Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Έρχονται νέοι φόροι και περικοπές δαπανών 11 δισ. Ευρώ..


Άρθρο του Αντώνη ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ, Αντιπροέδρου Οικονομικών ΠΟΑΣΥ 


"Τσουχτερός" θα είναι ο λογαριασμός του 2012, καθώς στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε  στη Βουλή προβλέπονται   πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και περαιτέρω περικοπές των δαπανών, σε σχέση με το τρέχον έτος, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου. Στόχος είναι το έλλειμμα, που φέτος ξεπερνά το 9% του ΑΕΠ, να μειωθεί του χρόνου στο 7%. Ουσιαστικά προκύπτει η ωμή πραγματικότητα. Η Πολιτεία θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα της από ιδίους πόρους οι οποίοι διαρκώς συρρικνώνονται και οι δανειστές μας να αναλάβουν τη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η συνταγή που ακολουθείται, είναι η επιβολή πρόσθετων φόρων ύψους 3,6 δις € στα εισοδήματα μισθωτών συνταξιούχων ,ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών προκειμένου τα έσοδα να φθάσουν τα 53 δις και οι νέες περικοπές αμοιβών και λειτουργικού κόστους άνω των 6 δις προκειμένου οι δαπάνες να μην ξεπεράσουν τα 72 δις και οι οποίες συνίστανται μεταξύ άλλων:
-στις έκτακτες εισφορές σε εισοδήματα, ακίνητα, αυτοκίνητα     
-στην μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ (!), που θα αυξήσει το φόρο εισοδήματος, ο οποίος θα καταβληθεί το 2012 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.              
-στην αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης καθώς και στην κατάργηση ή δραστική μείωση των φοροαπαλλαγών (στεγαστικά δάνεια- ενοίκια –ιατρικές δαπάνες κ.λ.π.).        
-στην μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο κατά 25%.                   -στην αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 
-στις περικοπές στο εφάπαξ αλλά και στα κοινωνικά επιδόματα
Νέες «θυσίες» από τους «γνωστούς- άγνωστους».