Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΟΜΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΕΒΑΙΝΕ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εξαρθρώθηκε ομάδα η οποία προέβαινε σε παράνομες ανασκαφές προς εντοπισμό αρχαιοτήτων

Εξαρθρώθηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε στενή συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και μεθοδική έρευνα, εγκληματική ομάδα, η οποία προέβαινε σε παράνομες ανασκαφές προς εντοπισμό αρχαιοτήτων και θησαυρών εν γένει και συνελήφθησαν 4 ημεδαποί και 2 αλλοδαποί, ηλικίας 39 έως 62 ετών, σε βάρος των οποίων
σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και Νόμου «Περί Όπλων».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα (08-06-2011), στη θέση Σεϊντη Βρύση Μυρτόφυτου, στο όρος Σύμβολο του Νομού Καβάλας, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω επιχειρούσαν λαθρανασκαφή σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, προς ανεύρεση χρυσού και πολύτιμων λίθων, ενώ πρωινές ώρες χθες (07-06-2011), προέβησαν σε έκρηξη με χρήση δυναμίτιδας.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι, μετά από εργασίες ενός περίπου έτους, προέβησαν σε διάνοιξη σήραγγας δώδεκα (12) περίπου μέτρων, με χρήση εκρηκτικών υλών.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
·         Τρία (3) μασούρια δυναμίτη
·         Δέκα (10) πυροκροτητές και
·         Πεντακόσια (500) περίπου μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι.
Επίσης, εντός της σήραγγας, όπου υπήρχε πλήρης φωτισμός μέσω ηλεκτρογεννήτριας, ράγες και βαγονέτο για τη μεταφορά- απόρριψη μπαζών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) κομπρεσέρ και δύο (2) υψηλής αξιοπιστίας ανιχνευτές ευγενών μετάλλων και άλλα εργαλεία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σε διαμέρισμα στην περιοχή Ν. Ηρακλείτσας Καβάλας, το οποίο ενοικίασαν οι ανωτέρω, για τη διαμονή τους και διευκόλυνση του έργου τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
·         Ένας (1) ανιχνευτής μετάλλων
·         Μία (1) διόπτρα νυκτός και
·         Μία (1) ψηφιακή φωτογραφική μηχανή περιέχουσα φωτογραφίες αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.

Α.Σ.Π.Α. Θεσσαλονίκης