Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΙΔΙΩΤΩΝ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 100 €

Εγκλήσεις αστυνομικών κατά ιδιωτών - κατάθεση παραβόλου υπέρ δημοσίου 100 €
Δημοσιευμένο: poasy.gr

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2011 
Αριθ. Πρωτ.: 900/3/1ε 

Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
          κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ Χρήστο
Κοιν.: 1) Υπουργό Δικαιοσύνης
             κ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ Χάρη
         2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
             Αντιστράτηγο κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο
         3) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
             κ. ΤΑΣΟΥΛΑ Γρηγόριο
        4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
        5) Αστυνομικές Υπηρεσίες
Κύριε Υπουργέ,
Η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Έβρου με το επισυναπτόμενο υπ' αριθ. 305/6/1 από 9/3/2011 έγγραφό της αναφέρεται διεξοδικά και εμπεριστατωμένα στην καθιέρωση παραβόλου εκατό (100) € υπέρ του Δημοσίου από τον μηνυτή κατά την υποβολή μηνύσεως ενώπιον κάθε αρχής και περιγράφει τις πιθανές τριβές και εντάσεις μεταξύ των αστυνομικών και των πολιτών που ενδεχομένως δεν είναι ενημερωμένοι και παραπονεθούν για την καταβολή του
ανωτέρω ποσού.Τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να εξηγηθεί στην Ελληνική Κοινωνία, ότι δεν αξιοποιούνται από τις εισπράττουσες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού αυτά καταλήγουν στα δημόσια ταμεία του Κράτους. Ως εκ τούτου, τα όποια παράπονα των πολιτών δεν πρέπει να στρέφονται κατά των αστυνομικών, που εμφανίζονται να λειτουργούν ως φοροεισπράκτορες, αλλά κατά των εμπνευστών του συγκεκριμένου νομοθετήματος.
Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ένταση μεταξύ πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν την υποβολή εγκλήσεως – μηνύσεως εις βάρος ατόμων οι οποίοι είχαν διαπράξει εις βάρος τους αξιόποινες πράξεις και των αστυνομικών οι οποίοι δεν εδύναντο να συντάξουν ορθώς και πλήρως την Έκθεση υποβολής της Εγκλήσεως, άνευ της καταβολής παραβόλου ύψους εκατό (100) €. Στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες ευλόγως προέβαλαν την έντονη αντίδρασή τους, πλην όμως ενώπιον αναρμοδίων οργάνων (των συναδέλφων μας), αφού βάσει του Συντάγματος κανείς δεν μπορεί να αποστερήσει από τον Έλληνα Πολίτη τον Φυσικό του Δικαστή, ούτε μπορεί να εξαρτήσει την δικαιοδοτική λειτουργία από προϋποθέσεις και όρους (άρ. 8 του Συντάγματος) .
Η ρύθμιση αυτή πρέπει να ελεγχθεί επίσης και από την άποψη της επέμβασης της Εκτελεστικής στην Δικαστική Εξουσία, αφού από την είσπραξη εσόδων υπέρ του Εκτελεστικού μηχανισμού του Κράτους, εξαρτάται η ενάσκηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του Πολίτη, αυτό της προσφυγής στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, που αποτελεί ανεξάρτητη Εξουσία (άρ.26 Συντάγματος).
Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστωθεί από οποιοδήποτε Δικαστικό όργανο ή Εισαγγελική Αρχή ότι ο εκάστοτε Αστυνομικός Υπάλληλος κακώς δεν παρέλαβε και προώθησε την μήνυση ή έγκληση, λόγω της μη καταβολής του Παραβόλου των εκατό (100) €., θα επιβληθεί εις βάρος του πειθαρχική ποινή. Σε περίπτωση μάλιστα που ο Πολίτης στραφεί κατά του Δημοσίου, για να αποζημιωθεί για την παράλειψη παροχής δικαστικής προστασίας στο πρόσωπό του, τελικώς το ποσό που το Δημόσιο θα καταβάλλει, θα καταλογισθεί στον Αστυνομικό Υπάλληλο, ο οποίος όμως συμμορφούμενος στο γράμμα ενός Νόμου, δεν προώθησε την υποβληθείσα μηνυτήρια αναφορά, λόγω της μη συμπληρώσεως των τυπικών αυτής στοιχείων, μεταξύ των οποίων επιπλέον συμπεριλαμβάνεται και η καταβολή του ποσού των εκατό (100) €. Σας υπενθυμίζουμε ότι η Πράσινη Βίβλος (Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ορίζει ρητώς την συγκεκριμένη υποχρέωση των Κρατών – μελών να παράσχουν ειδική βοήθεια στις ευάλωτες ομάδες (άποροι, θύματα λαθρομεταναστεύσεως, ανάπηροι, αγράμματοι, κ.