Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΠΤΗ ΑΝΟΧΗ - ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ - ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ

Ύποπτη ανοχη - ανεξήγητη οπισθοχώρηση -βομβαρδισμός δακρυγόνων


Θέλουν να… αδειάσουν την πλατεία! Την πνίγουν με δακρυγόνα! «Βολεύουν» οι κουκουλοφόροι! Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η ύποπτη κυβερνητική και αστυνομική ανοχή στη δράση των κουκουλοφόρων, που παρατηρείται όλο και πιο έντονα στις τελευταίες μεγάλες διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων». Οι κουκουλοφόροι εμφανίζονται ... «ύποπτα» όταν οι μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας φθάνουν στο κοινοβούλιο.
Οι αστυνομικές δυνάμεις… υπερβάλλουν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προς την Πλατεία Συντάγματος ανεξάρτητα από την κίνηση των καταστροφέων. Ανεξαρτήτως σκοπιμότητας ή μη, με αυτόν τον τρόπο διαλύουν τις φιλήσυχες μεγαλειώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ή τουλάχιστον τις αποδυναμώνουν, ενώ παράλληλα αποτρέπουν τον πατέρα με το παιδί του ή τον παππού με το εγγόνι του να προσεγγίσει την Πλ. Συντάγματος ή να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδηλώσεις.
Για ακόμη μία φορά σήμερα, αστυνομικοί και κουκουλοφόροι, τουλάχιστον για τέσσερις ώρες,
 επιδόθηκαν στον γνωστό καταστροφικό και επικίνδυνο κλεφτοπόλεμο, «όλως τυχαίως» όταν οι διαδηλωτές επέστρεφαν στη Βουλή και την Πλ. Συντάγματος, για να συνεχίσουν την ειρηνική διαμαρτυρία τους όταν «έπεφτε» η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τον «βομβαρδισμό» δακρυγόνων. Κάποια στιγμή μάλιστα οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κυκλώσει την πλατεία, και όλοι πίστευαν ότι οι ταραχές είχαν λήξει, όταν «ανεξήγητα» οι αστυνομικοί αποχώρησαν και πάλι, με αποτέλεσμα τη συνέχισή των επεισοδίων, και τις διαρκείς εφορμήσεις μέσα στην πλατεία.
Οι οργανωτές του κινήματος της πλατείας απέδωσαν τη στάση της ΕΛ.ΑΣ σε προσπάθεια εκφοβισμού και άρα αποδυνάμωσης του κινήματος των «αγανακτισμένων» εν όψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την πρώτη αψιμαχία, έξω από καφετέρια στην οδό Όθωνος, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι, ξέσπασαν ταυτόχρονα γενικευμένα επεισόδια σε όλες σχεδόν τις γωνιές της πλατείας Συντάγματος και κυρίως στην αρχή των οδών Ερμού και Καραγιώργη Σερβίας, όπου βρίσκονταν παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ.
Οι εγκλωβισμένοι «αγανακτισμένοι» παρέμεναν στην πλατεία έχοντας να αντιμετωπίσουν κουκουλοφόρους και αστυνομικούς, καλώντας συνεχώς από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις τους υπόλοιπους να παραμείνουν στον χώρο. Δίπλα τους παρέμεναν και κουκουλοφόροι, οι οποίοι συνέχιζαν τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και τις καταστροφές σε ξενοδοχεία και καταστήματα της περιοχής.
Εννέα πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομείο ΚΑΤ, Αλεξάνδρα και Σωτηρία, με κακώσεις στο κεφάλι, αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα. Σοβαρότερη η κατάσταση ενός 65χρονου άνδρα, ο οποίος βρίσκεται στα επείγοντα του νοσοκομείου Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα. Έως αργά το απόγευμα, σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν γίνει 17 προσαγωγές και 5 συλλήψεις, ενώ είχαν τραυματιστεί 21 αστυνομικοί.
Παράλληλα, άλλοι διαδηλωτές ή «αγανακτισμένοι» που είχαν δεχτεί πέτρες, δεν δέχτηκαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και ζήτησαν τις α' βοήθειες από τα πρόχειρα ιατρεία της πλατείας Συντάγματος, με ένα από αυτά μάλιστα που είχε στηθεί στο ισόγειο του σταθμού του Μετρό να δέχεται και εκείνο επίθεση αγνώστων.
Η σπίθα των επεισοδίων άναψε όταν νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου, παρέμειναν στη Λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος της Όθωνος, όπου λίγο μετά τις 14:00 άρχισαν να αντιπαρατίθενται με κάποια μέλη της Χρυσής Αυγής.
Με την εμφάνιση των ΜΑΤ που επιχείρησαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση των δύο ομάδων ξεκίνησαν και τα επεισόδια αφού οι νεαροί απάντησαν με πέτρες και ξύλα και η αστυνομία με δακρυγόνα.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγα λεπτά αργότερα προς την πλευρά της οδού Φιλελλήνων όπου η αστυνομία είχε απωθήσει τους αντιεξουσιαστές. Μετά το κυνηγητό τα επεισόδια γρήγορα επεκτάθηκαν από την άλλη πλευρά της κάτω πλατείας στο ύψος της οδού Καραγεώργη Σερβίας όπου μία από τις μολότοφ έσκασε στην πλαϊνή είσοδο του βιβλιοπωλείου Public ενώ η αστυνομία απαντούσε με βροχή δακρυγόνων.
Παρόλα αυτά οι έφοδοι των νεαρών συνεχίστηκαν και οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στη Σταδίου όπου αντιεξουσιαστές εκτόξευαν πέτρες κατά των αστυνομικών και εκείνοι χημικά. Εκείνη την ώρα, γύρω στις 14:30 μια νέα μολότοφ έβαλε φωτιά στις τέντες του καφέ του βιβλιοπωλείου, στο πεζοδρόμιου της κάτω πλευράς της πλατείας με αποτέλεσμα η περιοχή να «πνιγεί» από μαύρους καπνούς, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα χημικά, έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Οι εκκλήσεις των οργανωτών ήταν συνεχείς για να παραμείνουν οι αγανακτισμένοι στην πλατεία - κάποιος μάλιστα, όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, άρχισε να παίζει κρητική λύρα.
Ένταση δημιουργήθηκε ξανά λίγο πριν από τις 15:00 στην πάνω πλευρά της πλατείας όταν η διμοιρία που βρισκόταν στην Κριεζώτου άρχισε να πλησιάζει προς το Σύνταγμα για να κρατήσει εκεί τους συγκεντρωμένους. Έως τις 18:00 το «παιχνίδι» παιζόταν στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας, πότε-πότε και μέσα στην πλατεία , έως ότου ομάδες συγκεντρωμένων στην πλατεία, ανέβηκαν τα σκαλιά και κατευθυνόμενες προς τις αστυνομικές δυνάμεις με χειροκροτήματα, συνθήματα αλλά και ειρηνική διάθεση, τις εξανάγκασαν σε οπισθοχώρηση. Στην απίστευτη χρήση δακρυγόνων επικέντρωσε τις ανταποκρίσεις του μεγάλο μέρος του διεθνούς τύπου.