Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΟΦEIΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ

Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της πρωτοφανούς για την μεταπολεμική Ελλάδα συρρίκνωσης των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων  ,  προκύπτει πλέον η αναγκαιότητα αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής .
Στο κρίσιμο χώρο της ασφάλειας του πολίτη, που χωρίς αυτό δεν είναι
εφικτή η ευημερία και ανάπτυξη της χώρας μας,  οι μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας , με σημαντικότερο ζητούμενο όχι μόνο την βελτίωση των επιδόσεων και των πρακτικών,  αστυνομικών και Ελληνικής Αστυνομίας , σε μια εποχή που συρρικνώνονται οι οικονομικοί πόροι , αλλά την διατήρηση τους στο επιθυμητό επίπεδο σε βάθος του χρόνου.  Με την έλλειψη συνέχειας και συνέπειας να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατά το παρελθόν στον χώρο της αστυνομίας,  είναι απαραίτητη η θεσμική κατοχύρωση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Το πρόβλημα έγκειται στην νοοτροπία , την εκπαίδευση και την κουλτούρα και συνδέεται με την έλλειψη αξιοκρατίας και λογοδοσίας.
Το όλο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αναδεικνύει την ιστορική ευθύνη του συνδικαλιστικού μας κινήματος,  που δεν πρέπει να υποκύψει σε «εύκολους δρόμους» και λαϊκισμούς, διαχείρισης καταστάσεων,   αλλά οφείλει να υποβάλει τεκμηριωμένες και τολμηρές , σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προτάσεις και λύσεις , να επιζητήσει αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας ,  συγκροτώντας μια σοβαρή επιχειρηματολογία και εκπονώντας μια τέτοια στρατηγική που θα πείσει την πολιτική ηγεσία να τύχουν αξιοποίησης της.
Βασική μας επιδίωξη θα πρέπει να αποτελεί η γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας και του τρόπου λειτουργίας της ΕΛΑΣ , η οποία θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στον τομέα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης , στην αύξηση του επαγγελματισμού που προϋποθέτουν βέβαια τα αυτονόητα δηλαδή την αξιοκρατία , την αλλαγή της νοοτροπίας , στην εξάλειψη του στρατιωτικού μοντέλου λειτουργίας της ΕΛΑΣ .

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