Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ ΜΕ Π.Ο.ΑΞΙ.Α. ΚΑΙ Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, και του Υφυπουργού, Μανώλη Όθωνα, με αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων και τους Προέδρους της Π.Ο.ΑΞΙ.Α και της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και ο Υφυπουργός κ. Μανώλης Όθωνας συναντήθηκαν, σήμερα, με αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων και τους Προέδρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α) κ. Δημήτρη Γεωργαντζή και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ) κ. Χρήστο Φωτόπουλου, οι οποίοι συζήτησαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους όσον αφορά στην οργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ακολούθησαν δηλώσεις:
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής :
Είχα τη χαρά να συζητήσουμε σήμερα με τα προεδρεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ και της Π.Ο.ΑΞΙ.Α τις
προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της Αστυνομίας όσον αφορά τη μελλοντική οργάνωση του Σώματος, τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στις δομές και τη λειτουργία του στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και του εκδημοκρατισμού.
Ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα, συζητήσαμε τα θέματα τα οποία αφορούν τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος για τη βελτίωση των συνθηκών των αστυνομικών υπαλλήλων σε όλα τα επίπεδα.
Όπως επίσης και τη συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος της Αστυνομίας στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται αυτή την περίοδο και στους προβληματισμούς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μέσα από τις αλλαγές που προωθούνται από την Κυβέρνηση για τα θέματα του ενιαίου μισθολογίου, των τοποθετήσεων, των μεταθέσεων στις διάφορες υπηρεσίες της χώρας. Έτσι κι αλλιώς η περίοδος είναι κρίσιμη, σε αυτήν πρέπει να πραγματοποιηθούν όλες οι αλλαγές.
Και πρέπει να πραγματοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε σε καμία περίπτωση να μη θίγεται η αποτελεσματικότητα και η επιχειρησιακή δυνατότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση η δέσμευση της Κυβέρνησης είναι απόλυτη.
Επιπλέον, διαβεβαίωσα τους κυρίους προέδρους αλλά και τους εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών, ότι η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των Αστυνομικών Υπαλλήλων που δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθημερινά και κυρίως για την επιβεβαίωση της βασικής Συνταγματικής επιταγής ότι η Αστυνομία στέκεται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη. Υπηρετεί τον πολίτη, υπηρετεί τους νόμους και διαφυλάσσει την πιστή εφαρμογή του Συντάγματος.
Ταυτόχρονα συζητήσαμε το ρόλο που έχει η Αστυνομία στην αντιμετώπιση της βίας , η οποία δημιουργεί ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία. Το οποίο με τη σειρά του, τροφοδοτεί συντηρητικές επιδιώξεις και διευκολύνει με κάθε τρόπο την άγρα ψήφων σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, από δυνάμεις οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις δεν θα είχαν περιθώρια.
Εννοώ, τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες τρέφονται από την ένταση, εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες υπάρχουν μόνο και μόνο για την τροφοδότησή τους και ανατροφοδότησή τους, μέσα από βίαιες συγκρούσεις και συμπλοκές.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει την υποχρέωση να λειτουργήσει στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών. Να εγγυηθεί τους νόμους, να διασφαλίσει την τάξη και την κοινωνική ειρήνη. Χάρηκα, πρέπει να σας πω, γιατί οι προτάσεις και των δύο Ομοσπονδιών είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, συζητήσαμε ορισμένες προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα αλλά και διαδικαστικού χαρακτήρα που οδηγούν σε θεσμικές αλλαγές. Αναφέρομαι στον οργανωμένο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες αλλά και ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και για το ρόλο της Αστυνομίας.
Εκείνο το οποίο προκύπτει μέσα από τις συζητήσεις τον τελευταίο μήνα - έχω βέβαια την αίσθηση ότι υπήρχε ως θέμα για πολλά χρόνια, αλλά κανείς δεν το είχε αναδείξει - είναι ότι οφείλουμε όλοι να συζητήσουμε για το ποιά Αστυνομία θέλουμε.
Για το ποιά Αστυνομία θέλει η ελληνική κοινωνία. Για το ποιά Αστυνομία θέλει ο Έλληνας πολίτης. Πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος γιατί άκουσα και από τους δύο προέδρους αλλά και από τους εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις για την Αστυνομία του μέλλοντος, που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία του μέλλοντος.
Το μέλλον είναι υποχρέωση όλων μας. Είναι δουλειά όλων μας. Όλων των ενεργών πολιτών, ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Βεβαίως πρέπει να το διαμορφώσουμε με συνταγές του μέλλοντος. Όχι με λογικές, με αντιλήψεις του παρελθόντος, με όπλα του παρελθόντος. Αυτά, που όταν χρησιμοποιούνται, οδηγούν μόνο σε πισωγυρίσματα.
Τουλάχιστον όσον αφορά την Κυβέρνηση τη δική μας, την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και εμένα προσωπικά, καθώς και το συνάδελφό μου Μανώλη Όθωνα, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, αυτές είναι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει και τις υλοποιούμε.

