Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ακούγονται Πολλά τον τελευταίο καιρό για  Καλλικράτη στην Αστυνομία και  για Κατάργηση και Συνένωση Αστυνομικών Υπηρεσιών στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται πράγματι για ένα θετικό βήμα καθώς θα υπάρξουν πολλά οφέλη στην αστυνόμευση και στην ασφάλεια των πολιτών αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα και στις συνθήκες ασφαλούς εργασίας των Αστυνομικών
Για να έχουμε όμως το αναμενόμενο αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου,
πρωταρχικώς στόχος είναι η εξασφάλιση κατάλληλων κτιρίων που  θα στεγάσουν τα καινούρια  Τμήματα. Κτίρια με εύκολη πρόσβαση για τους πολίτες, με διαθέσιμους χώρους στάθμευσης τόσο για τα οχήματα της Υπηρεσίας και για τα ιδιωτικά οχήματα των αστυνομικών όσο και για τα οχήματα των πολιτών, κτίρια που πληρούν τους όρους Υγιεινής- Ασφάλειας, που είναι εξοπλισμένα με τον κατάλληλο, σύγχρονο, τεχνολογικό εξοπλισμό  και τέλος, που βρίσκονται  σε τέτοια θέση ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματική φύλαξή τους.
Σημερινές εικόνες τμημάτων με  πολίτες και αστυνομικούς, πριν την ανάληψη υπηρεσίας, που κάνουν κύκλους γύρω από το τμήμα για να πετύχουν μία θέση στάθμευσης, με  τουαλέτες που ντρέπεσαι να στείλεις τους πολίτες, με κοινούς χώρους αναμονής πολιτών που έχουν προσέλθει με τα παιδιά τους για έκδοση π.χ. ταυτότητας με πολίτες που έχουν προσέλθει ματωμένοι μετά από έναν ξυλοδαρμό  και συχνά με ελεγχόμενα άτομα θα πρέπει να αποτελούν παρελθόν στους καινούριους χώρους εργασίας. Για του λόγου το αληθές Αναφέρω κάποια παραδείγματα, Τμήμα Λευκού Πύργου, Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας, Τμήμα Άνω Πόλης, Τμήμα Εύοσμου και μερικά άλλα.
Πρώτα λοιπόν η ανεύρεση των  κατάλληλων κτιρίων  και μετά  όλες οι άλλες παράμετροι του Καλλικράτη όπως Εγκληματικότητα, Πληθυσμός της κάθε Περιοχής, Αδικήματα που διαπράττονται ανά περιοχή κ.α.. Καλύτερα να γίνει σταδιακά ο Καλλικράτης και σε νέα  βάση από την αρχή παρά να γίνει κάτι πρόχειρο  που δεν θα εξυπηρετεί σε τίποτα και κανέναν και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα εμφανιστεί επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του .

Δολμάς Χρήστος
Α' Αντιπρόεδρος Ε.Α.Υ.Ν.Θ.
Μέλος Α.Σ.Π.Α.