Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΥΓΕΙΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κοινά πρότυπα υγιεινής
και ασφάλειας



Δημοσιευμένο: Νέα Αστυνομία Εφημερίδα Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Η Υποεπιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της EuroCop
εξετάζει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
τη νέα στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει

Συνεδρίασε στο Μόναχο στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2011 η Υποεπιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της EuroCop υπό την προεδρία του Stevie McCain (Β. Ιρλανδία) και παρουσία των μελών της Egil Haaland (Νορβηγία) και Florian Sanchez (Ισπανία), ενώ την ΠΟΑΣΥ εκπροσώπησε το εκλεγμένο μέλος της Υποεπιτροπής και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Χατζηιωάννου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και δυο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Eurocop, οι Ian Velleman (Γερμανία) και Anna Nellberg (Σουηδία), καθώς και τα μέλη της Υποεπιτροπής Petter Schall, Carsten Lindermann, Volfgang Ligotzky και Alexander Baschek της Διοίκησης της Γερμανικής Ομοσπονδίας Αστυνομικών που ενημέρωσαν για το τι ισχύει σχετικά με την Υγιεινή και Ασφάλεια στις χώρες τους.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας ο κ. Χατζηιωάννου τόνισε ότι στις αστυνομικές μας υπηρεσίες το θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας αντιμετωπίζεται μόνο «στα χαρτιά» και ότι η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου παραμένει μια «ουτοπία». Προς την κατεύθυνση αυτή μοναδική δύναμη πάλης και αντίστασης είναι η ΠΟΑΣΥ, που έχει αναγάγει το ζήτημα αυτό σε ζήτημα πρώτης
προτεραιότητας και προσπαθεί με επαφές και πρωτοβουλίες να το κάνει από «ουτοπία», πραγματικότητα.
Επίσης, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τις περικοπές κονδυλίων, που θα έχουν ως πρώτο «θύμα» την Υγιεινή και Ασφάλεια κάτι όμως που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει, ως ελάχιστη υποχρέωση έναντι των συναδέλφων μας.
Καταθέτοντας προτάσεις για τη στρατηγική και το μελλοντικό σχέδιο δράσης της Υποεπιτροπής και της EuroCop, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν κοινά πρότυπα, κοινές δράσεις, ώστε η εφαρμογή στην πράξη της Υγιεινής και Ασφάλειας των αστυνομικών να αποτελέσει μια ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική και στρατηγική, βάσει κοινών προτύπων. Αναγκαίο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να έχει η Υποεπιτροπή τις απαντήσεις των Ομοσπονδιών της κάθε χώρας - μέλους σχετικά με το τι ισχύει σε καθεμία απ’ αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η επίσκεψη του προέδρου της Υποεπιτροπής στη Λετονία όπου πραγματικά εκεί οι συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες και
πρωτόγονες καταστάσεις, με αφαίρεση λαμπτήρων για οικονομία και «κομμένο» ακόμη και το νερό στις υπηρεσίες!
Τέλος, ο εκπρόσωπός μας εξέθεσε τον προβληματισμό του για την αναγκαιότητα ύπαρξης μελετών ή ερευνών για τους επαγγελματικούς κινδύνους, ώστε να προστατεύσουμε το θεσμικό πλαίσιο για το ωράριο εργασίας, αλλά και να αποτρέψουμε τυχόν μελλοντική απόπειρα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης!