Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΚΚΕ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

Αθήνα, 25 Μαΐου 2011
Αρ. Πρωτ.: 605/2/16α

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναντήσεις της Ομοσπονδίας με ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

Σε συνέχεια των ενημερωτικών συναντήσεων της Ομοσπονδίας με τα πολιτικά κόμματα, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Σπύρου Χαλβατζή και τον κ. Δημήτρη Αγκαβανάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ κκ. Μιχάλη Καρχιμάκη, γραμματέα του Κινήματος, τον εισηγητή στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρη Καρύδη και τον υπεύθυνο του Τομέα Προστασίας του Πολίτη κ. Αθανάσιο Κατερινόπουλο, καθώς και με τους εκπροσώπους του Συνασπισμού

κ.κ. Δημ. Βίτσα, γραμματέα της ΚΠΕ, Κώστα Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. υπεύθυνο για την Εξωτερική Πολιτική και τα Σώματα Ασφαλείας, Πάνο Τριγάζη, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτ. Πολιτικής και των Σωμάτων Ασφαλείας και Τάσο Μαυρόπουλο από την Επιτροπή των Σωμάτων Aσφαλείας του ΣΥΝ.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας αναλύθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο και το Ψήφισμα του 21ου πανελλαδικού μας συνεδρίου και δόθηκε έμφαση στην αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος, στο μισθολόγιο, στην κάλυψη των οργανικών θέσεων με νέες προσλήψεις χωρίς τον περιορισμό 1:5 , στη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος προσλήψεων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και στη βελτίωση του Κώδικα Μεταθέσεων κατόπιν διαλόγου, στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων για να μην υπάρχουν εκπτώσεις στο αγαθό της ασφάλειας επ' ωφελεία των ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι, στην αλλαγή της νοοτροπίας που θέλει τον αστυνομικό οργανισμό να λειτουργεί με στρατιωτικά πρότυπα, στην αναγνώριση των αστυνομικών σχολών ως ανώτερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων κλπ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Χαλβατζής τόνισε πως ο ρόλος της Αστυνομίας δεν πρέπει να είναι κατασταλτικός απέναντι στο λαϊκό κίνημα, αλλά πρέπει να έχει ως πρωταρχικό ρόλο τη δίωξη του εγκλήματος. Επίσης, επεσήμανε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν περιστατικά όπως του ξυλοδαρμού διαδηλωτών από τα ΜΑΤ στην τελευταία απεργία, ενώ υπογράμμισε πως σήμερα, ενόψει των νέων οικονομικών μέτρων, η κυβέρνηση χρειάζεται την ΕΛ.ΑΣ. ακόμα περισσότερο αυταρχική.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επισημάνθηκε ότι παρά την οικονομική αρνητική συγκυρία καταβάλλεται προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων και αναφέρθηκαν ως παράδειγμα κάποιες βελτιωτικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στο νομοσχέδιο για την λειτουργία του Γραφείου αντιμετώπισης αυθαιρεσίας (αναπροσαρμογή επιδόματος παθόντων εν ώρα υπηρεσίας, τροπολογία συνδικαλιστικού νόμου κλπ). Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στις ανακοινώσεις του για την αστυνομική μεταρρύθμιση και στην αναγκαιότητα ουσιαστικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία, τονίζοντας ότι θα πιέσουν να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις του. Το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Πανεπιστημίου Σωμάτων Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα προσλήψεων, μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Συνασπισμού στάθηκαν ιδιαίτερα στο ξεκαθάρισμα του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και στην αναγκαιότητα άμεσης σύστασης μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής, η όποια θα επιβλέπει τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και τη συνολική λειτουργία και δράση της, ενώ μας γνωστοποιήθηκε ότι θα υλοποιήσουν καμπάνια στις αστυνομικές υπηρεσίες για να πληροφορηθούν οι συνάδελφοι τις θέσεις του Συνασπισμού για την Ελληνική Αστυνομία.

Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσει συνάντηση και με την Νέα Δημοκρατία.