Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

"ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ ΚΑΙ ΠΛΗΒΕΙΟΙ"


Σχεδόν δεκάξι χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που οι πρώτοι Σπουδαστές – Αστυνομικοί διέσχισαν με περηφάνια τις πύλες της αναβαθμισμένης Αστυνομικής Ακαδημίας, είτε ως Δόκιμοι Αξιωματικοί είτε ως Δόκιμοι Αστυφύλακες, για να φοιτήσουν γεμάτοι όνειρα, φιλοδοξίες και αισιοδοξία για το επάγγελμα που επέλεξαν για το μέλλον τους.
Αυτοί ήταν οι πρώτοι που έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία της Σύγχρονης, Επαγγελματικής και Ανεξάρτητης Ελληνικής Αστυνομίας πετυχαίνοντας την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές Σχολές μέσω του αδιάβλητου συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων που σε συνδυασμό με την σχεδόν ταυτόχρονη καθιέρωση του πρώτου αξιοκρατικού Κώδικα Μεταθέσεων, εκτόξευσαν την αξιοπρέπεια και την αποτελεσματικότητα του Σώματος, κερδίζοντας παράλληλα το σεβασμό της κοινωνίας.
Η πορεία των ετών δικαίωσε εκ του αποτελέσματος τις τότε επιλογές της Πολιτείας αφού οι βάσεις εισαγωγής στις εν λόγω Σχολές έφταναν και φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη μετάλλαξη προς το
καλύτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και τη θέληση και το επίπεδο αυτών που επιθυμούν να την υπηρετήσουν.
Μετά από τόσα χρόνια και παρά τη λαίλαπα των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων και ανατροπών που βιώνουμε σήμερα, θα περίμενε κανείς οι θεσμοί τουλάχιστο στους οποίους πιστέψαμε, να έχουν θωρακιστεί.
Μάταια όμως αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι συμπολίτες!
Η πανθομολογούμενα κατακριτέα πρόσφατη υπογραφή του Π.Δ. 85/2011 που κατήργησε στην ουσία των Κώδικα Μεταθέσεων μας, ήταν μόνο η αρχή.
Έκπληκτοι διαπιστώσαμε μέσω της περίφημης «Απογραφής Δημοσίων Υπαλλήλων», ότι αν και όλοι εισαχθήκαμε στις Σχολές μας με το ίδιο σύστημα εξετάσεων, φοιτήσαμε και αποφοιτήσαμε από την ίδια Ακαδημία, ασκήσαμε και ασκούμε τα ίδια προανακριτικά καθήκοντα, τελικά το κατώτερο προσωπικό μάλλον ονειροβατούσαμε και το μόνο που πετύχαμε στη ζωή μας ήταν απλά να τελειώσουμε το Λύκειο σε αντίθεση με τους συναδέλφους μας Αξιωματικούς που και με τη βούλα χαρακτηρίζονται ως απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Με μια διαταγή λοιπόν, οι Αστυνομικοί διαχωριστήκαμε μια ωραία πρωία σε «Πληβείους και Πατρικίους», ενώ ο Οργανισμός μας ίσως να διατηρεί τη μοναδική πρωτοτυπία να αποτελείται μόνον από στελέχη Κατώτερης και  Ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς να χρειάζεται για τη λειτουργία του ούτε έναν ένστολο Ανώτερης εκπαίδευσης!
Αυτή η εξέλιξη πέρα από την ηθική της διάσταση, θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα και πολύ σοβαρά με την κατάρτιση του Μισθολογίου μας, όπου αν εφαρμοσθούν διατάξεις αντίστοιχες με όσα λέγονται και γράφονται για τους υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους, η οικονομική διαφορά Αξιωματικών και Κατωτέρων θα είναι χαώδης!
Σε κάθε περίπτωση, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, οφείλουμε να αντιδράσουμε δυναμικά αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας, αλλά και για την αποκάλυψη στην κοινωνία της πλήρους αλήθειας σχετικά με το επάγγελμα μας ώστε όσοι εφεξής το επιλέγουν να μη ζουν και αυτοί στον «όμορφο κόσμο» που τεχνηέντως σέρβιραν σε εμάς τόσα χρόνια.
Η εκδήλωση της αναγκαίας συνδικαλιστικής πίεσης προς την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την άμεση  διευθέτηση του ζητήματος, με πρωτεργάτη την Ομοσπονδία μας που γνωρίζει καλά τον συντεταγμένο και πολλές φορές αποτελεσματικό δρόμο του αγώνα και η συστράτευση όλων μας σε αυτόν, είναι πλέον μονόδρομος!

Χρήστος Τριγώνης
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών

Γρεβενά, Νοέμβρης 2011