Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΒΑΣΗ

Δημοσιευμένο:www.poasy.gr
Αθήνα 17 Νοεμβρίου 2011
Αρ. Πρωτ.:302/9/33



Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
          Αντιστράτηγο κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ Νικόλαο
Κοιν.: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
          κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ Χρήστο
          2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
          κ. ΟΘΩΝΑ Μανώλη
          3) Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
          κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο
          4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
          5) Αστυνομικές Υπηρεσίες

     Κύριε Αρχηγέ,
     Στις εργασίες του Διοικητικού και Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε τις 2 & 3/11/2011 με παρουσία των Προεδρείων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, τέθηκε θέμα συζήτησης, έκτος άλλων και αυτό της αναγκαιότητας της έγκαιρης γνωστοποίησης - ανακοίνωσης διεξαγωγής της υπηρεσίας αν όχι σε εβδομαδιαία βάση, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε συγκεκριμένες ημέρες αυτής.
     Ως γνωστόν το Π.Δ. 394/2001 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 274/2001 «Χρόνος εργασίας προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας») εμπεριέχει συγκεκριμένες διατάξεις με τις
 οποίες ρυθμίζονται με σαφήνεια όλες οι παράμετροι με το όλο ζήτημα, που παρέχουν πέραν των άλλων και μια στοιχειώδη θεσμική θωράκιση στους συναδέλφους με την αποσαφήνιση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, χωρίς όμως να υπάρχει στοιχειώδης διασφάλισή τους με τον καλύτερο προγραμματισμό, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.
     Κύριε Αρχηγέ,
     Πέραν του έγκαιρου υπηρεσιακού προγραμματισμού, ο οποίος αναμφίβολα πρέπει είναι μέλημα της Διοίκησης, φρονούμε ότι πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τον έγκαιρο προγραμματισμό του κάθε συναδέλφου σε προσωπικό αλλά κυρίως και σε οικογενειακό επίπεδο.
     Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλε καθοριστικά η τροποποίηση της παρ. 7 του αρθρ. 1 του Π.Δ. 394/2001, που προβλέπει τη μέχρι σήμερα τηρούμενη διαδικασία, έτσι ώστε η ανακοίνωση διεξαγωγής εκτέλεσης υπηρεσίας να γίνεται πλέον δύο φορές την εβδομάδα. Συγκεκριμένα πέραν της Παρασκευής (που ισχύει σήμερα για τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα) να γίνεται ομοίως και κάθε Δευτέρα (μέχρι την 14η ώρα αυτής, για τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή). Χωρίς φυσικά να παραβλέπεται η παρουσία έκτακτων συμβάντων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, φρονούμε ότι κατά κανόνα ο γενικός κορμός και η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών υπηρεσιών, μπορούν κάλλιστα να προγραμματίζονται και να καθορίζονται με την δρομολόγηση της προαναφερόμενης σχετικής ρύθμισης. 


    Κύριε Αρχηγέ,
   Στα πλαίσια αυτά παρακαλούμε όπως με πρωτοβουλία σας το όλο ζήτημα τύχει της επιβαλλόμενης ρύθμισης με σχετική τροποποίηση της παρ. 7 του αρθρ. 1 του Π.Δ. 394/2001, σύμφωνα με την προαναφερόμενη πρότασή μας.
   Επιπρόσθετα, μέχρι να γίνει η σχετική ρύθμιση, φρονούμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος με την έκδοση σχετικής προς τούτο από μέρους σας εγκυκλίου διαταγής.