρασαν το 1/3 του ετήσιου εισοδήματος μας.
Οι μειώσεις το 2011 σε σχέση με το 2009 κυμάνθηκαν μεταξύ 17% και 27% ανάλογα με τις ετήσιες αποδοχές. Εκτιμάται με βεβαιότητα ότι η εφαρμογή από φέτος του νέου αφορολογήτου στα 5000€ από τα 12000€ το 2010 και πριν ακόμα δούμε τι μας επιφυλάσσουν με το νέο μισθολόγιο η νέα έμμεση μείωση θα ξεπεράσει συνολικά το 30%. Ειδικά για τους έγγαμους  μετά την κατάργηση στους χωρίς τέκνα της οικογενειακής παροχής που ήδη ισχύει αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2011 αλλά και την κατάργηση του αφορολόγητου στους τρίτεκνους και πολύτεκνους η μείωση θα ξεπεράσει το 35% .
Δηλαδή πολύ απλά δουλέψαμε ένα χρόνο «τζάμπα»!!!!
Και χωρίς να υπολογιστούν οι απώλειες που θα είχαμε εάν είχε  θεσμοθετηθεί αμοιβή για την υπερ-εργασία , όπως ισχύει παντού, του επιδόματος παραμεθορίου που ισχύει παντού, αμοιβή για την  νυκτερινή εργασία όπως ισχύει παντού και όχι με το εξευτελιστικό ακαθάριστό ποσό των 2,93€. Δεν πρέπει να προσθέσουμε και την πολλαπλή επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού από τις πολύ συχνές  υποχρεωτικές μετακινήσεις από μια Αστυνομική Διεύθυνση σε μια άλλη , και με μεγάλο ζητούμενο ακόμα την εξόφληση έστω και μέρους των δαπανών στις οποίες υποβληθήκαμε που δεν ισχύει αλλού ? 
Προνομιούχοι δήθεν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των 680€!!!!
Προνομιούχοι κάτω από το όριο της φτώχειας!!!!
Προνομιούχοι εργασιακού περιβάλλοντος , ωραρίου εργασίας ομαλών συνθηκών εργασίας!!!!  
Που άραγε οφείλονται οι κατά πολύ μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους?
Μα που αλλού? Αποκλειστικά στο άναρχο επιδοματικού χαρακτήρα μισθολόγιο που διατηρήθηκε σε ισχύ από το 1996 και την μη εξομοίωση το  2003 των αποδοχών των ένστολων με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων. Διατηρήθηκαν οι υποδεέστεροι βασικοί μισθοί , οι άναρχοι συντελεστές με αποτέλεσμα για να λάβει την βάση του βασικού μισθού τα 899€ η συντριπτική  πλειοψηφία των πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στελεχών των σωμάτων ασφαλείας να απαιτούνται 15 χρόνια Υπηρεσίας. Έτσι άνοιξε περισσότερο η ψαλίδα καθώς οι ένστολοι τα χρόνια που προηγήθηκαν ελάμβαναν πολύ μικρότερες αυξήσεις και πολλές υποσχέσεις , μια και αυτές υπολογίζοντας στον  βασικό μισθό.   
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικό δυσμενές περιβάλλον και συμμεριζόμενοι την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μια πρόταση μπορεί να υπάρξει.
Βελτίωση του υπάρχοντος μισθολογίου με το υπάρχον μισθολογικό κόστος.
Έχουμε ήδη εξαθλιωθεί!!!!!
Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
Αντιπρόεδρος Οικονομικών ΠΟΑΣΥ