Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ.


Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα :
"Η απαξίωση των χαμηλόβαθμων μάχιμων αστυνομικών, ευνοεί την αύξηση της εγκληματικότητας"
   
                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με Θέμα : «Η απαξίωση των χαμηλόβαθμων μάχιμων αστυνομικών, ευνοεί την αύξηση της εγκληματικότητας».
   
    Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνει τον κίνδυνο στον οποίο έχει τεθεί, τα τελευταία δύο χρόνια, η επιχειρησιακή επάρκεια της Ελληνικής Αστυνομίας,  εξ' αιτίας της ανορθόδοξης περικοπής βασικών λειτουργικών της δαπανών, υπενθυμίζοντας τα τραγελαφικά περιστατικά περιπολικών χωρίς καύσιμα ή ανταλλακτικά, καθώς και  αστυνομικών υπαλλήλων χωρίς αρτιότητα επιχειρησιακού εξοπλισμού.
    Σ' αυτήν την αρνητική κατάσταση ήρθε να προστεθεί, σύμφωνα με τον κ.



Καλαφάτη και η οριζόντια περικοπή μισθών των αστυνομικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματός τους, που όπως είναι φυσικό επέφερε πλήγμα στο ηθικό, το σθένος και το αξιόμαχο της δράσης τους.
    Ειδικότερα, ο κ. Καλαφάτης εστιάζει στις περιπτώσεις των χαμηλόβαθμων μάχιμων αστυνομικών, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εγκληματικότητα και λειτουργούν εν μέσω υψηλής επικινδυνότητας και δυσμενών συνθηκών (π.χ. μέλη περιπολιών, δικυκλιστές, τροχονόμοι κλπ), όπου η μισθολογική ισοπέδωση και η απουσία κινήτρων, οδηγούν στην απαξίωση τους ίδιους και κατά συνέπεια το έργο τους.
    Μέσω της ερώτησής του ο κ. Καλαφάτης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό, να αξιολογήσει ορθολογικά και να προτείνει ξεκάθαρα την αναγνώριση του λειτουργήματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που επιχειρείται στο δημόσιο τομέα.
    Στο πλαίσιο αυτό, ζητά να προβλεφθούν συγκεκριμένοι δείκτες παραγωγικότητας και βαθμού επικινδυνότητας των εκάστοτε αστυνομικών καθηκόντων, ώστε ο αστυνομικός λειτουργός να απολαμβάνει ειδικών κινήτρων ανάλογα με το έργο που εκτελεί και την ουσιαστική του δράση.   





*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ





ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ





ΘΕΜΑ: «Η απαξίωση των χαμηλόβαθμων μάχιμων αστυνομικών, ευνοεί την αύξηση της
                εγκληματικότητας».
   
    Η επιχειρησιακή επάρκεια της Ελληνικής Αστυνομίας και κατ' επέκταση η εσωτερική ασφάλεια της χώρας, έχουν τεθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε κίνδυνο, λόγω της ανορθόδοξης και χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων, περικοπής βασικών λειτουργικών της δαπανών.
    Είναι γνωστά στους Έλληνες πολίτες τα τραγελαφικά περιστατικά περιπολικών χωρίς καύσιμα ή ανταλλακτικά, καθώς και αστυνομικών υπαλλήλων χωρίς αρτιότητα επιχειρησιακού εξοπλισμού, που δημιουργούν σ' αυτούς σημαντικές δυσχέρειες να ανταπεξέλθουν με σθένος στα καθήκοντά τους, ώστε να διατηρήσουν ένα ασφαλές πλέγμα θωράκισης της ελληνικής πολιτείας.
    Η οριζόντια περικοπή μισθών των αστυνομικών υπαλλήλων, με την ταυτόχρονη αύξηση φορολογικών και ασφαλιστικών κρατήσεων στις αποδοχές τους, είναι επίσης γνωστό ότι συρρίκνωσαν σημαντικά το εισόδημά τους, δυστυχώς όμως είναι βέβαιο ότι μαζί με αυτό συρρίκνωσαν το ηθικό και το αξιόμαχο τους.
    Ειδικότερα στις περιπτώσεις των χαμηλόβαθμων μάχιμων αστυνομικών, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εγκληματικότητα και λειτουργούν εν μέσω υψηλής επικινδυνότητας και δυσμενών συνθηκών (π.χ. μέλη περιπολιών, δικυκλιστές, τροχονόμοι κλπ), η μισθολογική ισοπέδωση και η απουσία κινήτρων, οδηγούν στην απαξίωση τους ίδιους και κατά συνέπεια τη δράση τους.
    Η συνέχιση αυτής της απαξίωσης, είναι αυτονόητο ότι προοδευτικά θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων αυτών για ουσιαστική προσφορά, γεγονός που αποδεικνύεται τους τελευταίους μήνες από τη σημαντική έξαρση της εγκληματικότητας ή άλλων δυσλειτουργιών που σχετίζονται με την τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.
   
    Για όλα τα παραπάνω,





ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
Προτίθεται να εξετάσει, να αξιολογήσει ορθολογικά και να προτείνει ξεκάθαρα την αναγνώριση του λειτουργήματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που επιχειρείται για το δημόσιο τομέα ;
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η πρόθεση να τεθούν συγκεκριμένοι δείκτες παραγωγικότητας και βαθμού επικινδυνότητας των εκάστοτε αστυνομικών καθηκόντων, ώστε ο αστυνομικός λειτουργός να απολαμβάνει ειδικών κινήτρων ανάλογα με το έργο που εκτελεί και την ουσιαστική του δράση ;   
                                                         
                                                                                                            Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2011
                                                   Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                     Σταύρος Καλαφάτης





Α.Σ.Π.Α