Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

COLPO GROSSO ΜΕ ΤΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

COLPO GROSSO ΜΕ ΤΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιευμένο:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=344830
Όταν δημιουργήθηκε η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε και η άμεση ανάγκη εξοπλισμού της με όλα τα απαιτούμενα μέσα. Μοτοσυκλέτες, οπλισμός και... αλεξίσφαιρα γιλέκα. Με λίγα λόγια τα αυτονόητα.

Βρέθηκαν οι χορηγοί – δωρητές και η Υπηρεσία στην αρχή προχώρησε στην προμήθεια αλεξίσφαιρων χωρίς επί της ουσίας να τεθούν οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Έφθασαν στην Υπηρεσία 3.000 γιλέκα τα οποία αποδείχθηκαν ακατάλληλα για τους αστυνομικούς
μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Ήταν βαριά, μεγάλου μεγέθους, δύσχρηστα και εντελώς ακατάλληλα και για τους λόγους αυτούς δεν χρησιμοποιήθηκαν. Στοιβάχτηκαν στην αποθήκη.
Η προμήθεια πραγματοποιήθηκε μέσω δωρεάς από τις τράπεζες Eurobank και Alpha Bank.
Τέθηκε εκ των πραγμάτων λοιπόν ζήτημα προδιαγραφών για το απαιτούμενο υλικό. Συνεστήθη
ειδική επιτροπή από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρη Τασούλα, με αντικείμενο την διερεύνηση – εκτίμηση Νέων Τεχνολογιών.
Στην επιτροπή αυτή διαμορφώθηκαν και οι προδιαγραφές.
Για τα αλεξίσφαιρα γιλέκα ο συντελεστής ασφαλείας αποφασίστηκε να είναι εννέα φορές ανώτερος από τις αντίστοιχες προδιαγραφές που απαιτούνται στις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης. Υπολογίστηκε η διατρητικότητα των βλημάτων που ενδεχομένως θα πλήξουν τα γιλέκα αυτά κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Κάθε βολή κατά ενός γιλέκου πραγματοποιήθηκε αφού πρώτα το συγκεκριμένο υλικό παρέμενε επί μία ώρα σε νερό ώστε κατά τη βολή να αναδειχθούν όλες οι πιθανές αστοχίες. Υπολογίστηκε επίσης η αντιμετώπιση βολής από συγκεκριμένα και με μεγάλη διατρητικότητα όπλα, όπως επί παραδείγματι του Τοκάρεφ που θεωρείται ένα από τα αποτελεσματικότερα πιστόλια με εξαιρετική ταχύτητα βλήματος ανά δευτερόλεπτο και με μεγάλη ικανότητα διάτρησης.

Η λογική που κυριάρχησε μεταξύ των μελών της Επιτροπής αυτής ήταν απλή. Ο όποιος προμηθευτής αυτού του υλικού θα έπρεπε να κατασκευάσει τα αλεξίσφαιρα γιλέκα στη βάση των απαιτουμένων προδιαγραφών. Δεν αναφέρθηκε σε καμία φάση του προπαρασκευαστικού αυτού σταδίου, συγκεκριμένη χώρα ή συγκεκριμένη βιομηχανία. Ως όφειλε, η Επιτροπή και το Υπουργείο έστειλαν τον φάκελο με τις προδιαγραφές στο Υπουργείο Οικονομικών. Εκεί ο φάκελος αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο για την δημόσια διαβούλευση, όπως προβλέπεται. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα ο κάθε ενδιαφερόμενός είχε πρόσβαση στις τεχνικές προδιαγραφές.

Ο χρόνος κύλησε, η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. εξακολουθούσε να μην διαθέτει τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η αποθήκη εξακολουθούσε να φιλοξενεί τα 3.000 άχρηστα γιλέκα τα οποία ήδη η ΕΛ.ΑΣ είχε προμηθευτεί. Ορισμένα δημοσιεύματα καθώς και κάποιοι ενοχλητικοί βουλευτές άρχισαν να διερωτώνται για την ασφάλεια των αστυνομικών, ιδιαίτερα μετά το μακελειό στου Ρέντη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απευθύνθηκε στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να πληροφορηθεί τα καθέκαστα. Εισέπραξε από την φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. την εξήγηση πώς δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών και πώς θα έπρεπε να «βολευτεί» η υπηρεσία όπως μπορεί.

Οι προδιαγραφές πήγαν περίπατο. Σημειωτέον, πώς για τη δεύτερη παραγγελία είχαν και πάλι βρεθεί οι δωρητές. Θα ήταν εκ νέου η Eurobank και κάποιος πολύ γνωστός εφοπλιστής. Τελικά η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πρόκρινε τις ίδιες παλιές προδιαγραφές οι οποίες «έστειλαν» τα αλεξίσφαιρα γιλέκα στις αποθήκες αφού κρίθηκαν ως απολύτως ακατάλληλα για την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Στους ορόφους της Κεντρικής Υπηρεσίας καθώς και στο κτήριο της Κατεχάκη, οι μυημένοι στην υπόθεση αυτή σιγοψιθυρίζουν μεταξύ τους την μεγάλη κουβέντα του ελληνικού μαυρόασπρου κινηματογράφου «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» και δείχνουν με νόημα τους προς τα επάνω.

Η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. αριθμεί πλέον 1500 άνδρες και ήδη έχει προγραμματιστεί και υλοποιείται το πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσής τους. Η εκπαίδευση τους αντιστοιχεί σε εκείνη των πλέον μάχιμων μονάδων στις ΗΠΑ και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Εξακολουθούν, ωστόσο, να μην έχουν προμηθευτεί αλεξίσφαιρα τα οποία θα είναι πραγματικά σε θέση να τους προστατεύουν. Κατά τα άλλα, οι αποθήκες είναι γεμάτες και ο συγκεκριμένος προμηθευτής του άχρηστου υλικού πρέπει να τρίβει τα χέρια του.

Καθώς και εκείνοι οι οποίοι στους πάνω ορόφους μονολογούν «Ήταν πολλά τα λεφτά Άρη».