Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ 16.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ 16.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ

Δημοσιευμένο:http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4648254

Ένας νεκρός στις ταραχές του Λονδίνου

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στο Λονδίνο συγκάλεσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για τα βίαια επεισόδια.
Ένας 26χρονος, που είχε τραυματιστεί από σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο στο νότιο Λονδίνο, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του κι έγινε έτσι, το πρώτο θύμα του κύματος βίας που σαρώνει την Αγγλία. Την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης 16.000 ανδρών στους δρόμους του Λονδίνου μέχρι το βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αμέσως μετά την εσπευσμένη επιστροφή του στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ, ο 26χρονος είχε δεχθεί σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο χθες το βράδυ, ενώ μαίνονταν οι ταραχές στο νότιο Λονδίνο. Περισσότερες πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές.

Με δηλώσεις του, ο Κάμερον αποδίδει τη βία σε «καθαρή εγκληματικότητα» και τονίζει ότι απαιτείται πιο σθεναρή αστυνομική δράση. Παράλληλα, συγκαλεί εκτάκτως τη Βουλή.

Ο Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Λονδίνο για να προεδρεύσει επείγουσας συνεδρίασης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra έπειτα από

την τρίτη νύχτα βίαιων επεισοδίων, λεηλασιών και εμπρησμών σε συνοικίες του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ, του Μπρίστολ και του Λίβερπουλ.

Η Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία ανέπτυξε αστυνομικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας στο Λονδίνο, ανακοίνωσε σήμερα ότι 400 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 11 ετών.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 69 από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια.

Κτίρια παραδόθηκαν τη νύχτα στις φλόγες στο Κρόιντον, το Πέκαμ και του Λιούισαμ στο νότιο Λονδίνο ενώ το κύμα βίας εξαπλωνόταν στους δρόμους του Χάκνεϊ, στα ανατολικά, του Κλάπαμ, στο νότο, του Κάμντεν, στο βορρά και του Ιλινγκ, στα δυτικά.

Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και κάλεσε τους γονείς να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά τους για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται.

Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στα βίαια επεισόδια προέρχονται από φτωχές περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

«Είναι πολύ θλιβερό να το παρακολουθεί κανείς...αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από μας και απλώς δεν τους νοιάζε», δήλωσε ένας 39χρονος ηλεκτρολόγος κάτοικος του Χάκνεϊ.

«Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Είναι απολύτως απαράδεκτο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τονίζοντας ότι το κύμα βίας «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο
του Μάρκ Ντάγκαν», του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.

Ο 26χρονος Μαρκ Ντάγκαν, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε τις ταραχές στο Λονδίνο, δεν είχε ανοίξει πυρ εναντίον των αστυνομικών που τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, ανακοίνωσε σήμερα η ανεξάρτητη επιτροπή που έχει αναλάβει να
ερευνήσει το θέμα.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Καταγγελιών της Αστυνομίας (IPCC) ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις" ότι ο Ντάγκαν πυροβόλησε τους αστυνομικούς.

Το όπλο που βρέθηκε στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 26χρονος δεν είχε χρησιμοποιηθεί, όπως έδειξαν οι βαλλιστικές εξετάσεις.
Ο Ντάγκαν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας στο Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου από αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν.

Οι βίαιες ταραχές, οι λεηλασίες και η πυρπόληση κτιρίων και οχημάτων ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, μετά από
μια ειρηνική πορεία στη μνήμη του που οργάνωσαν φίλοι και συγγενείς του. Η οικογένεια του ανακοίνωσε σήμερα ότι αισθάνεται "θλίψη" για τις ταραχές που συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα στις υποβαθμισμένες συνοικίες της βρετανικής
πρωτεύουσας.