Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσιευμένο:http://www.ert.gr/index.php/eidiseis/ellada/koinwnia/13041-2011-08-01-12-47-07.html

Πρεμιέρα σήμερα για την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που θα ασχολείται με τη διερεύνηση, την εξιχνίαση και τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας που διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου. Η Οικονομική Αστυνομία θα έχει έδρα τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και θα συνεργάζεται άμεσα με τους ήδη υπάρχοντες οικονομικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Στην υπηρεσία ήδη λειτουργεί και 5ψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, το 11012, όπου οι αστυνομικοί δέχονται καταγγελίες για φορολογικές παρατυπίες.

Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή - παραεμπόριο

Η οικονομική αστυνομία είναι το νέο «όπλο» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και θα


συνεργάζεται άμεσα με τους ήδη υπάρχοντες οικονομικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Στην οικονομική αστυνομία θα υπάγεται πλέον και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία σχεδόν όλες οι ύποπτες συναλλαγές γίνονται από το διαδίκτυο.
Η επιχειρησιακή δράση της οικονομικής αστυνομίας είναι κυρίως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του παραεμπορίου, του παράνομου στοιχηματισμού, τα τυχερά παιχνίδια και η φοροδιαφυγή νομικών και φυσικών προσώπων.
Τη νέα υπηρεσία στελεχώνουν αστυνομικοί που είναι τελειόφοιτοι οικονομικών ιδρυμάτων αλλά και πληροφορικής, κι έχουν εκπαιδευτεί και από το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, βάσει των στοιχείων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα σε ένα χρόνο παίζονται παράνομα πάνω από 5 δισ. ευρώ σε τυχερά παιχνίδια.
Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Λεύτερης Οικονόμου αναφέρθηκε στη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών λόγω του διαδικτύου, αλλά τόνισε ότι η πληροφορική τεχνολογία δημιούργησε πολλές μορφές και με ιδιαίτερης τεχνογνωσίας εγκληματα τα οποία η νέα υπηρεσία οφείλει να τα πατάξει.
Ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Αδαμάντιος Σταματάκης ανέπτυξε τη δομή της νέας υπηρεσίας της Αστυνομίας και είπε χαρακτηριστικά ότι "εκτός της Αττικής, θέλουμε μάτια και στην περιφέρεια. Για το λόγο αυτό, έχουν ενεργοποιηθεί και αξιωματικοί σύνδεσμοί μας που έχουν υποστεί την ίδια εκπαίδευση σε οικονομικά θέματα σε όλη την Ελλάδα".
Μόνο σήμερα, η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε σε σχηματισμό 14 δικογραφιών σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, ενώ συνελήφθησαν 10 άτομα για διάφορα οικονομικά αδικήματα που έφταναν το ύψος του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης
Επιμέλεια: Μπέττυ Σαβούρδου