Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

''ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ'' Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΑ 31 ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσιευμένο:http://www.paraskevi13.com/?p=26738
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Μαύρη Πέμπτη» χαρακτηρίζεται πλέον από τους αστυνομικούς η 15η Δεκεμβρίου, αφού εκείνη την ημέρα και παρά τις ως τότε αντιδράσεις των συνδικαλιστικών σωματείων τους δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το εφάπαξ που θα παίρνουν όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία. Εντούτοις οι αστυνομικοί δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν αμαχητί τα… όπλα και διαμηνύουν ότι θα δώσουν αγώνα για την κατάργηση της απόφασης, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που μιλούν για προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη.
Η υπουργική απόφαση, εν συντομία, προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι από το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. θα λαμβάνουν το εφάπαξ: α. Όσοι κατά την αποστρατεία τους


φεύγουν αυτεπάγγελτα. β. Όσοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αποστρατείας (σ.σ. θα εξαιρούνται όσοι επιθυμούν παράταση της παραμονής τους στην ενεργό υπηρεσία). γ. Όσοι κατά την αποστρατεία τους έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) χρόνια πραγματικής υπηρεσίας από της ημερομηνίας κατατάξεως στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. δ. Όσοι συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τριάντα ένα (31) χρόνια ασφάλισης στην Αστυνομία, υπολογίζοντας ως πρώτη ημέρας εργασίας την ημερομηνία ένταξής τους σ’ αυτήν και όχι την εισαγωγή τους στις σχολές.
Σε περίπτωση που κάποιος φύγει από το Σώμα, πριν από τη συμπλήρωση του παραπάνω αναφερθέντος χρόνου ασφάλισης, θα παίρνει το εφάπαξ που του αναλογεί κατά την ημερομηνία διαγραφής τους από την ΕΛ.ΑΣ., όμως θα το εισπράττει μετά τη συμπλήρωση του χρόνου των τριάντα ενός (31) ετών. Θα το παίρνει, μάλιστα, άτοκα και χωρίς να του αποδίδονται οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ταμείου, για το χρόνο που μεσολάβησε από την έξοδό του, ως την απόδοσή του.


Άμεσες αντιδράσεις
Η απόφαση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των συνδικαλιστικών Ενώσεων με κορυφαία εκείνη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπάλληλων που σε ανακοίνωσή της στις 22 Δεκεμβρίου ζητούσε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη να ανακαλέσει την απόφασή του και να επανεξεταστεί το ζήτημα με το πέρας της αναλογιστικής μελέτης που είναι σε εξέλιξη.
Χαρακτηριστικότερη όμως όλων ήταν η ανακοίνωση με την οποία η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωνε τα μέλη της για το θέμα και με την οποία εξέφραζε τη θέλησή της να προσφύγει δικαστικά για την ακύρωσή της.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε στο μείζον θέμα της απόφασης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) για τη χορήγηση του εφάπαξ στα 31 χρόνια μετοχικής σχέσης με το Ταμείο, […] καθώς οι μέχρι τώρα ενέργειές μας δεν έχουν βρει την ανάλογη ανταπόκριση. Το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό καθεστώς των αστυνομικών κρίθηκε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του 2010 […].
Το ταμείο ΤΕΑΠΑΣΑ δεν παρουσιάζει ταμειακό πρόβλημα και βασιζόμενο σε μια υπόθεση εργασίας “ότι θα υπάρξει μαζική αίτηση όλων των εν δυνάμει συνταξιούχων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, περίπου 4.000 αστυνομικοί, θα αδυνατεί να τους δώσει εφάπαξ στο σημερινό χρόνο καταβολής και υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια λίστα αναμονής ετών” προχώρησε […] κατά πλειοψηφική απόφαση να χορηγεί εφάπαξ στους δικαιούχους με τη συμπλήρωση 31 ετών από την ημερομηνία κατάταξης. Η παραπάνω όμως “υπόθεση εργασίας” δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αντίθετα οι αποστρατείες του 2011 δεν υπερβαίνουν τις 700 […].
Εάν το Δ.Σ. του ταμείου ήθελε να πάρει μέτρα εφόσον αυτό παρουσιάζει πρόβλημα εισροών και εκροών, γιατί δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα εξορθολογίζοντας τις εκροές ανάλογα με τις εισφορές υπολογίζοντας το καταβαλλόμενο εφάπαξ στον μέσο όρο των εισφορών της τελευταίας πενταετίας όπως είχε προτείνει η αναλογιστική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών του 2008; […]
Γιατί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού έχει σαφώς διακηρύξει ότι όποια μέτρα και αποφάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να ληφθούν μόνο μετά τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών της εθνικής αναλογιστικής αρχής, προχώρησε στην επικύρωση της απόφασης; Μήπως επειδή είναι “έμμεση” αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης; Ή μήπως επειδή τα αποθεματικά […] έχουν μετατραπεί σε κρατικά ομόλογα;
Είμαστε αποφασισμένοι αν δεν υπάρξει άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής […] να προσφύγουμε στη δικαστική ακύρωσή της τόσο για τυπικούς λόγους τους οποίους γνωρίζουμε όσο και για ουσιαστικούς».