Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΤΟ ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας που ανέπτυξε το Συνδικαλιστικό  μας Κίνημα τα τελευταία χρόνια  είχε ως αντικείμενο την προστασία των συναδέλφων μας την ώρα της δουλειά τους.

Δυστυχώς παρόλο που έχουμε μια σειρά νομοθετημάτων , ευρωπαϊκών οδηγιών, εκτελεστικών Π/Δ (Ν.1568/1985,  Οδηγία της Ε.Ε 381/ 1989,Ν.3144/2003, Π.Δ 45/2008 που

αποκωδικοποιήθηκαν στον Ν.3850/2010) το θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας των Αστυνομικών τόσο στο γενικό πλαίσιο που αφορά όλους τους εργαζόμενους, όσο και στις εγγενείς ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το επάγγελμα μας παραμένει μόνο στα χαρτιά και δεν έχει γίνει πράξη σχεδόν σε κανένα επίπεδο.


Έτσι λοιπόν η προσπάθεια της Ομοσπονδίας που καταβάλετε  εδώ και χρόνια τόσο στα  συνέδρια της , τόσο στα υπομνήματα  της Π.Ο.ΑΣ.Υ , όσο και των Α’Βαθμίων Ενώσεων μας για το θέμα  της  Υγιεινής και Ασφάλειας  από χθές πήρε μια διαφορετική διάσταση με την παρουσίαση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας τόσο των γενικών κανόνων που ισχύουν για το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην αστυνομία, όσο και για τους εγγενείς κινδύνους λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος .
Η παρουσίαση που έγινε από τους δύο συνεργάτες του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε ξάφνιασε τους συμμετέχοντες στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.


Ακούστηκε το παράξενο πως  πουθενά  στον Δημόσιο τομέα δεν έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στον Ιδιωτικό Τομέα. Αλλά και στα Κράτη μέλη της Ε.Ε, δεν έχουν γίνει σημαντικά η και καθόλου βήματα προόδου πολύ δε περισσότερο  σε  χώρες που μπήκαν τελευταία στην Ε.Ε (π.χ Λεττονία που δεν έχουν καν νερό τα αστυνομικά τμήματα!!!).


Τα πράγματα όμως λόγω της οικονομικής κρίσης ήδη έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν και ίσως να γίνουν ακόμη χειρότερα τι θα κάνουμε λοιπόν εμείς θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας απροστάτευτους . η απάντηση είναι όχι και η νέα αρχή στο θέμα της  Υγιεινής και Ασφάλειας γίνεται από σήμερα. 


Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου ήταν  συγκεκριμένοι για το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής  και πως εμείς  ως συνδικαλιστές που έχουμε υποχρέωση  έναντι των συναδέλφων μας να προσπαθούμε συνεχώς για να τους εξασφαλίζουμε ασφάλεια, υγεία και προστασία στους χώρους δουλειάς αλλά και έξω στο πεζοδρόμιο.
Πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε άμεσα:

1.Εκτίμηση Επαγγελματικού κινδύνου.
Τι είναι ;και πως γίνεται;
Είναι η προσεκτική και ενδελεχή εξέταση του τι θα μπορούσε να μας βλάψει στην εκτέλεση της υπηρεσία μας, να εκτιμηθεί τι έχει γίνει; Τι δεν έχει γίνει ; που υπάρχουν κενά προστασίας ;πως μπορούν να καλυφθούν; Για να αποφύγουμε την όποια απειλούμενη βλάβη της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων μας.
Πως γίνεται; Με μια έρευνα που θα περιέχει πληροφορίες ,  ενέργειες , τεκμηρίωση και καταγραφή των συνθηκών εργασίας σε όλες τις φάσεις και τις δραστηριότητες των αστυνομικών.

*Αυτή η έρευνα θα μας φανεί χρήσιμη διότι θα ενισχύσει και την προσπάθεια μας για θεσμική αναγνώριση της εργασίας μας ως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.  

2.Την αναγκαιότητα δημιουργίας τόσο σε επίπεδο Eurocop , αλλά και σε επίπεδο Ομοσπονδίας και Ενώσεων ενός μνημονίου ελαχίστων κοινών προτύπων Υγιεινής και Ασφάλειας και την έκδοση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου που θα διανεμηθεί σε όλους τους συναδέλφους, όπως άλλωστε έγινε και στις ένοπλες δυνάμεις προ διετίας.

3.Την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε Α/Δ και την καταγγελία της μη εφαρμογής τους, βάρος το οποίο θα κληθούν σύμφωνα με τις διατάξεις να «σηκώσουν» οι συνάδελφοι μας σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση.

4.Την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων από τον Νόμο ιατρών εργασίας και επιτροπών   Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε Α/Δ  ,οι οποίες θα αποτελούνται μόνο από εργαζόμενους που η εκλέγονται από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα η θα διορίζονται από αυτά και θα έχουν ως αποστολή την παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας στις αστυνομικές υπηρεσίες και την παρέμβαση τους αν καταστρατηγούνται προς την Φυσική Ηγεσία.


Α.Σ.Π.Α