Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ............ΣΤΑ ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ

ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ … ΣΤΑ ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ 

Με πλάγιο (αλλά και πιο ξεκάθαρο δεν γίνονταν τρόπο) ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανόλης Όθωνας, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τις εργασίες του γενικού συμβουλίου της ΠΟΑΣΥ προ ημερών «ότι εξαιτίας της κακοδιαχείρισης στην προηγούμενη του έτους επιλογή δικαιούχων των νυχτερινών αποζημιώσεων, ο κωδικός πληρωμών προσεγγίζει ήδη στον πάτο του βαρελιού» , ενώ κατέστησε σαφές πως προοπτική εξεύρεσης πόρων από άλλους κωδικούς δεν υπάρχει καθώς τα οποία τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται κάθε χρόνο τέλη Αυγούστου, με αρχές Σεπτέμβρη, και παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της πολιτικής ηγεσίας που πέρσι αναγκάστηκε να προσφύγει σε "άδηλους" πόρους για να καλύψει τους εναπομείναντες μήνες, τα επιδόματα δόθηκαν και σε πολλούς οι οποίοι δεν τα δικαιούνταν.  
Αλήθεια τι αντικρούει το συνδικαλιστικό κίνημα στην ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση. Ποιες μπορεί να είναι οι δικλείδες ασφαλείας; Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την αμοιβή σε όσους πραγματικά το
εργάζονται και πώς μπορεί να υπάρξει ο σχετικός έλεγχος; Υπάρχουν άραγε υπερβάσεις στα νυκτερινά; Μπορούμε να αγωνιστούμε και να αυξήσουμε το όριο των 16 εκατ. ωρών για το 2011 που αντιστοιχούν στα προϋπολογισθέντα χρήματα;    Κατακτήσαμε άραγε την αμοιβή για την νυκτερινή μας  εργασία, όταν ονομάζεται επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας ; 
Όχι δεν κατακτήσαμε συνάδελφοι την αμοιβή για την εργασία μας την νύκτα, όπως θα έπρεπε ή όπως φανταζόμαστε. Χρειάζεται άμεσα να το βάλουμε ξανά ως σημείο διεκδίκησης, διεκδικώντας την μετονομασία του και τον επαναπροσδιορισμό της διάταξης , καθώς μάλλον ξεχάσαμε τον περυσινό μας αγώνα να μην περικοπή το «επίδομα» αυτό , ένα επίδομα πραγματικής εργασίας που αμείβεται ανά ώρα στο τρομακτικό ποσό των 2,96 € μικτά και πολύ φοβάμαι ότι μάλλον θα ξανατρέξουμε να πείσουμε για τα αυτονόητα.
Ναι υπάρχουν υπερβάσεις στα νυκτερινά συνάδελφοι και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας όταν όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται και τι αποτέλεσμα θα έχει ο πειθαρχικός έλεγχος.
 Ναι συνάδελφοι θα πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να σηκώσει το ανάστημα του με θάρρος , μακριά από τις μικρό σκοπιμότητες και με δεδομένη μια οικονομική συγκυρία που οδηγεί σε νέες περικοπές στα μισθολόγια του δημοσίου τομέα, και να ζητήσουμε επιτακτικά,  την επαναφορά του  προσδιορισμού (μάχιμοι σε εναλλασσόμενες βάρδιες) για το  προσωπικό που θα αμείβεται για την νυκτερινή του εργασία, την καθιέρωση του πλαφόν των 48 ωρών. Ταυτόχρονα επιτακτικά να ζητήσουμε τον επαναπροσδιορισμό του ποσού της ανά ώρας αμοιβής στα νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει , ώστε να έχουμε την επιθυμητή από όλους αύξηση του ποσού της ανά ώρας αμοιβής.   

Ας τολμήσουμε λοιπόν….

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