Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Π.Α) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                                                                              
                                                                   ΠΡΟΣ
                                         Υπουργό Δικαιοσύνης και Διαφάνειας
                                                   Κο Χάρη ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
                                     
                                 Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Κύριε Υπουργέ
Σας καταθέτουμε υπόμνημα με τις θέσεις και απόψεις της Α.Σ.Π.Α , θέσεις οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στην πλειοψηφία τους από το σύνολο του Συνδικαλιστικού Κινήματος των Αστυνομικών, για μια σειρά ζητημάτων  που άπτονται και των αρμοδιοτήτων  σας και πολλά από αυτά επιζητούν την λύση τους χρόνια τώρα .
1.Ίδρυση και λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας και επιφόρτιση της με την φρούρηση των
Δικαστικών Μεγάρων και αιθουσών δικαστηρίων, μεταγωγές κρατουμένων από φυλακή σε φυλακή και στα δικαστήρια, εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης και καταδικαστικών αποφάσεων.
2.Πλήρης απεμπλοκή της Αστυνομίας από την εξωτερική φρούρηση των φυλακών (ελάχιστος αριθμός).
3.Αποσυμφώρηση των αστυνομικών κρατητηρίων και μεταγωγών από ποινικούς κρατουμένους που προορίζονται να εκτίσουν την ποινή τους σε δικαστική φυλακή, αλλά λόγω πληρότητας εκτίουν μεγάλο μέρος της ποινής τους σε αστυνομικές υπηρεσίες, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους κρατουμένους μιας και τα αστυνομικά κρατητήρια δεν ενδείκνυνται για πολυήμερη η πολύμηνη κράτηση.
4.Θεσμοθέτηση απόδοσης ενός ποσοστού 5% από την εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων (3% για τις λειτουργικές δαπάνες της ΕΛ.ΑΣ και 2% υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων της), επίσης την απόδοση ενός ποσοστού 5% (κατά αναλογία ως ανωτέρω) από τα παράβολα των μηνύσεων η την  καθιέρωση επικόλλησης ενσήμων η χαρτοσήμων υπέρ της ΕΛ.ΑΣ  τόσο στην κατάθεση   εγκλήσεων , όσο και σε  κάθε είδους δικογράφων.
5.Μη υποχρέωση καταβολής παράβολου των αστυνομικών όταν υποβάλουν εγκλήσεις και βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.
6. Μη εφαρμογή των διατάξεων της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος αστυνομικών στις περιπτώσεις που ενεργούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Θεσσαλονίκη 17/5/ 2011

H Συντονιστική Επιτροπή

Α.Σ.Π.Α