Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΕΛ.ΑΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Δημοσιευμένο:www.astynomia.gr
Σχετικά με τη διερεύνηση περιστατικού ελαφρύ τραυματισμού Ειδικού Φρουρού από τροχαίο ατύχημα, που προκλήθηκε χθες το βράδυ και ειδικότερα ως προς τα ερωτηματικά, που διατυπώθηκαν από μερίδα των Μ.Μ.Ε. για τη μη σύλληψη του πρώην Βουλευτή, διευκρινίζεται ότι ο γενικός δικονομικός κανόνας της υποχρεωτικής σύλληψης, όσων τελούν αυτόφωρα κακουργήματα ή πλημμελήματα, δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 43 του ισχύοντος Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.


Επιπλέον, όσον αφορά στο σημερινό Δελτίο Τύπου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, για το συγκεκριμένο περιστατικό, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
-Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην τήρηση της νομιμότητας και στην ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, χωρίς εκπτώσεις, διακρίσεις και επιλεκτικές νοοτροπίες ή συμπεριφορές. Οι βασικές αυτές αρχές, που υπαγορεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας μας, είναι αδιαπραγμάτευτες για την Ελληνική Αστυνομία.
-Οι αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών, για το συγκεκριμένο περιστατικό, καταγράφηκαν σε σημερινό Δελτίο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με απόλυτα σαφή τρόπο, που δεν επιδέχεται οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση ή παρερμηνεία.
-Προφανώς η αποτύπωση της πραγματικότητας, μόνο «κουκούλωμα», ή «ιδιαίτερη μεταχείριση» ή «άνιση αντιμετώπιση των πολιτών» δε μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής.
-Όσον αφορά στις αιτιάσεις για «αδράνεια στη δημιουργία σχηματισμού δικογραφίας» καθώς και στο νομικό χαρακτηρισμό, που προσδίδουν σε αδικήματα, επικαλούμενοι «επικοινωνία με εμπλεκομένους συναδέλφους», υπενθυμίζουμε ότι αρμόδιοι για το σχηματισμό της δικογραφίας είναι οι ανακριτικοί υπάλληλοι, υπό την εποπτεία της Εισαγγελικής Αρχής και όχι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της νομιμότητας και της δικαιοσύνης.
Πέραν των αβάσιμων ισχυρισμών και των αυθαιρέτων νομικών εκτιμήσεων, που επικαλούνται στο Δελτίο Τύπου, θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και την κοινωνία γενικότερα, που όλοι όσοι ανήκουμε στην Ελληνική Αστυνομία έχουμε χρέος να υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα.