Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΠΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΙΝΑΙ; Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ!

Πόσο αναγκαία είναι;
Η μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών!

Μια σημαντική παράμετρος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν  στην Αστυνομία προκειμένου αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική είναι και η μεταρρύθμιση του συστήματος της εκπαίδευσης.                                    
Κατά την άποψη μου και από την  εμπειρία μου  λόγω συμμετοχής μου μέχρι σήμερα:

1.Σε ομάδες εργασίας της Π.Ο.ΑΣ.Υ σχετικά με την εκπαίδευση των Αστυνομικών. 

2.Με την συμμετοχή μου ως εκπρόσωπος της Π.Ο.ΑΣ.Υ στην μικτή επιτροπή για την μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης που συστήθηκε το 2010 από το Υπουργείο Προστασίας του
Πολίτη, επιτροπή που μετά από κοπιαστική προσπάθεια υπέβαλε πολυσέλιδο ομόφωνο πόρισμα προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία , το οποίο έκτοτε «αγνοείται».

3.Ως μέλος της Ε.Γ της Π.Ο.ΑΣ.Υ στην μελέτη, ανάλυση και εμπλουτισμό της εμπειρίας μου από την επίσης αξιόλογη εκπόνηση μελέτης για την «Μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας» του Δρ. Γιώργου ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΗ που έγινε κατόπιν ανάθεσης από την Π.Ο.ΑΣ.Υ και για  λογαριασμό της .   

Κοινή απόρροια όλων των παραπάνω προσπαθειών είναι ότι:

-Το σύστημα το εκπαιδευτικό  της Ελληνικής Αστυνομίας όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο με το θεσμικό πλαίσιο και τις αντιλήψεις της δεκαετίας του ’90, παρά τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει και με τον τρόπο που έγιναν  δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος .

- Σήμερα περισσότερο από ποτέ  η αστυνομική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση πρέπει να  εναρμονιστεί  μεταξύ θεωρίας και πράξης ,το αστυνομικό προσωπικό να αποκτά   υψηλή επιχειρησιακή κατάρτιση, ώστε να δρα  άμεσα και αποτελεσματικά  , με σεβασμό στα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών .

-Με αυτά τα δεδομένα στην εκπαίδευση  και σε συνδυασμό με τις αναγκαίες δομικές αλλαγές σε οργανωτικό, διοικητικό επίπεδο και  απαλλαγμένη από κάθε «πάρεργο»  θα δημιουργηθεί μια νέα αστυνομία όπως την θέλουμε όλοι και για τον σκοπό που την θέλουμε!!!! 

Οι σημαντικότερες αλλά αναγκαίες αλλαγές και τομές που είναι απαραίτητες να γίνουν είναι:

1.Η ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημίου Σωμάτων Ασφαλείας , ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική  και πλήρης ανωτατοποίηση των Αστυνομικών Σχολών (Αξ/κων και Αστυφυλάκων).
-Η χρονική διάρκεια των σπουδών να είναι τρία (3) χρόνια θεωρητική εκπαίδευση και ένα (1) χρόνο πρακτική εκπαίδευση.
-Το Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό να είναι μόνιμο (ΔΕΠ) και το Ειδικό Αστυνομικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό να προέρχεται από το Μητρώο Εκπαιδευτών Σωμάτων Ασφαλείας που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.
-.Το  πρόγραμμα  σπουδών  και τα διδασκόμενα  μαθήματα να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις.
- Το 5% των πρώτων σε σειρά επιτυχίας πτυχιούχων μετά από μεταπτυχιακές σπουδές δύο (2) ετών στην Σχολή Αξιωματικών (αντίστοιχη με την Εθνική Σχολή Δικαστών) να γίνονται Αξιωματικοί και οι υπόλοιποι πτυχιούχοι Αστυφύλακες.
-Η παραπάνω αναβάθμιση των σπουδών και των τίτλων σπουδών καθίσταται αναγκαία και για τον επιπρόσθετο λόγο της απόκλισης αντιστοίχισης και αναγνώρισης τους σημερινού τίτλου σπουδών των Ελλήνων Αστυνομικών με τις απαιτήσεις της διαδικασίας της Μπολόνια και του ζητήματος που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον καθόσον οι Έλληνες Αστυνομικοί με τα σημερινά τους πτυχία δεν θα 
μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις σε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές αποστολές και οργανισμούς (EUROPOL, CEPOL, INTERPOL, FRONTEX κ.α).    

2.Δημιουργία Κέντρων  Δια Βίου Εκπαίδευσης , Μετεκπαίδευσης και Κατάρτισης των αστυνομικών, σε κάθε Γενική Αστυνομική Περιφέρεια.
Όπου οι Αστυνομικοί όλων των βαθμίδων κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής τους καριέρας θα ειδικεύονται σε ορισμένα θέματα και θα αναβαθμίζουν τις γνώσεις τους και θα παρακολουθούν τα ετήσια προγράμματα συντηρητικής εκπαίδευσης.   

Γιώργος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Π.Ο.ΑΣ.Υ
Μέλος επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Eurocop
Μέλος Α.Σ.Π.Α