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο, κ. Υπουργέ, τι δυνατότητα παρέμβασης υπάρχει, προκειμένου να βγουν, κατά κάποιο τρόπο, οικονομικά ενισχυμένοι οι αστυνομικοί, γενικά οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας;

Υπουργός: Για το ενιαίο μισθολόγιο, θα πρέπει οι Ομοσπονδίες των αστυνομικών υπαλλήλων να προσέλθουν στο διάλογο με μια οργανωμένη θέση, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, πρώτα απ’ όλα, απέναντι στα μέλη των Ομοσπονδιών, στις Ενώσεις, στα Σωματεία.
Αλλά ταυτόχρονα και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις και όλοι οι φορείς των οργανωμένων πολιτών, των ενεργών πολιτών προς την κοινωνία, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης.
Χρειάζεται όμως μια προετοιμασία, ένας διάλογος, χρειάζεται η επισήμανση όλων των προβλημάτων και όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν μέσα από την ουσιαστική συνεισφορά των δύο Ομοσπονδιών, αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.
Δημοσιογράφος: Και το ασφαλιστικό είναι ένα αγκάθι που απασχολεί πάρα πολύ το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.
Υπουργός: Προς το παρόν, εκείνο που μας απασχολεί περισσότερο είναι το πώς θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας, αλλά και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, εντός του περιοριστικού πλαισίου, το οποίο έχει ήδη αναφερθεί, όσον αφορά στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας έχει άμεσο αποτέλεσμα στις προϋποθέσεις της ίδιας της ασφάλειας του πολίτη. Από την άποψη αυτή, θεωρώ ότι οι ιδέες και οι προτάσεις, τις οποίες έχουν επεξεργαστεί ήδη οι δύο Ομοσπονδίες είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Για το θέμα των ελλείψεων που υπάρχουν στις διάφορες υπηρεσίες λόγω των μέτρων και λόγω των διαδικασιών; Φαντάζομαι το συζητήσατε.

Υπουργός: Κυρίως λόγω των διαδικασιών. Όχι λόγω των μέτρων, δεδομένου ότι οι πιστώσεις είναι ήδη εγγεγραμμένες.
Οι ελλείψεις, όμως, σε διάφορες υπηρεσίες οφείλονται στο γεγονός ότι εφαρμόζονται για πρώτη φορά οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν πλήρη ενταλματοποίηση όλων των πιστώσεων των προηγούμενων χρόνων προκειμένου να λειτουργήσουν οι καινούριες πιστώσεις. Εμείς δίνουμε τη μάχη μας, έτσι κι αλλιώς. Οι δύο πρόεδροι μου έθεσαν το ζήτημα, αλλά τόσο εγώ όσο και ο κ. Όθωνας και ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Τασούλας, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, πριν από δέκα μέρες είχαμε καλέσει εδώ, στο Υπουργείο, τον Υφυπουργό κ. Σαχινίδη, με τον οποίο κάναμε μια εκτεταμένη συζήτηση για τα προβλήματα, τέτοιου είδους, που αντιμετωπίζουν και τα τρία Σώματα Ασφαλείας.

