Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΧΑΟΣ........ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣ

«ΧΑΟΣ.......ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣ»

Με πρόχειρο τρόπο πήγε η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αποσυμφόρησης των δικαστικών από πολλές υποθέσεις που είχαν φορτωθεί   και να  βελτιώσει την απονομή της δικαιοσύνης, μετατρέποντας πολλά πλημμελήματα σε πταίσματα.  Δεν έλαβαν όμως υπόψη τους  ότι έτσι όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να μεταφέρουν το βάρος στους αστυνομικούς και συγκεκριμένα στους εκάστοτε αξιωματικούς που αναλαμβάνουν τη θέση του Δημόσιου Κατηγόρου.

Συνέπεια το σύστημα φράκαρε, αφού μαζί με τον αυξημένο όγκο εργασίας είχε μειωθεί ταυτόχρονα και ο
χρόνος παραγραφής των αδικημάτων από τα πέντε χρόνια στον ένα χρόνο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές χάος που, που εάν δεν αλλάξει σύντομα θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο από  το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Η Α.Σ.Π.Α αλλά και καθολικά το Αστυνομικό Συνδικαλιστικό Κίνημα ζητούμε  από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ  να θεσπίσει πια μόνιμη θέση Δημόσιου Κατηγόρου στην έδρα κάθε Αστυνομικής Διεύθυνσης, ώστε η κατάσταση να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπάρξει τελικά πρόβλημα στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Το πρόβλημα άρχισε  όταν μια σειρά αδικημάτων που προβλέπονται από τον ΚΟΚ, τον Υγειονομικό Κανονισμό, το νόμο περί χρονικών ορίων εργασίας κ.λπ., τιμωρούνται πλέον σε βαθμό πταίσματος αντί πλημμελήματος.
Αυτό έχει λοιπόν ως αποτέλεσμα ο αξιωματικός που κάθε φορά ορίζεται να εκτελεί τα καθήκοντα του Δημόσιου Κατηγόρου να επιβαρύνεται με μεγάλο όγκο υποθέσεων. Και ακόμα περισσότερο εάν ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος αξιωματικός είναι επιφορτισμένος να επιτελεί παράλληλα και τα υπόλοιπα υπηρεσιακά του καθήκοντα.

Από πλημμελήματα, πταίσματα

Ειδικότερα με το νόμο 3904/2010 τιμωρούνται πλέον σε βαθμό πταίσματος οι ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:
Α) Όλες οι σε βαθμό πλημμελήματος τιμωρούμενες πράξεις του ΚΟΚ με εξαίρεση τις διατάξεις τεσσάρων άρθρων.

Β) Όλες οι παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και των Υγειονομικών Διατάξεων του άρθρου 1 του νόμου 2520/1940.

Γ) Όλες οι παραβάσεις των βασιλικών και προεδρικών διαταγμάτων που τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του αρ. 3 του Ν. ΓΠΛΔ/1911 περί υγιεινής και ασφάλειας των εργατών διατάξεων.

Δ) Οι παραβάσεις των διατάξεων νόμου περί χρονικών ορίων εργασίας.

Ε) Όλες οι παραβάσεις του Ν. 2734/1999 περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων (παράνομη πορνεία)

ΣΤ) Όλες οι παραβάσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων του άρθρου 12 παρ. 1 του νόμου 1481/1984, για τον έλεγχο της λειτουργίας των δημόσιων κέντρων.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ευρύ φάσμα ποινικών υποθέσεων που απασχολεί καθημερινά την Αστυνομία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δημόσιου Κατηγόρου.

Μείωση χρόνου παραγραφής

Με δεδομένο ότι ο όγκος των υποθέσεων είναι μεγάλος και ο χρόνος παραγραφής πλέον περιορίζεται σε ένα έτος αντί των πέντε ετών που ίσχυε, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ο φόρτος εργασίας και η πίεση χρόνου είναι πολύ μεγάλοι.

Γι’ αυτό οι συνδικαλιστές αιτούνται να υπάρξει πρόβλεψη στο Προεδρικό διάταγμα, ώστε ο αξιωματικός που εκτελεί στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης χρέη Δημόσιου Κατηγόρου να απασχολείται καθημερινά και σε αποκλειστικότητα με τα καθήκοντα της θέσης (σύνταξη κατηγορητηρίου, συμμετοχή στην εκδίκαση υποθέσεων-προσφυγών κ.λπ.), έχοντας πλήρη απαλλαγή από τα υπόλοιπα αστυνομικά καθήκοντα (συμμετοχή σε μέτρα τάξης κ.λπ.).

Α.Σ.Π.Α