λ.π.) και να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στον μηχανισμό της Δικαιοσύνης.
Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να διευκρινισθεί επαρκώς και σε νομικώς στερεή βάση, η διαδικασία όσον αφορά την ενάσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν, ότι ο Αστυνομικός είναι καθημερινώς εκτεθειμένος σε επιθέσεις, λεκτικές και φυσικές, από υπόπτους, συλληφθέντες, παρανόμους, περαστικούς, «διαδηλωτές» κ.λπ. . Στην καθημερινή του εργασία, υφίσταται επιθέσεις και προσβολές, για τις οποίες το νόμιμο είναι να αντιδρά μόνον δια της νομικής οδού. Συνεπώς, εάν οι υπόλοιποι πολίτες, υποβάλλουν μία ή δύο μηνύσεις σε ολόκληρη τη ζωή τους, ο Αστυνομικός που βάλλεται συνεχώς, υποβάλλει μία ή δύο μηνύσεις σχεδόν κάθε ημέρα.
Με την καταβολή του ποσού των εκατό (100) € ο αστυνομικός θα πρέπει, ή να απωλέσει το σημαντικότερο μέρος του πενιχρού εισοδήματός του για να αμυνθεί στις άδικες εις βάρος του επιθέσεις, ή να παραμείνει ουσιαστικώς απροστάτευτος «σάκος πυγμαχίας» και «εκπαιδευτικός στόχος» στις επιθέσεις που στρέφονται εναντίον του. Και φυσικά, εννοείται ότι μας ενδιαφέρει και η διατήρηση των Συνταγματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, ως Ελλήνων Πολιτών, για ακώλυτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Της υποχρέωσης αυτής δεν εξαιρείται και ο Αστυνομικός ο οποίος εκ καθήκοντος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τον Νόμο και να ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο Εισαγγελέα για οτιδήποτε περιέρχεται σε γνώση του και σχετίζεται με διάπραξη αδικήματος κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του.
Το θέμα είναι σοβαρό και η επίλυσή του θεωρείται κατεπείγουσα, διότι η συνέχιση εφαρμογής της διάταξης αυτής (εάν δεν εξαιρεθούν οι εκτελούντες υπηρεσία Αστυνομικοί) θα οδηγήσει τον Αστυνομικό σε επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα εφαρμογής του Νόμου αφ' ενός και αφ' ετέρου σε πραγματική μείωση του εισοδήματός του και ενίοτε σε αφαίρεση της ημερήσιας αποζημίωσής του εάν συμπέσει την αυτή ημέρα να πρωταγωνιστήσει στη σύλληψη τεσσάρων ή πέντε περιπτώσεων παραβατών, το οποίο στην πράξη συμβαίνει ενίοτε.
Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να προταθεί η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, που να εξαιρεί τον αστυνομικό από την υποχρέωση καταβολής του ποσού των εκατό (100) € για μηνύσεις του σε βάρος πολιτών κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού του καθήκοντος, γνωρίζοντας μας σχετικά.
Το όλο θέμα αναπτύχθηκε διεξοδικά και κατά τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας την 26-5-2011, στις οποίες ήταν παρών ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΘΩΝΑΣ Μανώλης και από την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ο Προϊστάμενος του Επιτελείου Αντιστράτηγος κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος και ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής Υποστράτηγος κ. ΦΛΗΡΗΣ Παναγιώτης.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος     Λάζος Παναγιώτης