Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΗΝ "ΚΑΤΑΨΥΞΗ"....!!!!

Συνάδελφοι

Δυστυχώς για όλους όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και σήμερα και επιθυμούν να κάνουν χρήση του νομίμου αυτού δικαιώματος τους θα περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ μέχρι και πέντε χρόνια και μάλιστα άτοκα!!!!

Διότι η "επαίσχυντη" απόφαση του Δ.Σ του ΤΕΑΠΑΣΑ για " χορήγηση του εφάπαξ με την συμπλήρωση 31 χρόνια από την ημερομηνία κατάταξης"  τέθηκε σε  ισχύ με την επικύρωση της   από τον αρμόδιο Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κο Γιώργο ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ  στις 28-11-2011.
Όπως είχαμε επισημάνει σε παλαιότερη ανακοίνωση μας , η Α.Σ.Π.Α είναι κάθετα αντίθετη με την απόφαση αυτή και έδωσε μάχη για την μη επικύρωση της.
Σήμερα όμως είμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα και πρέπει να συγκρουσθούμε με αυτή , από σήμερα κυρήσουμε "ανένδοτο αγώνα", για να ακυρώσουμε στην πράξη την απόφαση αυτή, παραθέτοντας ξανά προς κάθε θεσμική κατεύθυνση τα παρακάτω επιχειρήματα:

1.  Εάν πραγματικά όμως το Δ.Σ  του Ταμείου ήθελε να πάρει μέτρα εφόσον αυτό  παρουσιάζει πρόβλημα εισροών και εκροών, μπορούσε  εφόσον ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξορθολογίζοντας τις εκροές ανάλογα με τις
 καταβληθείσες εισφορές ενός εκάστου ξεχωριστά μετόχου, να υπολογίζει το καταβαλλόμενο εφάπαξ στον μέσο όρο των εισφορών της τελευταίας πενταετίας όπως εξάλλου είχε προτείνει  η αναλογιστική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008 και η οποία αγνοήθηκε προκλητικά από το Δ.Σ του Ταμείου!!!!

2.Εφόσον η διοίκηση του Ταμείου επικαλέστηκε για την λήψη της απόφασης αυτής  μια "υπόθεση εργασίας" για αθρόα αίτηση  συνταξιοδότησης όλων η σχεδόν όλων που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι σήμερα και είναι αυτοί περίπου 3.500 - 4.000 αστυνομικοί, οπότε αναγκαστικά ο χρόνος καταβολής του εφάπαξ μοιραία θα επιμηκυνθεί σχεδόν κατά πέντε (5) περίπου χρόνια. Και η παραπάνω "υπόθεση εργασίας" όμως τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί αντιθέτως μάλιστα μετά τα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης  μειώσεις στην σύνταξη κατά 40% ,όσων είναι κάτω των 55 ετών και όσων δεν έχουν συμπλήρώσει 35 συντάξιμα χρόνια και την συνεχή επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας, έχουμε μέσα στο 2011 μόνο  750 αιτήσεις  συνταξιοδότησης.
Εύκολα αντιλαμβάνεται  κανείς ότι  οι "φοβίες" της διοίκησης του ΤΕΑΠΑΣΑ  παρέμειναν "υποθετικά σενάρια" και δεν επιβεβαιώθηκαν  από τις εξελίξεις, γιατί επέμεινε σε αυτή και πίεσε τον Υπουργό για την επικύρωση της!!!!!

3.Γιατί το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού  έχει σαφώς διακηρύξει ότι όποια μέτρα και αποφάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία ,πρέπει να ληφθούν και θα ληφθούν μόνο μετά τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής , γιατί προχώρησε στην επικύρωση της απόφασης αυτής;;;;; Μήπως επειδή είναι "έμμεση" αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;;;;; η μήπως επειδή τα αποθεματικά του ΤΕΑΠΑΣΑ που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν γίνει κρατικά ομόλογα;;;;

4.΄Εχουν λάβει υπόψη τους όλοι οι αρμόδιοι φορείς ( Δ.Σ.  ΤΕΑΠΑΣΑ και Υπ. κοινων. Ασφαλίσεων) ότι αν οι έχοντες θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδοτικό δεν επιλέξουν να αποστρατευθούν σήμερα και να περιμένουν πέντε (5) και πλέον χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ ,αλλά παραμείνουν μέχρι να συμπληρώσουν  31 χρόνια υπηρεσίας αυτό θα έχει ως
επακόλουθο την αύξηση του Μ.Ο  του δικαιούμενου εφάπαξ κάθε ασφαλισμένου από τα 52.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 65.000!!!!!! Ποιά επένδυση σήμερα είναι αυτή που σε μια πενταετία θα αποφέρει απόδοση πάνω του 25% (52.000 σε 65.000);;;;;, μήπως τελικά η απόφαση αυτή  είναι η ταφόπλακα του ΤΕΑΠΑΣΑ;

Εμείς έχουμε άλλες θέσεις και τις προτείνουμε ευθαρσώς:


1)Στην σταδιακή αύξηση του χρόνου απόδοσης - καταβολής του εφάπαξ, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου συνταξιοδοτικού νόμου.

2)Εάν ο αριθμός των αποστρατειών είναι μεγάλος και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στα πλαίσια της παραπάνω πρότασης να γίνεται απόδοση - καταβολή του εφάπαξ με ετήσια λίστα προτεραιότητας στην οποία θα προηγούνται : α)όσοι έχουν  πολλά έτη υπηρεσίας, β) η ημερομηνία διαγραφής.

3) Υπολογισμός του εφάπαξ σύμφωνα με τις εισφορές της τελευταίας πενταετίας.

Τέλος είμαστε αποφασισμένοι εάν δεν υπάρξει απόφαση ανάκλησης της απόφασης αυτής είτε με πρωτοβουλία συνδικαλιστική (Π.Ο.Α.ΣΥ), είτε από το ίδιο του Δ.Σ του ΤΕΑΠΑΣΑ, είτε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να προσφύγουμε στην δικαστική ακύρωση της απόφασης αυτής τόσο για τυπικούς λόγους -του οποίους γνωρίζουμε - όσο και για ουσιαστικούς .

Α.Σ.Π.Α