Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΙΓΡΙΤΑΣ


Του Μανώλη Σταυρακάκη
Δημοσιευθη​κε: στον Επενδυτη της 7/7/2010
Άστεγοι κρατούμενοι

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στα σωφρονιστικά καταστήματα και στις υπηρεσίες μεταγωγών της αστυνομίας η απόρριψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του σχεδίου προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων Νιγρίτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΚτΕ», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «επένδυε» στη λειτουργία μιας νέας αστυνομικής υπηρεσίας στις Σέρρες, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, όπου αστυνομία και δικαστηρία έχουν φτάσει στα άκρα λόγω υπερπληρότητας των κρατητηρίων τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΧΗΙΩΑΝΝΟΥ, ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΠΟΑΣΥ
«Η λογική προσκρούει σε σκοπιμότητες»

Όπως δήλωσε στον «ΚτΕ» ο συνδικαλιστής της αστυνομίας Γιώργος Χατζηιωάννου, μέλος του δ.σ. της ΠΟΑΣΥ, «οι φυλακές Διαβατών εξακολουθούν να μην δέχονται κατάδικους με αποτέλεσμα να παραμένουν στα κρατητήρια της αστυνομίας επί ένα τετράμηνο περίπου 50 και πλέον άτομα, που κανονικά θα έπρεπε να φιλοξενούνται σε συνθήκες σωφρονισμού και όχι σε κοινά αστυνομικά κρατητήρια. Παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά κατά
παντός υπευθύνου διότι διαπράττεται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί για διάφορους λόγους, ενώ εμείς προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στους εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών να εκδίδουν φυλακιστήρια εκτός από τις δικαστικές φυλακές Διαβατών και στις άλλες της περιοχής, όπως στη Νιγρίτα, τα Γρεβενά, την Κασσαβέτεια ή ακόμα και για τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Μια τόσο λογική απόφαση προσκρούει όμως προφανώς σε διάφορες σκοπιμότητες, χωρίς να εξαιρείται και το όφελος που έχει το ίδιο το δικαστικό κύκλωμα από τη μη απομάκρυνση των ποινικών από την περιοχή. Εμείς δεν μπορούμε να αδιαφορούμε διότι οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες, πέραν του γεγονότος ότι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της αστυνομίας με 300.000 ευρώ ετησίως για σίτιση ατόμων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Το πρόβλημα ανέκυψε όταν οι φυλακές Διαβατών έκλεισαν τις πόρτες τους στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης με τη δικαιολογία ότι μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο 370 κρατούμενους ενώ ήδη έχουν στα κελιά τους στοιβαγμένους πάνω από 600, αδιαφορώντας όμως για το γεγονός ότι ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η αστυνομία.
Μάλιστα, το υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του παραδέχεται το πρόβλημα και παραπέμπει την επίλυσή του στη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών, το οποίο είδε δέχεται περίπου 120 κρατούμενους με προοπτική τον πενταπλασιασμό της δυναμικής του. Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο Μεταγωγών Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο απροχώρητο και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε ένα οικόπεδο του δημοσίου, κοντά στις δικαστικές φυλακές, σε συνεργασία με το δήμο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια όμως αυτή συναντά εμπόδια καθώς διαπιστώθηκε ότι το οικόπεδο ανήκει σε ζώνη που προστατεύεται από τους κανονισμούς ασφαλείας λόγω πιθανών κινδύνων τέλεσης μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία απαιτείται τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού κανονισμού πλέον, ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πάντως τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη βελτίωση των οικονομικών της χώρας και στην απρόσκοπτη εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων για την ολοκλήρωση των σχεδιασμών τους τόσο όσον αφορά τη λειτουργία νέων φυλακών χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων στη Νιγρίτα, τη Δράμα και στα Χανιά, όσο και νέων υπηρεσιών Μεταγωγών κρατουμένων σε διάφορες περιοχές.