Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Έλεγχος καταλληλότητας αστυνομικών προς χρήση όπλου ...

Υ.Α.8517/4/7-ξδ/2011 - Έλεγχος καταλληλότητας αστυνομικών προς χρήση όπλου ...

Έλεγχος καταλληλότητας αστυνομικών προς χρήση όπλουΔημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β-2545/07.11.2011 , νέα Υπουργική Απόφαση 8517/4/7-ξδ από 25-10-2011 που αφορά τον έλεγχο καταλληλότητας αστυνομικών προς χρήση όπλου, αρμόδια όργανα, διαδικασία και διασφάλιση του απορρήτου των αποτελεσμάτων.
Οι αστυνομικοί , οι συνοριακοί φύλακες και οι ειδικοί φρουροί, υποβάλλονται σε εξέταση για τον έλεγχο της καταλληλότητας τους να φέρουν πυροβόλο όπλο. Η εξέταση αυτή διενεργείται, μέσα σε
ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτηση τους, από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών. Η εξέταση γίνεται από ειδική επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Επιτροπή διερευνά, με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη των εξεταζομένων, την εν γένει προσωπικότητα αυτών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις και αποφαίνεται για το αν η προσωπικότητά τους παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου.
Η Υπουργική Απόφαση ρυθμίζει τα θέματα σύστασης και συγκρότησης των ειδικών επιτροπών ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και επιτροπής προσφυγών....
Οι ειδικές Επιτροπές συγκροτούνται στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας.
Οι αστυνομικοί οι οποίοι με απόφαση των ανωτέρω Ειδικών επιτροπών και των Υγειονομικών Επιτροπών της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.3169/2003 χαρακτηρίζονται ως μη κατάλληλοι να φέρουν πυροβόλο όπλο, μπορούν να ασκήσουν προσφυγή με αίτημα την ακύρωση ή την τροποποίηση της απόφασης αυτής, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επίδοση της σχετικής απόφασης. Η προσφυγή εξετάζεται αποκλειστικά από την Επιτροπή Προσφυγών που συνιστάται και εδρεύει στην Αθήνα. Δικαίωμα προσφυγής έχει εκτός από τον ενδιαφερόμενο αστυνομικό και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι ειδικές επιτροπές της παρ. 1 συγκροτούνται από τρία (3) τακτικά μέλη και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη ως εξής : α) Από έναν (1) αξιωματικό ειδικών καθηκόντων με ειδικότητα ψυχιάτρου, ως πρόεδρο και β) Από δύο (2) αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων, με ειδικότητα ψυχολόγου, ως μέλη.
Η Επιτροπή Προσφυγών συγκροτείται από πέντε (5) τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη ως εξής:
α) Από έναν (1) αξιωματικό ειδικών καθηκόντων με ειδικότητα ψυχιάτρου, ως πρόεδρο και β) Από τέσσερις (4) αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων με ειδικότητα ψυχολόγου, ως μέλη.

Παραπομπή αστυνομικών στις επιτροπές
Στις ειδικές επιτροπές του προηγούμενου άρθρου παραπέμπονται οι αστυνομικοί:
α. που δεν έχουν υποβληθεί σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες για την εισαγωγή τους στην Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2226/1994,
β. που συμπλήρωσαν πενταετία από την αποφοίτησή τους από τις Σχολές Αστυφυλάκων ή Αξιωματικών, εφόσον εισήχθησαν σ΄ αυτές με τις διατάξεις του ν.2226/1994 ή το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Φρουρών ή Συνοριακών Φυλάκων κατά περίπτωση και
γ. όταν υπάρχουν ενδείξεις κακής χρήσης του όπλου, που οφείλονται σε λόγους ψυχικής υγείας του αστυνομικού.
2. Η παραπομπή των αστυνομικών στις ανωτέρω ειδικές επιτροπές γίνεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατ΄ εξαίρεση στις περιπτώσεις που ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.3169/2003, η παραπομπή γίνεται από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας που πραγματοποιεί τη συντηρητική εκπαίδευση.

Η Υπ΄αριθ .8517/4/42-δ΄ από 10-2-2009 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών (Β΄ 239) καταργήθηκε πλην όμως οι ειδικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της, εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη λήξη της θητείας τους.


Δημοσιευμένο στο : PoliceNET