Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΕΛ.ΑΣ. ΟΠΩΣ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ

ΕΛ.ΑΣ. ΟΠΩΣ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ

Δημοσιευμένο:http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=414600&h1=true

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η Σκότλαντ Γιαρντ έδειξε το δρόμο στην Ελληνική Αστυνομία για το πώς θα μπορέσει να εξαρθρώσει την 17 Νοέμβρη. Σήμερα, στην Αγγλία, συζητούν για το αντίστροφο: πώς η εμπειρία της ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση των ταραχών θα μπορούσε να βοηθήσει την αγγλική αστυνομία να περιορίσει τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες οι οποίες πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Όχι γιατί είχαμε βέβαια να επιδείξουμε κάποιες εξαιρετικές επιτυχίες. Αλλά γιατί παντού τα προβλήματα της αστυνόμευσης είναι λίγο - πολύ κοινά κι όσο κι αν συχνά διαμαρτυρόμαστε για τις επιδόσεις της ΕΛΑΣ αλλά τόσο και χειρότερα φαίνεται ότι τα πήγαν οι «μπόμπιδες». Το Λονδίνο βράζει γιατί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν σπίτια και καταστήματα και άφησαν για πολύ ώρα τον έλεγχο κεντρικών δρόμων στα χέρια νεαρών κουκουλοφόρων.
Σχολιαστής του BBC θυμήθηκε το 2008 όταν η Αθήνα καιγόταν επί μέρες με την αστυνομία



θεατή επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματικότητα είναι άμεση συνάρτηση του πολιτικού κλίματος αλλά και της ψυχολογίας των αστυνομικών- γιατί βέβαια τότε ο φόνος του 15χρονου Αλέξανδρου είχε εξοργίσει το σύνολο της κοινωνίας. Αντιθέτως, μετά τους τρεις φόνους στη Marfin, η αστυνομία -σημειώνει ο σχολιαστής- έδειξε αποφασιστικότητα και υπήρξε πολύ πιο αποτελεσματική
Καλοσύνη του. Προφανώς δεν έχει υπόψη του τα επεισόδια της Κερατέας όπου σχεδόν ανενόχλητοι κουκουλοφόροι -αυτοί που κατά τον υπουργό ως ένα βαθμό οργάνωσαν και τα επεισόδια στο Σύνταγμα- έριχναν μολότοφ κι έφτασαν να πυρπολούν το αυτοκίνητο αξιωματικού της αστυνομίας έξω από το σπίτι του! Ποιος τιμωρήθηκε; Κανείς. Γιατί βέβαια εδώ βρίσκεται η διαφορά μας: στην Αγγλία μπορεί να απέτυχε η αστυνόμευση έστω κι έτσι όμως έγιναν 500 συλλήψεις και ήδη κυκλοφορούν φωτογραφίες υπόπτων για τα επεισόδια. Θεωρείται αδιανόητο να μην κάνουν το παν για να συλληφθούν όσοι ευθύνονται για τόσο σοβαρά εγκλήματα βίας
Στην Ελλάδα, αντιθέτως, χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να εντοπιστεί ο διαδηλωτής που προπηλάκισε τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Χατζηδάκη μπροστά στις κάμερες. Κι αυτός είναι η εξαίρεση.
Στα δακρυγόνα και στα ΜΑΤ είμαστε πρώτοι και καλύτεροι- συνήθως επί δικαίων και αδίκων. Όταν όμως πρέπει πραγματικά να εφαρμοστεί ο νόμος, προς όλες τις κατευθύνσεις, όλα πάνε περίπατο. Και βλέπουμε ξανά και ξανά το ίδιο σκηνικό με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Προφανώς η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Από το σημείο αυτό όμως ως την αίσθηση της ανομίας η απόσταση είναι μεγάλη!