Πρόεδρος Π.Ο.ΑΣ.Υ κ. Χρήστος Φωτόπουλος : Μέσα στο βαρύ διαμορφούμενο κλίμα μετά τα γεγονότα του χθεσινού τραυματισμού των συναδέλφων μας, στους οποίους ευχόμαστε καλή και ταχεία ανάρρωση, αλλά και της προηγούμενης εβδομάδας, συναντηθήκαμε σήμερα με τον Υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τους εργασιακούς μας χώρους και εμάς τους εργαζομένους.
Αγωνία από την πλευρά μας, πώς θα θωρακίσουμε τον αστυνομικό και την ελληνική κοινωνία από κάθε είδους κινδύνους και πώς να διασφαλίσουμε τα υπέρτατα αγαθά του πολίτη. Αγωνία από την πλευρά και του Υπουργού για το πώς θα κινηθούμε για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά.
Από την πλευρά μας, επισημαίνουμε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Και για αυτό, ως πρώτη πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά μας, με συγκεκριμένη εργασία, βλέπουμε ότι υπάρχει θετικό πνεύμα από πλευράς του Υπουργού και του Υφυπουργού, να προχωρήσει σε μία διαδικασία περαιτέρω μελέτης, επεξεργασίας και προώθησης σταδιακής υλοποίησης.
Επιπλέον, για όλα τα άλλα ζητήματα, πρέπει η συντεταγμένη πολιτεία να αφήσει μακριά από οποιαδήποτε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων την Ελληνική Αστυνομία. Το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη, η ζωή του, δεν μπαίνει σε σκοπιμότητες και στείρες αντιπαραθέσεις και έτσι πρέπει να μας αφήσουν για να ενεργούμε. Χρειάζεται οπωσδήποτε να υπάρξει μία κοινωνική συναίνεση, μία ομοψυχία, από όλους τους πολιτικούς χώρους να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου να διαμορφωθεί το πλαίσιο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο στην πράξη θα καταδεικνύει ότι όλοι ομοφωνούν και συμφωνούν.
Από εκεί και ύστερα χαιρόμαστε που από πλευράς του κ. Υπουργού επισημάνθηκε η αναγκαιότητα επιπλέον να συναποφασίσουμε τι Αστυνομία θέλουμε και γιατί τι θέλουμε. Οι ομοσπονδίες αυτό το αιτούμενο, το έχουν υποβάλλει εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια περίπου και είναι από τις πάγιες θέσεις. Άρα, εδώ είναι το πεδίο δράσης λαμπρό για όλους τους πολιτικούς χώρους, να καθίσουν να συνεννοηθούν για το τι Αστυνομία θέλουμε, γιατί τι θέλουμε.
Γιατί η Αστυνομία δεν είναι για τους Αστυνομικούς, είναι για την κοινωνία. Και πρέπει να διαμορφώσουμε Αστυνομία με όρους κοινωνίας. Και οπωσδήποτε θα πρέπει να εξαιρεθούμε από τις περικοπές για τις δαπάνες, στις λειτουργικές ανάγκες των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Υποβάλλουμε αίτημα και κάνουμε έκκληση και στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η Αστυνομία όπως μια οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία του Δημοσίου.
Εμείς για να σταθούν όρθιες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες πρέπει να υπάρχει αυτή η εξαίρεση από τις περικοπές. Από εκεί και ύστερα, εδώ είμαστε βήμα - βήμα να πάμε τον Οργανισμό μπροστά και να καταδικάζουμε τη βία εμπράκτως απ΄ όπου και αν προέρχεται. Πράγμα, που το έχουν κάνει οι Ομοσπονδίες μας, όχι μόνο με ημερίδες, αλλά και με συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν τύχει της δημόσιας προβολής, όπως όφειλε η Πολιτεία να τις αναδείξει και να τις στηρίξει.

Δημοσιογράφος: Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του Συνασπισμού, ο κ. Τσίπρας έκανε κάποιες προτάσεις για τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, να σταματήσουν οι επιχειρήσεις «σκούπα» της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και να υπηρετούν στα ΜΑΤ μόνο 5 χρόνια οι Αστυνομικοί. Επ΄αυτών τι έχετε να πείτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ: Κοιτάξτε συνολικές προτάσεις έχουμε υποβάλει και όχι μεμονωμένες προτάσεις για κάποιες εξαιρετικές υπηρεσίες ή ιδιαιτερότητές τους σε υπηρεσιακούς μας χώρους. Έχουμε συνολική πρόταση για τη μεταρρύθμιση που τα διαλαμβάνει όλα αυτά και αν θα τη δείτε είναι και η θέση μας, πώς πρέπει να επιλέγεται το προσωπικό για αυτές τις δυνάμεις, πώς πρέπει να στηρίζονται οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτές τις Υπηρεσίες. Γιατί σε αυτές τις υπηρεσίες όπως και σε άλλες, τους έχουμε εγκαταλείψει τους συναδέλφους και μόνο προβάλλουμε όταν υπάρχει ένα πρόβλημα ή δίνουμε κάποιες προτεραιότητες, όταν και όπου προβάλλεται το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε για λίγο χρονικό διάστημα και μετά αφιέμεθα στην τύχη του ο καθένας να λειτουργεί. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση-μελέτη, χρειάζεται αξιοποίηση να δούμε πώς θα την προωθήσουμε.

