Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "ΕΜΦΥΛΙΟΣ" ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟ

Θεσσαλονίκη: «Εμφύλιος» στην ΕΛΑΣ για το ζήτημα των ρεπό
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Εσωτερικός «πόλεμος» φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στην ΕΛΑΣ, με μήλον της Εριδος τα ρεπό των αστυνομικών που υπηρετούν στις διμοιρίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης (ΔΑΕΘ). Με... εξώδικο απάντησε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στην ανάκληση ρεπό αστυνομικών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ενώ απειλεί ακόμη
και με μηνύσεις, σε περίπτωση που συνεχιστεί η συγκεκριμένη πρακτική.


Το εξώδικο κοινοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, στο διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, αλλά και στο διευθυντή Αστυνομίας. Όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η κακή διαχείριση των δυνάμεων, έχουν οδηγήσει τους αστυνομικούς στα όριά τους, καθώς πολλά ρεπό ανακαλούνται μόλις ελάχιστες ώρες πριν ξεκινήσουν και οι αστυνομικοί αναγκάζονται να γυρνούν στις υπηρεσίες τους.

Αλλεπάλληλες ανακλήσεις

Από πληροφορίες προκύπτει ότι έχουν ανακληθεί ρεπό αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) τουλάχιστον σε δέκα περιπτώσεις, που έτυχε να ληφθούν μέτρα για διαδηλώσεις ή αγώνες από την αρχή του χρόνου, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Μάλιστα, όπως τονίζεται στο εξώδικο, ανάκληση ρεπό δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 394/2001 σε συνδυασμό με το άρθρο 12 του Π.Δ. 27/1986, παρά μόνο με απόφαση του υπουργού και ύστερα από πρόταση του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αστυνομικοί, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ρεπό να ανακαλούνται ελάχιστες ώρες πριν ξεκινήσουν και μάλιστα για προγραμματισμένους αγώνες, προπονήσεις ή εκδηλώσεις. «Συνάδελφοι δέχτηκαν τηλεφωνήματα από ανωτέρους τους, που τους ζητούσαν να κατέβουν στην υπηρεσία μέσα σε μία ώρα ακόμη και για προγραμματισμένο ποδοσφαιρικό αγώνα, που γινόταν στην πόλη μας», είπε αστυνομικός.

Φυλάνε... αστυνομικούς

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι απαιτούνται το λιγότερο δύο ακόμη διμοιρίες, για να προστεθούν στις 12 της ΔΑΕΘ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νομού Θεσσαλονίκης. «Οι ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν και είναι γνωστές σε όλους. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η δύναμη που υπάρχει να κατανέμεται σωστά. Παρατηρούμε ότι διμοιρίες της συγκεκριμένης υπηρεσίας χρησιμοποιούνται για φύλαξη στόχων, όπως το τουρκικό ή το αμερικανικό προξενείο», εξηγεί συνδικαλιστής αστυνομικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, διμοιρίες απασχολούνται ακόμη και για να φυλάνε... συναδέλφους τους, δηλαδή τοποθετούνται έξω από αστυνομικά τμήματα της πόλης, τα οποία επίσης έχουν χαρακτηριστεί στόχοι.