Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Ειμαι αστυνομικός και κατέχω το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου.
   θέλω να αναφερθώ στο θέμα που έχει προκύψει εδώ και περίπου ΤΡΙΑ (3) χρόνια με την ίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας.Η δημοτική αστυνομία έχει ιδρυθεί με τον υπ’αριθ.Ν.3731/2008  ο οποίος έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ Α΄ αρ.263/23 Δεκεμβρίου 2008.Σύμφωνα με τον νόμο η Δημοτική Αστυνομία ασκεί  πολλές αρμοδιότητες τις οποίες μέχρι τώρα ασκεί η ΕΛ.ΑΣ.
   Επιγραμματικά θέλω να αναφέρθω στις αρμοδιότητες αυτές όπως διαταράξεις ,στάση στάθμευση ,εγκαταλειμμένα οχήματα ,ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (για τα οποία η άδεια χορηγείται από τους εκάστοτε δήμους) , έλεγχο Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, έλεγχο τουριστικών επιχειρήσεων,έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορά ζώα συντροφιάς,έλεγχο ωραρίου κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστηματων κτλ.
   Για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και

μέχρι την έκδοση αυτής της πράξης ασκούνται όλες οι αρμοδιότητες από την ΕΛ.ΑΣ.
   Προκειμένου η Δημοτική Αστυνομία να ασκεί τις αρμοδιότητες της παραγράφου 1 του Ν.3731/2008 (στο σύνολο 28) ο νόμος αναφέρει ρητά την στελέχωση του εκάστοτου Δήμου με 51 άτομα και πάνω.
   Εγώ ως αστυνομικός εκτελώ τους νόμους από την στιγμή που δημοσιεύονται στο ΦΕΚ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΕΡΩ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ.
    Η δημοτική αστυνομία και ο εκάστοτε Δήμος ή Δήμαρχος είναι υπεράνω των νόμων ????????   Ρωτάω αλλά μέσα μου ξέρω την απάντηση.
    Υπηρετώ σε υπηρεσία της ΓΑΔΘ και γνωρίζω ότι η εγκληματικότητα στην Θεσσαλονίκη το τελευταίο τον καιρό έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αντί να ασχολείται η ΕΛ.ΑΣ με θέματα του κοινού ποινικού δικαίου ασχολείται με θέματα που πρέπει να ασχοληθεί η Δημοτική Αστυνομία. Πιστεύω ότι για αυτό τον λόγο ιδρύθηκε ,να αποδεσμευθεί η ΕΛ.ΑΣ και να ασχοληθεί με το πραγματικό της έργο που είναι η δημόσια ασφάλεια.
   Επίσης ο αναφερόμενος νόμος στο άρθρο 2 παρ.4  αναγράφει ότι η υπηρεσία της  Δημοτιικής Αστυνομίας  λειτουργεί όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδος ,συμπεριλαμβανομένων και των αργιών με κατάλληλη εναλλαγή του προσωπικού , το οποίο υποχρεούται σε τακτική ή και υπερωριακή εργασία ,ανάλογα με τις ανάγκες τις υπηρεσίας.Είμαι σίγουρος ότι αν θελήσει ο οποιοσδήποτε την Δημοτική Αστυνομία μετά την 22:00 ή το Σαββατοκύριακο το μόνο που θα βρεί είναι ένας υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας ο οποίος θα φυλάει το κτίριο ( βλέπε Δημ . Αστυν . Θεσσαλονίκης ).
   Τελικά ο πολίτης θέλει την αστυνομία στους δρόμους να αποτρέπει περιπτώσεις κλοπών – ληστειών – διαρρήξεων κτλ ή την θέλει να βρίσκεται σε ένα κατάστημα και να ελέγχει αν υπάρχει διατάραξη ή την θέλει να ελέγχει οικοδομή ;.Εγώ ρωτάω αλλά θέλω σ’αυτό μία απάντηση .
   Ιδιαίτερα στις περιοχές Πλ.Δημοκρατίας – Λ.Πύργου – Τούμπας – Άνω Πόλη παρατηρείται ότι τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου τα περιπολικά (ακόμα και της ασφαλείας ) ασχολούνται με περιπτώσεις διαταράξεων όλο το βράδυ και οι εγκληματίες να κάνουν βόλτες ανενόχλητοι. Δέν θέλω να εισέλθω στο θέμα των αυτοφώρων γιατί και αυτό το ζήτημα καίει πολύ(τα πρωινά περιπολικά των ΤΑ λείπουν) .Αυτό σε μία άλλη επιστολή….
   Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΗ .Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ,ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΚΤΛ.

   ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΑ ΡΙΞΩ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ .
   Παρακαλώ η επιστολή αυτή να δημοσιευθεί με τις οποιαδηποτες  παρατηρήσεις απο μέρους σας.
                                                        
  Με τιμή     Ανθ/μος    Σ.Γ.