Δημοσιογράφος: Έχετε ίδια με αυτή του κυρίου Τσίπρα, παρόμοιες προτάσεις;

Πρόεδρος Π.Ο.ΑΣ.Υ: Δεν ξέρω τι ακριβώς ειπώθηκε από την πλευρά του κυρίου Τσίπρα, εμείς από πλευρά μας ως πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων το έχουμε καταγράψει ότι αμέσως μετά την έξοδο από τις σχολές της αστυνομίας, να μην τοποθετούνται συνάδελφοί μας στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Να περνάει μια πενταετία, να ελέγχεται στις άλλες Υπηρεσίες και στη συνέχεια να μπορεί να υπηρετήσει σε αυτές τις συγκεκριμένες Υπηρεσίες, ο οποίος βίος σε αυτές τις Υπηρεσίες δεν πρέπει να είναι πάνω από δέκα χρόνια παραμονής.

Πρόεδρος Π.Ο.ΑΞΙ.Α κ. Δημήτρης Γεωργαντζής: Επειδή τα θέματα τα εξήγησε και ο κ. Υπουργός και ο κ. Φωτόπουλος, εγώ θέλω να πω ότι η αγωνία η δική μας ήταν ότι το 8μηνο με τον κύριο Παπουτσή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, δεν είχαμε κάνει μία συνάντηση όπως έγινε σήμερα.
Για λόγους οι οποίοι ήταν τεχνικοί, απ’ ότι αντιληφθήκαμε σήμερα.
Δηλαδή λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν. Σήμερα, όμως, με ικανοποίηση κάναμε μία γενική κουβέντα. Ο κ. Υπουργός είναι ενήμερος για τα προβλήματα και αυτό είναι αυτονόητο άλλωστε. Εμείς, μεταφέραμε την αγωνία μας και για το μισθολόγιο για το οποίο δεν έχουμε καμία ενημέρωση, και για την εξαίρεση όπως λέμε εμείς των προσλήψεων ένα προς πέντε, δεν μας ικανοποιεί. Και αυτό είναι λογικό γιατί πέρυσι από την αστυνομία έφυγαν 4.000 συνάδελφοι και μπήκαν 750. Τα προβλήματα τα βλέπετε στην καθημερινότητα. Σχεδόν όλοι οι φορείς και όλα τα Υπουργεία «βάζουν τα χέρια τους στην πλάτη της αστυνομίας», είτε λέγεται Εσωτερικών, είτε Εξωτερικών κ.α. Μιλάω για μετανάστευση, μιλάω για προβλήματα, μικροπροβλήματα, εγκληματικότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε με τη συμπαράσταση του Υπουργού, αυτά που ανήκουν στην αστυνομία.
Στη γενικότερη συμπεριφορά της αστυνομίας λέμε, και το λέμε όχι τώρα, και όχι επειδή προέκυψαν τα προβλήματα τελευταία ότι πρέπει η αστυνομία να δίνει το παράδειγμα. Δεν μπορεί να αμαυρώνεται η εικόνα της από κάποια περιστατικά τα οποία δεν μας τιμάνε. Προσφέρουμε το αίμα μας καθημερινά, και αυτό το βλέπετε και το ξέρετε και το αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος, και είναι κρίμα από κάποιες συμπεριφορές, οι οποίες είναι πέρα από τα επιτρεπτά όρια να απολογούμαστε στην κοινωνία. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε την κοινωνία, και δεν είναι λογοπαίγνιο, το πιστεύουμε και το πιστεύουμε απόλυτα. Έχουμε κάνει με τον κ. Υπουργό και τον κ. Υφυπουργό μια συζήτηση. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία διαλόγου για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα οποία ακόμα δεν είναι λυμένα. Πιστεύουμε ότι μαζί θα κερδίσουμε αυτά που πρέπει.


Α.Σ.Π.Α