Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ            ΧΑΝΙΩΝ             ΡΕΘΥΜΝΟΥ          ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Αριθ. 605/1/19-α                                            Ηράκλειο 4 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Απριλίου 2011, στο Ηράκλειο ,  συνάντηση του
 Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανόλη ΟΘΩΝΑ, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Α/γου κ. Λευτέρη ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Α/γου κ. Γρηγόρη ΜΠΑΛΑΚΟΥ, με τον εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Αντώνη Ζαχαριουδάκη και τα Προεδρεία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων της νήσου Κρήτης.
Κυρίαρχο αίτημα που υποβλήθηκε καθολικά από όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων αστυνομικών , στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Οργανισμού μας ,ήταν το αίτημα της βελτίωσης της λειτουργίας της Αστυνομίας και των Αστυνομικών στην κατεύθυνση της προ δίμηνου κατατεθείσας πρότασης- μελέτης που εκπονήθηκε από τον δρ Πολιτικών Επιστημών Ασφαλείας κ. Γιώργου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ για λογαριασμό της ΠΟΑΣΥ , μεταρρύθμισης της Ελληνικής Αστυνομίας,  ανασχεδιασμού του οργανωτικού και λειτουργικού μοντέλου της , ευελπιστώντας ότι θα επιφέρει την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες , την ελάφρυνση της ψυχικής και σωματικής καταπόνησης των αστυνομικών αλλά και την μείωση του λειτουργικού κόστους. 
Ζητήθηκε εκ νέου η σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα παραδώσει την έκθεση της , στην οποία θα αποτυπώνει τα προβλήματα , τις δυσλειτουργίες του οργανισμού μας καθώς και του πλαίσιο των προτεινόμενων αλλαγών σε μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Τέθηκαν ακόμα στην Ηγεσία το πρόβλημα της στέγασης της πλειοψηφίας των Υπηρεσιών σε κτίρια που δεν πληρούν κανένα όρο Υγιεινής και Ασφάλειας , το μείζον ζήτημα της πολύμηνης καθυστέρησης των εγκρίσεων από την Υπηρεσία Δημοσιοοικονομικού ελέγχου για την συντήρηση και προμήθεια σε υλικοτεχνικά μέσα , που επιφέρει δυσλειτουργίες στους Αστυνομικούς και το πρόβλημα των μη εκπαιδεύσεων του προσωπικού ακόμα και στην ετήσια συντηρητική  εκπαίδευση , που οφείλει η Υπηρεσία να προσφέρει στο μάχιμο προσωπικό προκειμένου να είναι κατηρτισμένο. 
Επισημάνθηκε ακόμα το συνεχιζόμενο χρονίζων καθεστώς της λειτουργίας , ξεχωριστά από τον όποιο σχεδιασμό Αστυνόμευσης των Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων , γεγονός που επιφέρει δυσλειτουργίες στον συντονισμό και στην δράση όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών και ζητήθηκε εκ νέου η κατάργηση της ΥΠΑΣΕΚ και η ένταξη στις Αστυνομικές Διευθύνσεις ως ισότιμες Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Εκ μέρους του κ. Υφυπουργού δηλώθηκε η πρόθεση του να συσταθεί ,χωρίς όμως να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  , η ειδική επιστημονική ομάδα που έχει προταθεί , με την συμμετοχή Αστυνομικών , που θα υποβάλλει την πρόταση της για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας , ότι θα εξομαλυνθεί το αναγνωρισμένο πρόβλημα της έγκρισης των πιστώσεων για την λειτουργία της Αστυνομίας με τις πρόσφατες διατάξεις που εντάχθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο,   ενώ εξήγγειλε την ίδρυση τεσσάρων νέων Αστυνομικών Υπηρεσιών στη Κρήτη με προσωπικό που θα προέλθει από έκτακτες μεταθέσεις .
Αναφορικά με την εξαγγελία για ίδρυση νέων Υπηρεσιών , τα Προεδρεία των Ενώσεων εκτιμούν ότι δεν δίνουν απάντηση και δεν προσφέρουν περαιτέρω στην καλυτέρευση των παρεχόμενων Υπηρεσιών στους Πολίτες καθώς δεν υπάρχει ανάγκη από νέες Υπηρεσίες αλλά από μάχιμους αστυνομικούς που θα προσφέρουν αστυνόμευση στον Πολίτη.

Για τα ΔΣ των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Κρήτης


                                   ΟΙ Πρόεδροι

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ            ΧΑΝΙΩΝ             ΡΕΘΥΜΝΟΥ          ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Γ.ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ      Γ. ΖΕΡΒΟΣ        Γ.ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ   Κ. ΤΖΑΓΚΟΥΡΝΗΣ  


Για την ΠΟΑΣΥ ο Αντιπρόεδρος


Α. ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